lördag 19 december 2009

Tagbook som julkort


Årets julkort från mig är en liten "tagbook" med fyra "taggar" i form av tända ljus. När man öppnar kortet, möts man av en adventsljusstake, alltså fyra ljus på rad. På ljusen finns en julhälsning från var och en av oss fyra i familjen.

Så här gjorde jag:
Ljusen ritade jag i datorn. Först gjordde jag en stående rektangel. Sedan ritade jag lågan och veken fritt och färglade lågan gul. Jag infogade en bild och en textruta med en
julhälsning längst ner på ljuset. Sedan skrev jag ut ljusen på lite tjockare papper och klippte ut dem. Det gör inget om lågan blir lite konstig när man ritar i datorn. Det kan man justera när man klipper ut ljuset.

"Fodralet" tillverkade jag av tunn kartong i A4-format. Jag gjorde dem i mörkblått och rött. Fickorna där ljusen ska sitta fick jag genom att vika in en bit av arket på långsidan. Min ficka är ca 6 cm. Sedan vek jag arket på andra hållet på mitten så att fickorna hamnade på utsidan. Därefter vek jag tillbaka de båda halvorna mot mitten så att det bildades ett litet dragspel. Jag satte lite lim på de ytterkanten av de yttersta fickorna så att inte ljustaggarna ramlar ut.

Framsidan på korten dekorerade jag med "spetsar" och blommor, som jag hade i mina gömmor. Spetsmönstret hade klister på baksidan. Det var bara att klippa av lagom längd från rullen och trycka fast den. Blommorna satte jag ihop av vita och röda utstansade blomblad i två eller tre olika storlekar. Jag gjorde ett litet hål i tagbooken och satte fast blommorna med små röda eller vita "påsnitar". Blommorna placerades så att nitens ben på baksidan skulle hamna nere i fickan och inte synas.

Det fina mönstret bakom texten "God Jul" hittade jag hos Lovelydesign. Jag skrev först ut mönstret. Sedan lade jag tillbaka pappret i skrivaren och skrev ut texten på samma sida. Några av bårderna som jag använde hämtade jag hos Miss Cutiepie. Där finns många roliga saker att inspireras av och att ladda hem.

Jag gjorde en ganska enkel design på korten i år. Därför gick det fort att göra rätt så många. man kunde säkert ha lagt till lite mer avancerade detaljer, kanske bygga mer tredimensionellt. Jag skulle vilja lära mig att göra snygga skuggade kanter och att stämpla snyggt. I år blev det så här. Nästa år kommer korten att se helt annorlunda ut. men det är långt dit. Nu gläds vi åt alla roliga kort vi både skickar och får den här julen. God Jul!

fredag 18 december 2009

Julkort med granar


Varje år gör jag mina egna julkort. Jag är alltid ute i sista minuten och ibland kommer de inte fram i tid. Men jag tror mina vänner blir lika glada för dem som kommer i mellandagarna. Det är ju tanken som räknas, påstås det.

Förra året var motivet granar. På framsidan av det vikta kortet hade jag klistrat tre vikta papper i olika storlekar. Tillsammans bildade de en gran. Pappren klippte jag ur lite kraftigare presentpapper i svart eller vitt med lite reliefmönster och lite silverglitter. Själva korten skar jag till i kartong i några olika färger som svart, mörkblått och rött. Jag har inte några av den modellen kvar, men jag har också gjort några tillsammans med mina elever. Då använde vi vanligt färgat kopieringspapper i olika gröna färger. jag har också provat att göra granarna av annat presentpapper och av japanska origamiark.

Så här gjorde jag:

Bild 1: Jag klippte till tre kvadrater av valfritt papper i olika storlekar. Till mina granar använde jag mig av kvadrater med sidorna 6 cm, 8 cm och 10 cm.






Bild 2: Jag vek
kvadraterna på diagonalen på båda hållen så att det bildades veck. Om pappret har en framsida och en baksida, vik diagonalt så att framsidan blir utåt. (Se figuren längst ner till höger på bild 2)


Sedan vek jag hörn mot hörn så att det bildades en rektangel. Nu ska framsidan vara inåt. (Se figuren längst ner till vänster på bild 2)

Därefter vek jag ihop pappret till en triangel genom att föra ihop hörnen parvis och samtidigt peta in mitten på sidan mellan dem. (Se figurerna överst på bild 2 och bild 3)

Bild 3: Om man gjort rätt finns nu två spetsar i varje sida. Den översta spetsen vek jag in mot mitten (Se figuren underst på bild 3)








Bild 4: Till sist klistrade jag de tre delarna på kartongkortets framsida. Jag började med att klistra den minsta delen längst upp. Mellandelen placeras med spetsen lite inuti den minsta delen. På samma sätt limmas den största delen inuti den mellersta. Man kan dekorera granen med en stjärna i toppen och glitterlim eller dekaler.






Det är fritt att använda mönstret, men om någon vill lägga ut bilder på sina kort med granar vill jag att ni länkar till den här sidan. Lycka till med vikningen av granarna!

måndag 14 december 2009

Mossinslagna hyacinter


Jag älskar vita hyacinter. Mina första för säsongen har redan blommat över och förpassats till en undanskymd vrå i tvättstugan. Till våren ska de få komma ut och planteras i något blomsterland.

När jag skulle inköpa en ny omgång små knubbiga hyacinter, gick jag in i en blomsteraffär som jag inte varit i på ett tag. De brukar ha lite roliga arrangemang. Det var där jag hittade hyacinterna i mossförpackning. Jag köpte förstås inga färdiga utan tog med mig idén hem. Idag har jag prövat att göra egna. Det gick bra som ni ser. Mossan håller rötterna fuktiga. Man kan blöta ner den igen om den torkar. Jag ställde en hyacint i en kruka. En annan fick plats på ett ljusfat tillsammans med lite stenar och någon annan växt. Det går säkert bra att bara lägga dem på ett fat, men då växer de kanske lite snett.

Så här gjorde jag:
  • Jag tog bort plastkrukan och en del av de vita rötterna. Sedan borstade jag bort det mesta av jorden.
  • Mossan hade jag redan hämtat från några stenar på gården. Jag tog en bit stor som en assiett och svepte runt löken.
  • Jag fäste mossan med en bit grön blomstertråd. Ändarna snodde jag runt varandra och petade in i mossan.
  • Till sist lindade jag ullgarn runt hela paketet. I affären hade de lite ojämnt lösspunnet garn, men jag tog det jag hade hemma. Ändarna knöt jag ihop på undersidan och gömde i mossan.
  • Den mosspaketerade hyacinten var klar. Den skulle passa bra som gåbortspresent.

lördag 12 december 2009

Husen på Vintergatan


Årets kalender i min klass består av ett antal hus som eleverna gjort av olika förpackningar som mjölkkartonger och liknande. De står längs en gata döpt till Vintergatan.


Varje dag drar vi två nummer. De som har de husnumren får ta sina hus och plocka ut det godis som de har gömt i husen.


Eleverna har själva dekorerat sina hus. Jag tycker att de har bra fantasi. Det blev helt fantastiska hus, alla olika även om man snor idéer från varandra. Med lite bomull på taken blir det verkligen en vintergata.


Om man orkar kan man göra en liknande kalender för hemmabruk. Det blir 24 hus att tillverka, men hela familjen kanske kan hjälpa till.