söndag 28 mars 2010

Sovande lamm


Amigurumi är fortfarande hett.Jjag hittar nu mönster nästan varje dag. Jag hinner bara inte virka dem alla. Just nu är det väl påsktema på många ställen.

Mönstret till dessa sovande lamm hittade jag hos Haruki i Canada. Hon skriver på engelska, men man lär sig snart att läsa mönster även på det språket. Annars är det bara att pröva. Jag följer sällan mönster strikt. Det fanns ingen svans på originalen, men jag gjorde en liten svans på mina.

Harukis sovande lamm var så gulligt. Mina blev inte lika söta som hennes, men jag ska försöka borsta upp "pälsen" lite så att den blir lite ullig. Jag gjorde två lamm, ett vitt och ett svart. Lammen ska lottas ut till mina elever. På vår tur runt jordklotet har vi kommit till Australien och där finns nog fler får än människor.

lördag 20 mars 2010

Kaffepaketskasse

Handlarkasse av återanvända kaffepaket
Nu har jag äntligen sparat tillräckligt många kaffepåsar så att jag kunde göra min kasse. Den blev väldigt bra om jag får säga det själv. Ett bra exempel på återanvändning. Hoppas ni blir avundsjuka på mig och genast börjar spara på kaffepåsar. Kravmärkta och rättvisemärkta förstås. Som ni ser dricker vi Gevalia. Om Gevalia ser det här, får de gärna skicka ett antal paket. De ser ju vad vi gillar.

Detta behöver man:

  • 12 kaffepåsar, 13 om man vill ha en innerficka
  • 1 kraftig rem typ bagagerem
  • symaskin

Så här gjorde jag min kasse:


Jag samlade 13 omslagspåsar från kaffepaket. Det räcker med 12 påsar till en kasse, men jag ville ha en ficka inuti. Den gjorde jag av den trettonde.
Nederkanten klipps av
Jag klippte av någon centimeter i botten så att påsen blev öppen i båda ändar.

Klar att trimma och vända

Sedan vände jag försiktigt påsen ut och in. Med en trasa torkade jag bort kafferester. Man behöver inte tvätta och gno. Det gör inget om kassen luktar lite kaffe. Sedan tog jag fram symaskinen och sydde en söm rakt över den övre öppningen. Jag trimmade bort  kanten så att det blev knappt en centimeter kvar. Jag sneddade hörnen så att det skulle bli lättare att vända påsen. Detta gjorde jag med alla 13 påsarna.

Två påsar ihopsydda

Därefter sydde jag ihop påsarna två och två på kortsidan. Jag lade den under påsen lite över den övre och sydde en halv cm in. Sedan trimmade jag på baksidan.

Ena sidan klar

Det går åt sex påsar till varje sida. Jag sydde ihop dem med långsida mot långsida. Jag lade räta mot räta och sydde så nära kanten jag vågade. Sedan vände jag ut rätsidan och plattade till sömmen. På den ena sidan sydde jag fast en extra kaffepåse som innerficka. Först vek jag upp nederkanten på påsen och och stickade fast den. Därefter placerade jag den mitt på mittenpåsarna en liten bit ner från överkanten räknat och sydde fast den. Sömmarna döljs av handtagen.

Sidsömmarna klara. Här syns innerfickan i mitten
eftersom kassen är ut och in.

För man behöver ju handtag på kassen. Mina handtag gjorde jag av en gammal bagagerem. Den var precis lagom att klippa i två bitar. Jag placerade remmen i en båge så att den täckte sömmarna och stickade fast den med två sömmar, en i varje sida av remmen. Jag gjorde en förstärkning i väskans överkant.
När båda sidorna var klara, lade jag dem räta mot räta och sydde ihop dem i sidorna.
Jag trimmade bottenkanten jämn med en sax innan jag sydde ihop den på samma sätt. Hörnen sydde jag av så att bottnen och kortsidorna på kassen blev 10 cm breda.

Sedan var det bara att vända kassen. Resultatet ser ni ovan. Om man vill ha en lite stadigare botten, kan man göra en platta av en kartongskiva 10x30 cm och klä den med plast från en annan kaffepåse. Jag använde en lite större men tunnare påse som jag hittade i papperskorgen på jobbet.

