lördag 31 juli 2010

MC-utflykt ger nya idéer

På sommaren kan man ta sköna turer med motorcykeln. Det gjorde vi idag. Medan alla samlades vid macken i Öhr passade jag på att besöka det mysiga lantcaféet. Där fanns det fika att köpa och gammaldags godis. Inredningen förde oss tillbaka i tiden. Vi fikade inte här utan fortsatte till ett annat ställe. Jag berättar mer om detta på min andra blogg

Lantcaféet i Öhr

Inne i caféet fanns mycket gott

Bredvid caféet fanns både ett loppis/antikbod och en plantskola. Jag hann med att besöka plantskolan. Om vi inte hade åkt motorcykel utan bil hade jag säkert kommit hem med flera plantor och några andra mysiga saker. Nu fick jag nöja mig med foton och en och annan idé att förverkliga. Det fanns många trevliga trädgårdsprydnader bl a  mulliga hönor på pinnar och dito flygande damer. Inne i affären fanns hur mycket spännande som helst. Jag fastnade framför allt för några mysiga blomsterkuddar i vit eller grå filt. De verkar inte helt omöjliga att tillverka själv. Annars kanske man kan hinna med en tur till Öhr med bilen innan sommaren är slut. Då kanske man kan besöka fler loppis i de trakterna.

Öhrs plantskola

Mulliga hönor på skaft

Mulliga flygande damer på skaft

Mysiga blomsterkuddar i filt
Imorgon ska vi ut på en ny MC-tur. Vi kanske hittar fler roliga ställen då. För övrigt fortsätter jag att sticka på min stora UFO-sjal. Sakta men säkert växer den. Den ska bli klar i sommar har jag lovat mig själv.

fredag 30 juli 2010

Haruni

Haruni-sjalen
Att sticka sjalar verkar vara populärt. Det finns mönster i nästan varenda veckotidning och på många bloggar också. För ett tag sedan blev min Annis klar. Det var en lite mindre sjal i bomullsgarn. Nu har även min Haruni blivit färdig. Det var lite svårt att fotografera den så att man kan se mönstret.

Utspänd för blockning

Den här sjalen blev lite större men inte jättestor. Den blir skön att ha över axlarna när kylan kommer. garnet är alpacka i mörkt blågrönt. Beskrivningen hämtade jag på Ravelry. Jag gjorde som flera andra jag sett. jag hoppade över spetsmönstret i första delen och stickade slätstickning i stället. Det räckte med bladmönstret i kanten.

Bladmönstret i kanten
Jag blev nyfiken på sjalen för att den hade ett sådant vackert namn. "Haruni" betyder mormor eller farmor på alviska. Emily Ross, som gjort mönstret, stickade sjalen till sin "Granny", därav namnet.  Det är J R R Tolkien som ligger bakom det alviska språket. Alviskan är ju det språk som talas av alverna i Sagan om Ringen-trilogin. Eftersom jag älskar böckerna och även filmerna, var det roligt att sticka sjalen. Att den dessutom blev vacker att se på och skön att bära är ju inget negativt.

Detta var inte den sista sjalen jag stickar i sommar. Jag har vissa planer på att sticka en Citron, men först ska jag göra klart ett UFO. För ca två år sedan började jag på en riktigt stor sjal. Jag blev inte klar med den då. Det blev för mycket annat att göra på jobbet och hemma. Sedan tog det emot att börja igen. Men i sommar ska den bli klar har jag bestämt. Nu har jag kommit igång igen. Förhoppningsvis kan jag snart visa bilder på den färdiga modellen.

tisdag 20 juli 2010

Säkerhetsögon att vinna


jag har aldrig använt några säkerhetsögon till mina amigurumi, en det skulle vara kul att prova. Därför har jag anmält mitt deltagande i en utlottning hos Ilkka. På bilden kan ni se vad man kan vinna. Spännande!

måndag 19 juli 2010

Annis

Min Annis blockad och klar

Min "Annis" är klar. Det är många som stickat sjalen "Annis" har jag sett på olika bloggar. Den verkade så bra eftersom den inte var så stor och trekantig. Den såg mjukt rundad ut. Spetskanten var lagom mycket spets.

