lördag 30 januari 2010

Fler mössor

Den här vintern har det blivit många mössor. Det går det åt när det är kallt. Tidigare virkade jag mössor. Nu har jag stickat en efter ett mönster från en bloggvän. Mönstret till denna "schalettmössa" finns på hennes blogg. När jag först såg den fattade jag inte alls hur den funkade. Det tog ett tag, men plötsligt såg jag. Den är som en schalett hopknuten i nacken. Man kan också använda den som en "fuskpolo" runt halsen.

På bilderna syns den framifrån, bakifrån och innan den blev ihopsydd.

Det blev en virkad luva till i en annan färgställning än den som jag visat i ett tidigare inlägg.

fredag 22 januari 2010

Virkade mössor

Virka är ju så roligt. Det går ganska fort att se resultat och man kan ha med sig arbetet överallt. Jag brukar inte virka mina mössor. Det blev mest stickat. Men nu har jag på några få dagar virkat två roliga mössor.

Jag hittade ett billigt ullgarn hos Carlssons, 100 % merinoull från Australien för 19:90 nystanet. Det fanns inte så många färger men några användbara även för min garderob. Virknålen som jag använde var nr 8 och mönstret hittade jag på allt eftersom. Jag utgick lite från min amigurumivirkning.

En mössa fick en rundad kulle och blev mest som en hatt. Den andra gjorde jag toppig som en tomteluva. Båda mössorna gjordes randiga i två färger. Jag bytte färg innan jag drog igenom det sista omtaget i den sista fm på varvet så att jag hade den nya garnfärgen på nålen när varvet var slut. Det gick åt lite drygt 2 nystan per mössa. Mössorna blev varma och sköna. Jag har eventuellt tänkt att rugga upp dem lite inuti med en borste.


Så här gjorde jag hatten:
  • Jag började med en ring av 4 lm som jag slöt med en sm.
  • Första varvet virkade jag 6 fm runt ringen.
  • På andra varvet ökade jag genom att virka 2 fm i varje fm = 12 m.
  • Tredje varvet virkade jag *2 fm i en fm, 1 fm i nästa fm*, upprepa varvet ut = 18 m.
  • Fjärde varvet ökade jag så här: *2 fm i en fm, 2 fm *, upprepa varvet ut = 24 m.
  • Sedan fortsatte jag att öka på samma sätt med 6 m varje varv tills kullen blivit lagom stor. Antalet fm mellan ökningarna ökar med en fm för varje varv. jag fick prova mig fram och repade upp några gånger för att mössan blev för stor. Min mössa blev lagom när antalet maskor på varvet blivit 54.
  • Sedan fortsatte jag att virka utan ökningar 54 fm/varv tills mössan blivit lagom hög.
  • Sista varvet virkades baklänges för att ge en fin kant. Den beskrivningen hittade jag på Youtube (se nedan)
  • Jag fäste alla trådar som jag inte virkat in. Sedan var mössan klar.

Så här gjorde jag toppluvan:
  • Jag började på samma sätt som hatten med en lm-ring med 4 lm.
  • Därefter virkade jag 6 fm runt ringen. Detta fortsatte jag med i fyra varv innan jag började öka.
  • Ökningarna gjorde jag vartannat eller vart tredje varv. Jag prövade mig fram tills jag tyckte att den blev lagom toppig.
  • När maskorna ökats till 54 m/varv fortsatte jag att virka utan ökningar och avslutade på samma sätt som på hatten.
Så här gör man kantvarvet: (engelskt tal, men lätt att se hur man gör)

fredag 15 januari 2010

Vårt hus


Det här är vårt hus. Min son och jag gjorde det när han gick på mellanstadiet. Nu är han lite över tjugo. Jag hittade det i ett skåp och tyckte att det fortfarande är fint. Det är i alla fall ett roligt minne och huset ser väl i stort sett ut likadant som då. Åtminstone utifrån.