Kassen är nu klar att använda. Min kasse blev ca 38 cm hög med en botten ungefär 10x30 cm. Om man vill ha en bredare botten, blir den inte lika hög.

fredag 19 mars 2010

Virkade skålar - reviderad beskrivning

Större virkade skålar
Nu har jag gjort fler skålar av gamla virkade dukar. Den här gången använde jag lite större dukar som jag draperade på mina rostfria bunkar. Dessutom har jag experimenterat lite med min metod.

Först blandade jag lika delar trälim och vatten i en skål. Sedan doppade jag duken i blandningen så att den blev indränkt i limblandningen innan jag formade den över skålen. Därefter förstärkte jag den genom att föra på mer trälim med hjälp av en fuktig kökssvamp. Denna gången outspätt lim.

Ny skål på tork
Två större skålar

Resulatet blev mycket bättre. Det blev inte så mycket limrester som man måste ta bort i kanterna. Först tänkte jag att de stora skålarna inte skulle bli så stadiga, men det blev bättre än jag trodde. Man kan förstås inte ha för tunga saker i dem. Egentligen är de vackrast som de är, utan innehåll, bara som prydnad.

Nu funderar jag på om man skulle kunna göra en lampskärm av en duk. Kanske blir nästa projekt.

måndag 15 mars 2010

Stickad disktrasa

Stickad disktrasa i lin
På julmarknaden i Apladalen strax före jul köpte jag några nystan lingarn från Eks lilla bod. Irene Ek hade gjort ett mönster på en stickad disktrasa. Jag stickade den på stickor nr 8, tror jag, men jag tyckte den blev lite gles. Nu har jag gjort ett eget mönster för stickor nr 6 i stället.

Jag utgick från en dominoruta och gjorde den lite större än de jag brukar sticka. Just nu håller jag annars på att sticka dominorutor i ett garn i bomull/lin. Det ska bli en tunika eller en ärmlös topp. Mönstret syns inte riktigt på bilden. Det stickas i rätstickning med hoptagningar i mitten.

Så här stickar man en dominoruta:

  • Lägg upp 49 m på stickor 6.
  • Lyft första maskan på alla varv.
  • Sticka första varvet och alla varv från avigsidan med enbart räta maskor.
  • På varv 2 stickar man en hoptagning i mitten så här: lyft 1 m, sticka 22 räta m, lyft 1 m, sticka ihop 2 m, lyft den lyfta maskan över den ihopstickade, fortsätt med räta maskor varvet ut
  • Varv 4 stickas på samma sätt men ni minskar antalet räta maskor efter den första lyfta maskan med en varje gång: lyft 1 m, sticka 21 räta m, lyft 1 m, sticka ihop 2 m, lyft den lyfta maskan över den ihopstickade, fortsätt med räta maskor varvet ut
  • Varv 6: lyft 1 m, sticka 20 räta m, lyft 1 m, sticka ihop 2 m, lyft den lyfta maskan över den ihopstickade, fortsätt med räta maskor varvet ut
  • Fortsätt att göra minskningar på alla varv från rätsidan tills det bara återstår en maska. 
  • Byt till virknål och virka en hank av luftmaskor som fästs med en smygmaska. Virka eventuellt fasta maskor runt luftmaskebågen för att göra hanken lite grövre. 
  • Fäst trådarna och disktrasan är klar att använda. Den blir bara bättre ju mer man använder den. Tvätta den ofta med lite diskmedel, gärna innan den används.

söndag 14 mars 2010

Virkade påskägg


Snart är det påsk igen. Vi plockar in påskris och hänger pynt i det. I år kommer det att hänga virkade ägg i mitt påskris. De är enkla att göra. Just nu ligger de i en av mina virkade skålar. Jag gjorde några fler skålar av virkade dukar och trälim. Beskrivning finns i ett tidigare inlägg.