Mönstret hittade jag på Knitty. Det är förstås på engelska men man lär sig de olika sticktermerna ganska lätt. Förkortningar med beskrivningar (på engelska) och ibland även videor finns på den här sidan. För det mesta är det bara att pröva. Om det blir fel får man repa upp och börja om.

Jag stickade i ett bomullsgarn. De flesta stickar nog i i någon ullblandning, men jag vi lle gärna ha en bomullssjal att svepa om halsen. Den sticks inte så som en ullsjal kan göra. Det kanske blir en i ull längre fram. Nu stickar jag en Haruni i havsgrön alpacka. Bilder kommer när den är klar.

Min Annis utspänd på sängen för blockning

fredag 16 juli 2010

Virkade knapparmband


För ett tag sedan såg jag på en blogg, som jag inte kommer ihåg vilket det var, en utmärkt idé. Med lite garn och några knappar kan man göra de sötaste små armband som finns. Helt perfekt som presenter till småtjejer, eller varför inte till stora tjejer.

Fram med knapplådan. Garnkorgen stod redan framme. Här måste skapas. Det blev en hel hög med armband till slut. Jag kom inte heller ihåg beskrivningen, men som vanligt prövar jag helst själv. 


Grundmönstret är enkelt. Man virkar en luftmaskekedja lika lång som armbandet ska vara. Mät runt armen (eller varför inte foten). Lägg till en lm och börja virka fm i andra lm från nålen. När man kommer till sista lm, gör man 5 fm i denna för att få en rundad ände. Fortsätt sedan på andra sidan och virka fm längs sidan tillbaka till utgångspunkten. Där virkar man en ögla av lm och fäster i den första lm. Öglan ska vara knapphål. I andra änden syr man fast en knapp som både ska vara dekoration och låsanordning. Om man vill kan man sy fast fler knappar enbart som dekoration. Fäst trådarna. Armbandet är klart.

Om man vill  ha ett bredare armband, kan man virka stolpar i stället för fasta maskor. Det går att variera med olika sätt att virka eller olika färger. Bara den egna fantasin sätter gränserna.


När jag använde lite större knappar, märkte jag att låsöglan syntes lite för mycket. Det blev inte snyggt. Därför hittade jag på en annan variant som blev något bättre. Jag började med lm-kedjan, men i stället för att göra öglan sist gjorde jag den första och fäste den i en lm med en sm. Sedan virkade jag fm runt om som tidigare. När jag kom tillbaka till öglan fortsatte jag att virka runt den. man kan välja att virka antingen sm eller fm. Till sist fäste jag med en sm. Sedan var det bara att dekorera och prova armbandet.

Jag kommer säkert att virka många armband. De är bra att ha i en låda ifall man behöver en liten present att ta med. Med rätt färger och rätt dekorationer passar det vem som helst.

torsdag 15 juli 2010

Stickad handduk och afrikanska blommor


Min handduk, stickad efter samma mönster som disktrasan "Linoleum", blev klar sent igår kväll. Den var rolig att sticka och det passade bra med ett lite kraftigare garn i bomull och akryl. Jag använde Schachenmayr Punto, mörkblått som bottenfärg och tre mönsterfärger, limegrönt, citrongult och ljusblått. 


Mönstret finns på Ravelry. Jag ökade bredden så att den blev ungefär dubbelt så bred. Mönsterrapporten är 10 m bred. Man lägger upp ett jämnt tiotal maskor plus tre till. Det var lätt att lära sig mönstret när man stickat ett tag. 


I samma färger plus en mörkgrön hade jag tidigare provat att virka en afrikansk blomma. Jag använde den till att ställa min temugg på när jag drack te vid mitt gamla skrivbord. Gamla möbler är lite känsligare för fukt än nya. Det blir lätt fula vita ringar efter glas eller muggar. Nu tänkte jag att det skulle passa att göra några fler. Jag provade att virka med en grövre virknål för jag hittade inte min fina. Då blev blomman lite större och lite sladdrigare. Då virkade jag dit en kant med luftmaskebågar. Den tänker jag nog använda som duk i ett litet kakfat.