Stommen är gjord av mjölkkartonger som vi sedan klädde med gipsbindor. Det var lite pilligt att få med alla detaljer som balkongräcket och stolparna. Svårast att fästa, kommer jag ihåg, var skorstenen. När gipset torkat, målade vi huset i de rätta färgerna med vanlig täckande vattenfärg. Till sist sprayade vi det med klarlack. Man kan göra mycket roligt med gipsbindor, som man förstås hittar på Apoteket.


Så här ser huset ut i vinterskrud. Som ni ser är balkongräcket borta. Det var murket och måste ersättas.

Idag tas första spadtaget för ett nytt hus. Efter 20 års prat är det äntligen dags för handling. Nu ska Vandalorum byggas i Värnamo. Jag gillar idén med ett konstmuseum och designskola. Sen kan man ha synpunkter på mycket. Jag hoppas att det kan bli ett lyft för kreativiteten.

Från T-shirt till virkad skål


Det var ett tag sedan jag skrev något sist, men det har ju varit jul och ibland måste man även ta ledigt från pyssel. Det kan vara bra att göra en paus efter allt julpyssel.

Ett roligt projekt, som jag genomförde för ett tag sedan, är att virka skålar eller ytterkrukor till krukväxter. Det är betydligt trevligare än många fula krukor man kan se i sina gömmor. Det är ju inte vattentäta så man får fodra dem med en plastbehållare eller en glasburk. Jag använde gamla glassförpackningar. På så sätt kan man återanvända sådant som kanske skulle kastas, en förpackning och en gammal T-shirt.

Så här gör man:
  • "Garnet": Man börjar med att leta reda på en gammal T-shirt. Sedan klipper man sönder den i remsor som är ca 1 cm breda. Jag klippte runt hela tiden tills jag kom upp till ärmen. Därifrån klippte jag fram och tillbaka. I vändningen får man runda till remsan så att det inte blir för tjockt just där. Remsorna nystade jag upp så att de inte trasslade ihop sig. Det gick åt ungefär en T-shirt till mina skålar.
  • Virknålen: Nu är det dags att börja virka. Jag använde virknål 8 eller 10 beroende på hur tät jag ville att virkningen skulle bli.
  • Bottenplattan: Virka 6 lm och slut dem till en ring med en sm i den första lm. Virka sedan 8 fm runt ringen = 8 m. Avsluta med en sm eller fortsätt att virka runt i en spiral. På andra varvet virkar man 2 fm i varje fm = 16 m. På det tredje varvet ökar man en maska i varannan fm = 24 m. Fortsätt att öka på samma sätt tills bottenplattan är lagom stor. Om den inte blir platt, kan man öka fler eller färre maskor.
  • Sidan: När bottenplattan är lagom stor, slutar man att öka maskor och virkar rakt upp tills sidan är lagom hög. Man kan virka bara i den bakre lm-bågen om man vill ha en randig struktur på kanten. Om man vill ha ett hålvarv, virkar man * 1 st i första fm, 1 lm hoppa över nästa fm *. Upprepa hela varvet ut. På nästa varv virkar man * 1 fm i st, 1 fm runt lm-bågen *. Upprepa hela varvet ut.
  • Kanten: Alternativ 1: När sidan är lagom hög, kan man fästa med en sm. Alternativ 2: Annars kan man göra som en spetskant. Den gör jag genom att virka * 1 fm i den första fm, 3 lm, hoppa över nästa fm *. Upprepa runt hela kanten. Avsluta med en sm i första fm. Alternativ 3: man kan göra handtag genom att virka ett varv fm. På två ställen mittemot varandra hoppar man över ett lagom antal fm och virkar lm i stället. Virka något fler lm än överhoppade fm så blir handtaget som en båge. Avsluta med att virka ett varv fm till. Virka runt lm-bågen.
Jag hoppas att beskrivningen går att förstå. Fäst alla lösa ändar med hjälp av en grov nål. Om man vill kan man säkert stärka skålarna med stärkspray, men det har inte jag gjort. jag virkade så fast att de står bra ändå. Lycka till med virkningen!