Så här virkar du påskäggen:
  • Gör en ring av 4 lm och 1 sm
  • Virka 5 fm runt ringen = 5 m
  • Virka 2 fm i varje fm = 10 m
  • Virka 1 fm i varje fm = 10 m
  • Virka *1fm i en fm, 2fm i nästa* upprepa varvet ut = 15 m
  • Virka 1 fm i varje fm = 15 m
  • Virka *1 fm i de första 2 fm, 2fm i nästa fm* upprepa varvet ut = 20 fm
  • Virka fyra varv med 1 fm i varje fm = 20 m
  • *Virka ihop 2 fm, 1 fm i nästa fm* upprepa varvet ut = 13 m
  • Fyll ägget med lite vadd
  • Virka ihop 2fm till en upprepa tills hålet är täppt
  • Ta av garnet och fäst det så att du får en ögla att hänga upp ägget i
Påskäggen bli olika stora beroende på vilket garn man använder och virknålens grovlek. man kan brodera på äggen eller göra dem randiga om man vill ha mönstrade ägg.
Lycka till!

onsdag 3 mars 2010

Virkad skål


För ett tag sedan hittade jag en beskrivning på hur man kan göra en skål av en virkad duk. Det är många som har små virkade dukar hemma i gömmorna, men som inte vill använda dem som dukar på bordet. Annars kan man göra som jag. Jag köpte ett antal små virkade dukar på Erikshjälpen för 5 kr styck. Det blev en lite skål som man kan ha småsaker i eller varför inte ha som ljusfat.


Så här gjorde jag:
  • Jag letade reda på en skål i lagom storlek och form. Den klädde jag med plastfilm.
  • Sedan penslade jag trälim på båda sidor av duken, som ska bli ordentligt indränkt i lim.
  • Den limfuktiga duken draperade jag över skålen tills jag var nöjd med formen.
  • Därefter fick skålen torka över natten. Den var lite vek fortfarande så jag penslade på ytterligare ett lager lim utanpå skålen och lät det torka.
  • När jag var nöjd med skålen, lossade jag den från formen och drog bort plastfilmen.
  • En del av limmet hade torkat utanför spetskanten. Dessa klippte jag bort med en sax.
  • Sedan är det bara att börja använda skålen.

En OS-mössa till



Nu är ju OS över. Fast vi har ju Paralympics kvar. I min klass har vi Schoolympics i engelska. Min förra mössa ska bli ett av priserna i Schoolympics. Den blev populär när jag visade den. Så jag har virkat en till något mindre i storlek. Jag ändrade ett av varven också. Det sista vita varvet gjorde jag i stolpar i stället för halvstolpar som resten av mössan. Det blev snyggare och mer likt originalet.

Återanvändning: Vinylskålar


Ett bra återanvändningstips är att göra skålar av gamla vinylskivor som man inte vill spara. Det är väldigt enkelt. Vi gjorde ett antal i min klass som vi ska ha till lotteripriser. Man kan använda skålarna som man gör LP-skivor, till popcorn eller godis. De små skålarna av singlar eller EP-skivor passar bra som ljusfat.

Så här gjorde vi:
  • Sätt ugnen på 100 grader.
  • Ställ en burk eller form på gallret. Vi använde en glasburk till den lilla skivan och en rostfri bunke till den stora. Båda gick bra att använda. Den behöver bara ha lite höjd så att skivan kan kan formas utan att nudda gallret.
  • Lägg skivan mitt på burken och stäng luckan.
  • Kika genom glaset och se när vinylen mjuknar och böjer ser neråt.
  • Öppna luckan och ta ut hela gallret med allt på. Nu måste man vara snabb och forma till de veck man vill ha. Det är inte varmare än att man kan ta försiktigt i den mjuka skivan med fingrarna. Håll vecken tills de stelnar. Det går fort. Om man inte blir riktigt nöjd, kan man sätta in skivan igen, men det är inte helt lätt att ändra vecken även om det går. Bäst är att vara några stycken som kan hjälpas åt med två veck var.
  • När vecken stelnar, kan man vända på skålen och ställa den att svalna helt.
  • Om man vill kunna ha något i skålen som ger feta märken eller kladdar, kan man lacka etiketten. Annars kan man ta bort den. jag tycker det ser trevligt ut med etiketten kvar. jag använde decoupagelack på båda sidor för då kan man diska skålen.