Det är också ett roligt mönster att virka efter. Jag har inte hittat det på svenska. Därför tänker jag berätta hur jag gjorde.

Gör en afrikansk blomma så här:

  • Välj ut fem färger och bestäm i vilken ordning de ska vara
  • Virka 5 lm i den innersta färgen och slut dem till en ring med en sm
  • Virka 2 lm (räknas som första st), 1 st runt ringen, *1 lm, 2 st*, upprepa så att det blir 6 grupper om 2 st, 1 sm i andra lm, byt färg
  • Virka 2 lm  (räknas som första st), virka *2 st, 1 lm, 2 st* i varje mellanrum som bildas av lm på förra varvet, 1 sm i andra lm, byt färg
  • Virka 2 lm  (räknas som första st), virka 7 st i varje mellanrum som bildas av lm på förra varvet, 1 sm i andra lm, byt färg
  • Virka 1 lm (räknas som första fm), virka 7 fm utom i mellanrummet mellan de 7 st där virkas 1 st med omtag ända nere i förrförra varvet så att det blir ett långt "stygn", 1 sm i första lm, byt färg
  • Virka 2 lm  (räknas som första st), virka st i alla maskor utom i mittmaskan "blombladet" som bildades av de 7 st, där virkas *1 st, 1 fm, 1 st* i samma maska, avsluta med 1 sm, tag av garnet och fäst alla trådar. 

onsdag 14 juli 2010

Världens enklaste kudde

Två enkla kuddar
Som omväxling plockade jag fram symaskinen för att sy världens enklaste kudde. Det är den till vänster på bilden. Man behöver bara en gammal jeanskjol, en bit kardborreband, tråd i lämplig färg och en vanlig kudde till innerkudde. Om man inte har någon avlagd jeanskjol, kan man alltid kolla på secondhand.   Man syr en söm nertill. Jag sydde från rätsidan, men det går säkert lika bra att sy från avigsidan och vända. Kardborrebandet sys fast på insidan av linningen så att man kan stänga till där. Sedan är kuddfodralet klart och man kan stoppa i sin kudde. Superenkelt!

Kudden ska jag ha som ryggkudde i min gunga ute på verandan. När jag ändå höll på sydde jag ett större fodral till den stora kudden som jag sitter på i min gunga. Den behövde verkligen ett nytt överdrag och jeanstyg är hållbart och praktiskt. Jag rotade fram två par jeans som inte går på mig längre, ett par blå och ett par svarta.

 Jag klippte av benen på jeansen, så att jag fick så långa bitar att de räckte tvärs över kuddens bredd. Sedan klippte jag upp byxbenen mitt på baksidan.

Jag nålade ihop tygbitarna varannan blå och varannan svart. Eftersom de är lite bredare upptill än nertill, lade jag dem så att det ena bernets överdel hamnade mot det andra benets nederdel. Om man har stretchjeans kan det bli lite bubbligt och man kan behöve justera lite för att sömmen ska bli rak och fin. Sömmarna sydde jag med raksöm på symaskinen. Det blev fyra sömmar för att sy ihop benen till ett stort rör. Sedan lade jag röret platt så att de blå bitarna hamnade mitt på framsidan och baksidan och sydde ihop ena sidan. Den andra sidan sydde jag ihop i kanterna men lämnade en bit öppet på mitten så att jag kunde vända kuddfodralet och trä i kudden. Jag sydde ihop min med en raksöm på maskinen, men man kan säkert sätta dit kardborreband eller blixtlås om man vill kunna öppna fodralet. Mitt kuddfodral blev ganska stort, men det funkade bra i gungan.
Klart att provsitta i gungan
Nu ska jag bara komma på vad jag ska göra av det som är kvar av jeansen. Kanske väskor eller fler kuddar.

