lördag 21 augusti 2010

Citron

Den fjärde sjalen den här sommaren är klar. Jag har länge velat sticka en citron. Ja, den heter så och den har blivit ganska populär på sistone. Den kallas så för att den liknar en citronskiva. Den består av slätstickade partier varvade med bubbliga partier som bildas av att man ökar maskantalet till det dubbla för att sedan minska till hälften igen. Man avslutar med en volangkant. Sjalen var rolig att sticka. Jag kommer nog att sticka en till i en annan färg. Denna är stickad i alpacka i mörkbrunt och två beige nyanser. Den blev inte så stor. Jag hoppas den blir lite större när man blockat den. Annars kan man öka på antalet ränder om man vill. Jag tror att jag ska ge bort denna i julklapp. Mönstret är i original på engelska och är gjort av Hillay Smith Callis, men det finns en översättning hos Sticka, Sveriges stickförening.

Min citronsjal, klar men oblockad

söndag 8 augusti 2010

UFO-sjal i skuggstickning

Äntligen är mitt UFO färdigt, sommarens stora göraklartarbete. Det är minst två år sedan jag började på denna sjal. I mina gömmor fanns en massa växtfärgat garn som jag färgade för 20-25 år sedan. Jag ville göra något av det och när jag hittade mönstret till den här sjalen, visste jag att det var den jag skulle göra. Mönstret finns i en bok av Vivian Högsbro som heter Sticka skuggmönster. Sjalen kallas där för vingsjal och finns i tre storlekar. Jag valde förstås den största. Det var kanske därför det tog sådan tid.

Skuggstickad sjal i växtfärgat garn
Skuggmönstret lite i detalj
Vingsjalarna stickas från sida till sida. Man kan säga att den består av två parallellogrammer i skuggstickat mönster med en mittrand och enfärgade ränder i varje sida. I originalet är skuggmönstret bara stickat i två färger. Det är jag som gjort de partierna randiga. Så mycket växtfärgat garn hade jag inte i bara två färger. När man har en vingsjal över axlarna märker man att den faller väldigt fint. Jag bad min man fotografera mig med sjalen på, men den här datorn vill inte ladda in de bilderna. Jag får väl återkomma med fler bilder när jag lagat min rätta dator.

Skuggmönstret är enkelt att sticka men blir väldigt effektfullt. Jag lät mönstret gå diagonalt, men man kan göra andra mönster. Jag provade först att sticka en kudde för att se hur det funkade, men det garnet var inte så lämpligt för skuggmönster. Det 2-trådiga växtfärgade ullgarnet gick alldeles utmärkt att använda. Det kommer säkert att bli fler saker stickade i skuggmönster.

Skuggeffekten får man fram genom att sticka omväxlande räta och aviga maskor. Man sticka två varv med varje färg. Alla varv på rätsidan stickas med räta maskor. Det är på avigsidan skuggmönstret stickas. De maskor som ska framträda stickas räta medan de som ska bilda botten stickas aviga. det låter kanske lite kryptiskt men man ser ganska snart hur det kommer att bli om man prövar.

Ullgarnet är lite stickigt och sjalen är ganska tung. Jag kanske kommer att använda den mer som en pläd när jag sitter i soffan och stickar framåt vintern. Detta var den tredje sjalen som blev klar i sommar. Det är inte omöjligt att jag börjar på fler. När man väl börjat hittar man fler och fler roliga mönster.

onsdag 4 augusti 2010

FOR JOI


För ett tag sedan kom mina namnband, som jag beställt, med posten. Nu kan jag sy fast dem på det jag virkar och stickar eller syr för den delen. Det var enkelt att beställa och designa dem på minanamnband.se.


Det blev FOR JOI Design. Om man läser på engelska och tänker att hon har nog stavat fel blir det "For Joy". Det tycker jag kan vara ett passande namn på saker man gör för att det är roligt. Fast egentligen är ursprunget från mitt jobb. Det är mitt användarnamn på jobbet. For står för Forsheda rektorsområde. Joi är Johansson Inga. Så enkelt är det. Design lade jag till för att banden ska sitta på saker jag tillverkat. Det behöver inte betyda att jag designat allt själv, men ibland har jag tänkt ut allt.

Mina sjalar, som jag stickat i sommar, ska få ett märke påsytt. De senaste dagarna har jag inte stickat så mycket på UFO-sjalen. I helgen var det motorcykelåkning som gällde och hittills har jag mest plockat blåbär den här veckan. Men nu ska jag sätta mig och sticka lite. Man får ont i ryggen av att plocka blåbär. En liten tjuvtitt på sjalen kan ni få. Garnet är växtfärgat. Det blir så härliga färger som går så bra ihop. Det syns inte så bra på bilden.

UFO-sjalen på gång
Jag hittade dessutom en underbar stickblogg med en fantastiskt trevlig tävling. Kolla in den.

måndag 2 augusti 2010

Trädgårdsinstallation

Ytterligare en dag på motorcykel. Inte lika bra väder som igår men lika trevligt. Idag besökte vi flera örtagårdar. Den första vid Café Timjan i Nydala, den andra vid klosterkyrkan på samma plats.


Vid Café Timjan fanns denna installation. Den stod mitt i en plantering av örter. Den påminde mig starkt om en bild som jag tagit i vår trädgård. Man skulle väl kunna kalla det också för en installation.


Kanske inte lika vackert, men roligt. Fler bilder från dagens motorcykelrunda finns på min andra blogg.