Rosa betongrosor

Rosor och hjärtan 
Mina rosa betongrosor blev hyfsat bra. Jag krängde ur dem ur formen idag. Visst fanns det en del små skavanker och hål efter luftbubblor som jag inte lyckats få bort. Men det gör inte så mycket. 

Mina hjärtan blev också ganska bra. De lossnade fint ur metallformarna. Jag hade inte behövt vara orolig för det. De blev inte riktigt lika fina som de jag gjorde förra året eller om det var året innan. Den formen har försvunnit eller så kastade jag den för att den gick sönder. jag ska försöka hitta en liknande igen.

Både rosor och hjärtan ska få gjutas in i vanlig grå betong till plattor eller tavlor, när jag hinner. Det blir en annan dag.


För övrigt växer mitt senaste stickprojekt, handduken med linoleummönster. jag har stickat två tredjedelar nu. Den blir riktigt bra. Garnet är jätteskönt att sticka i och passar till mönstret som framträder tydligt.

söndag 11 juli 2010

Disktrasa "Linoleum"

Det blev många inlägg idag. Ibland samlar man på sig och blir klar med flera saker samtidigt. 

Den här disktrasan gjorde jag när jag ville ha ett lite mindre arbete. Den såg så rolig ut att göra och det var den. Jag använde ett garn i bomull och lite lin och stickor 3,5. Mönstret finns på engelska på Ravelry. För att komma åt det fria mönstret måste man logga in. Det är gratis att vara med och där finns mycket spännande att titta på och bli inspirerad av.

Disktrasan är klar
Det här ska bli en handduk
När disktrasan var klar, ville jag fortsätta med mönstret för det var så roligt att sticka efter det. Nu lade jag upp lite fler maskor för jag vill göra en handduk. Garnet är i bomull och akryl. När man väl lärt sig mönstret och förstått hur det fungerar, är det inte svårt att sticka på egen hand.


Johannesörtsolja



Nu blommar johannesörten. Då kan man göra en johannesörtsolja, som är bra att smörja in sina torra fötter med. Torrsprickorna läker bra om man baddar med oljan och sedan sätter på sig ett par sockar över natten.


Så här gör man:
  • Plocka blommorna från äkta johannesört och lägg i en glasburk. Man känner igen äkta johannesört på att den har fyrkantig stjälk.
  • Häll på olivolja så att den täcker blommorna.
  • Ställ burken i ett soligt fönster några veckor.
  • Oljan blir vackert röd och kan därefter silas av och hälls på flaska. Den kan sparas länge.
Oljan kan sparas länge. Jag har tänkt att försöka göra en hudkräm på johannesörtsolja om jag hittar alla ingredienser. Vi får se när min olja är klar för tappning.




Dominotunika

Min dominotunika
UFO:t har landat. Äntligen är min dominotunika klar. Idag stickade jag de sista varven runt ärmhålen, fäste alla trådar (och de var många) och blockade tunikan. Jag är mycket nöjd med resultatet. jag är förvånad över hur bra den blev med tanke på att jag stickade utan beskrivning och hittade på allt eftersom.

Det var i vintras jag hittade dominorutorna på någon engelskspråkig sida. jag provade att sticka en och sedan var jag fast. Det var jätteroligt att sticka dominorutor. Sedan ville jag använda dem och kom då på att jag kunde göra en tunika med dominrutor nedtill och en slät överdel. Rutorna stickade jag vid TV:n i vintras, men sedan blev tunikan liggande. Jag hade ju inget mönster. Men till sommaren hade jag bestämt att göra klart min UFO:n. Nu är det gjort.

Nedtill är det tio rader dominorutor med sex rutor i varje rad. Rader ligger på snedden så att det blir uddar nedtill. För att få en rak kant i midjan virkade jag halva rutor. Sedan plockade jag upp det antal maskor som jag räknat ut skulle behövas för min storlek. Först stickade jag några varv rätstickning, sedan några varv slätstickning med ett hålvarv i mitten, därefter några varv rätstickning igen innan jag gick över på slätstickning. I hålvarvet har jag tänkt att trä i en snodd eller ett band. Halsringningen är fyrkantig. Kanterna runt hals och ärmhål är stickade i mosstickning.

Dominorutor gör man så här:
Ruta 1:

  • Lägg upp 25 m och sticka ett varv (=avigsidan). Alla varv stickas med räta maskor.
  • Varv 1 (rätsidan): Börja alla varv med att lyfta en maska för att lättare kunna plocka upp maskor längs kanten. Sticka 10 rm, *lyft 1 m, sticka ihop 2 m, lyft den lyfta maskan över de ihoptagna (= minskat 2 m)*, sticka 11 rm.
  • Varv 2 och alla varv på avigsidan. lyft 1 m, sticka rm varvet ut.
  • Varv 3: Lyft 1 m, sticka 9 rm, gör en hoptagning som mellan * på varv 1, sticka 10 rm.
  • Fortsätt på samma sätt. Antalet rm som stickas minskar med en varje gång. När 3 m återstår gör man en hoptagning som ovan. Kvar finns en 1 m på stickan. Den blir första maskan i nästa ruta.
Ruta 2:
  • Plocka upp 12 m jämnt fördelat längs vänstra kanten på den första rutan. Det går lättast med en virknål och sedan föra över maskorna till stickan.
  • Fortsätt därefter att lägga upp ytterligare 12 m på stickan. Jag brukar göra en stickad uppläggning. Den gör man från baksidan så här: Sticka en maska i den yttersta maskan men låt inte den maskan glida av stickan. Vrid den maska som just stickats och sätt den på samma sticka som de andra maskorna. Sticka sedan upp en ny maska i den maska som just stickats upp. Gör på samma sätt tills rätt antal maskor har lagts upp.
  • Sticka sedan ett varv rm (= avigsidan)
  • Fortsätt med mönstret från varv 1 ovan.
  • När man har lagom många rutor, sparar man den sista maskan på en säkerhetsnål.

Ny rad:
  • Man kan givetvis sy ihop alla rader, men det är enklare att virka ihop dem. Det gör man allt eftersom. 
  • Börja med att göra en dominoruta som ruta 1.
  • Plocka sedan upp maskor längskanten som i ruta 2, men lägg inte upp de sista 12 m utan plocka upp dem längs högerkanten i första rutan på den första raden. 
  • Fortsätt sedan på samma sätt som tidigare.
  • När alla rader är klara, måste man sy ihop första och sista raden. Då har man nederdel.
Halva rutor:
Upptill behövs halva rutor för att få en rak kant.
  • Sätt den enda maska som är kvar på stickan. Plocka sedan upp 12 m längs vänsterkanten på samma ruta och därefter 12 m längs högerkanten på rutan till vänster om den första. Då finns 25 m på stickan. Sticka ett varv rm från avigsidan.
  • Varv 1: Lyft 1m, sticka ihop 2 m, sticka 8 rm, gör en hoptagning som i första rutan, sticak 8 rm, sticka ihop 2 m, sticka 1 rm. 
  • Varv 2: stickas som i första rutan.
  • Varv 3:  Lyft 1m, sticka ihop 2 m, sticka 7 rm, gör en hoptagning som i första rutan, sticak 7 rm, sticka ihop 2 m, sticka 1 rm. 
  • Fortsätt på samma sätt tills bara 5 m återstår. Sätt dessa på en säkerhetsnål och använd dem vid upplockning av maskor i överkanten.
Överdelen stickade jag utan mönster. Jag mätte på en annan tunika som passar bra och räknade ut måtten med hjälp av provlappen.

lördag 10 juli 2010

Rosa betong och hypertufa



Två nya plattor
Nu fortsätter betonggjutningen. Det är perfekt väder för sådant arbete. Fast man behöver täcka ytorna så de inte torkar för fort. Tidigare i veckan gjorde jag några fler plattor. I den lilla blev det ett hål där man kan plantera en växt. Lite timjan hade jag tänkt. Hålet gjorde jag med hjälp av en plastkruka. Den stora plattan fick en ingjuten rosa cirkel. Jag hade en rund rosa platta som jag gjutit tidigare. Den gjöt jag in. Visst kröp betongen in under den rosa cirkeln, men det gick att skrapa bort med en gammal mejsel.

Ett tråg i hypertufa med två planteringshål
Ett annat projekt som jag länge tänkt att sätta igång är att gjuta ett tråg i hypertufa. Det innebär att man blandar torv i betongen. Man kan blanda i upp till en tredjedel torv och två tredjedelar betong. Det tar lite längre tid för den att brinna. Den blir lättare och porösare. Om man vill ha lite mosspatina på sina krukor, är hypertufa bra. Jag gjorde ett tråg i en plastdiskbalja. Det blev två planteringshål med hjälp av två hinkar. Idag kunde jag plocka ur tråget ur baljan, men det behöver vila ett bra tag till tror jag. Det ska bli spännande att se det färdiga resulatet om ett tag.
Rödfärgad betong
Dagens betongutmaning var att gjuta rosa betong. Det har jag gjort tidigare med lyckat resultat. Den rosa färgen får jag fram genom att blanda i vanlig mörkröd väggfärg typ Bindoplast i vattnet. Färgen behöver vara ganska stark för att det inte ska bli för mesigt. För övrigt blandar man betongen som vanligt.
Hjärtformar och rosor i silikon
Jag har haft en hjärtform i plast, men det tror jag har gått sönder och kastats. Jag kan inte hitta den. Men jag hittade några hjärtbakformar i metall. De testade jag. Först smorde jag dem ordentligt med matolja. Sedan tryckte jag ut en klump betong i formen ungefär som när man bakar.

Rosor ville jag också göra. Därför köpte jag en muffinsform i silikon på Åhlens. Den smorde jag  också med lite matolja innan jag fyllde med rosa betong. Nu gäller det bara att vänta tills betongen härdat klart. Då ska jag fortsätta att gjuta plattor med hjärtan och rosor på.

Nu "bakar" vi
Slattarna använde jag till några fler föremål, men de får vara hemliga än så länge. jag återkommer med bilder på de färdiga produkterna.

lördag 3 juli 2010

Utlottning


Titta så mycket fint man kan vinna här. Jag har givetvis anmält mig till utlottningen. Man kanske skulle ha en utlottning någon gång. Funderar bara på vad. Vi får se.

Just nu ligger jag lite lågt med virkningen. Jag gjuter i betong och stickar. Det finns två UFO som jag tänkt avsluta i sommar. Den ena är på gång. Bilder kommer när den är klar.

torsdag 1 juli 2010

Min utearbetsplats


Bakom pannrummet har jag min utearbetsplats. Det är där jag håller till när jag planterar eller gjuter i betong. Till höger om bordet hänger mina trädgårdsredskap på väggen.  Just nu är det många byttor och baljor framme eftersom jag håller på med betonggjutning. Vi byggde arbetsbordet för två år sedan. Det fungerar jättebra.

En hjärtplatta till
Fantaljusstake
Ibland tar det tid för betongföremålen att härda ordentligt. Idag plockade jag ut min ljusstakar ur Fantaflaskorna. Det var egentligen bara en som jag blev någorlunda nöjd med. De andra hade för mycket hål trots att jag tyckte att jag fått bort alla luftbubblor. I någon flaska hade olja,n som jag använde för att smörja inuti flaskan, runnit ner och lagt sig i "groparna" i botten. Man ska nog se till att få ur så mycket som möjligt innan man fyller med betong. Den ljusstaken stod inte lika stadigt som de andra för den blev ojämn i botten. Alltid lär man sig något och skam den som ger sig. Jag får väl dricka lite mer Fanta. Det finns säkert de som hjälper mig med det. Jag har fått en riktigt bra idé som jag vill utveckla. Mer avslöjar jag inte nu.