måndag 31 januari 2011

#7 Strumpor med vridna maskor


Mina strumpor med vridna maskor är nu klara. Det var roligt att sticka dem eftersom de hade ett mönster som bildades av vridna maskor. Det blev lite roligare att sticka när det inte bara var räta maskor runt runt.


Mönstret heter Riff och är på engelska. Jag hittade det på Knitty. Lite krångligt att tolka men jag lärde mig med tiden. Därför är dess strumpor inte helt perfekta. jag ser dem som övningsexemplar. De blev lite för långa i foten för att passa mig perfekt. De är ganska smala vilket passar min fot. Men jag tror jag vet vem som skulle kunna ha dessa strumpor. Vi får se om de passar personen ifråga.


Nästa par jag stickar ska jag ändra lite i mönstret för. Jag tänker sätta igång direkt och sticka ett par till fast i en annan färg. garnet heter Regia från Coats och stickorna är nr 2,5.

söndag 23 januari 2011

Jag är med

... i utlottningen hos virkaholic. Pröva du också om du kan vinna ett garnpaket.

tisdag 18 januari 2011

Strumpor med vridningar


Just nu håller jag på med ett par strumpor som är roliga att sticka. Jag hittade mönstret på Knitty. Man börjar att sticka från tårna. Nu har jag kommit till skaftet på den första strumpan. Eftersom det är första gången jag stickar så här vet jag inte riktigt hur pass bra passform det blir. Ska bli spännande att prova den.

Mönstret bildas av vridna maskor. Man stickar först andra maskan på vänstra stickan och sedan den första. Då byter de plats. beroende på om man stickar framifrån eller bakifrån vrids maskan åt höger eller åt vänster. Man vrider på vartannat varv och flyttar ett steg i sidled. Det syns inte så bra på bilden men är ganska häftigt.

Det är avkopplande att sticka strumpor, men ibland måste man ha lite lugn och ro och tungan rätt i mun när man följer detta mönster. Det är tur att man har lite erfarenhet och vanligt sunt förnuft för diagrammen och beskrivningen var lite krångliga. Man kan säkert göra dem betydligt enklare. Jag fattade principen och stickar skaftet lite på känn.

lördag 15 januari 2011

#6 Lövsjal

På blockning
 Min lövmönstrade sjal fick sin uddkant idag. Jag stickade klart själva sjalen igår kväll men orkade inte göra den helt färdig då. Idag plockade jag fram virknålen och fixade den lilla uddkanten. Nu ligger sjalen på blockning.
Innan blockning
 Det är inte förrän man blockar den som mönstret kommer fram som det ska vara. Innan drar stickningen ihop sig ganska mycket. Hålen syns inte så bra då. Garnet köpte jag på Syfestivalen i Borås. Det är 70% merinoull och 30% sjögräs och det är melerat i röda toner. Jag gjorde av med en härva. På slutet vägde jag garnet så att jag säkert skulle ha till kanten också. Garnet är otroligt mjukt och skönt. Det är underbart att sticka i. Dessutom var det drygt.
Sjalstickning på gång
Mönstret hittade jag på nätet, men jag har ingen aning om var. Det var någon som scannat in ett gammalt tummat mönster för att inte bli av med det. Det var väl använt. Det var på engelska. Just då hade jag ingen färg i skrivaren så jag skrev av mönstret och översatte det samtidigt från engelskan. En stickterm vållade lite bekymmer. jag kände inte igen den och hittade den inte bland de ordlister jag brukar studera vid behov. Men det är tur att Google finns. Jag hittade ett forum där någon annan frågat om just denna förkortning. Andra hade svarat och det visade sig att det var som jag trodde en gammal term som numera inte används. Problemet var löst och jag kunde sticka min sjal.

onsdag 12 januari 2011

Fler utlottningar


Ett trevligt mönster till vantar kan man vinna här hos Frisky frog. Det var länge sedan jag stickade sådana här mönster. Oftast var det mössor som blev täta och bra.

måndag 10 januari 2011

Utlottning igenDet här fina stickkitet kan man vinna hos Cina´s kryp-in.  Jag har förstås tänk vinna det, men försök ni också.

fredag 7 januari 2011

#5 Virkad luva


En varm luva kan man behöva så här års. Min röda "tomteluva" använder jag dagligen. Den är varm och skön och liknar ingen annans. Man kan säga att jag blivit igenkänd tack vare min luva flera gånger. En tjej som flera gånger sagt att hon gillar min luva är Anna-Lena. Hon brukar ta hand om min hund om vi ska vara borta och han inte kan följa med. Imorgon är det dags igen. Då ska vi på bröllop och han är inte inbjuden. Han får ta med sig luvan och ge den till henne som tack för att hon passar honom.

Mönstret till luvan finns i ett tidigare inlägg.

#4 Tovad grytlapp


Nu är grytlappen klar. Den ska bli en present till brudparet som gifter sig imorgon. Man skulle kunna tro att bokstäverna är mina initialer. Det är de ju i och för sig, men här står de för Ida och Johannes.


Idag ägnade jag eftermiddagen åt att nålfilta fast motivet. Jag måste nog skaffa en större platta att arbeta på så man slipper flytta runt motivet. En handtag för fyra nålar skulle också sitta bra. Det tar ganska lång tid att "hacka" fast den kardade ullen om man bara har en i handtaget. Ullen har jag köpt på Panduro för några år sedan. Det är kardad ull i strängar i regnbågsfärger. Den här går i gult, rött och orange. Jag har gjort en egen grytlapp med hjärta i blått, grönt och lila. Dessutom har jag en rosa och lila variant. Den grå ullen till bokstäverna och prickarna köpte jag i Malmö i tisdags. Den är kardad men inte strängad så jag fick rulla den mellan handflatorna för att få till en sträng.


Grytlappen stickade jag i Pigans merinoull i svart. Det gick åt två nystan. Jag stickade med stickor nr 6 för att få en tät struktur. Jag lade upp 40 m och stickade rätstickning. Det ger också en tät och tjock grytlapp när den är tovad. Hanken virkade jag i hörnet. Jag fortsatte helt enkelt med att använda den sista maskan efter avmaskningen som första luftmaska. Trådarna fästes och sedan slängdes grytlappen in i tvättmaskinen med lite tvättmedel. Jag körde den på 40 grader. Ut kom en hårt ihopfiltat grytlapp. Jag brukar räkna med att den krymper till två tredjedelar av det ursprungliga formatet, men frågan är om den inte krympte lite mer. Det blev en tjock och bra grytlapp som nog klarar av att skydda mot pannvärmen.

Modellen passar bra som bröllopspresent. Jag kanske skulle sticka och tova för försäljning. Om det nu finns någon som är intresserad.

Utlottning av garn

Det är roligt när bloggar fyller år eller innehavare. Det blir en anledning till att fira. Man kan också fira när man fått ett visst antal besökare. En del lottar ut olika saker då. Just nu är det Bland nystan & papper som lottar ut garn. Det är alltid trevligt att få. Hoppas jag vinner.

#3 Pulsvärmande muddar


Jag fryser ofta om handlederna. Särskilt nu på vintern. Jag fryser om fötterna också. Ibland fryser hela jag. Man läcker ju en hel del värme vid handlederna känns det som. Därför är det bra med pulsvärmande muddar. Jag har brukat använda nederdelen på avklippta ärmar från en kofta som jag tovade i maskinen. Det hade gått hål på den så jag återbrukade den på flera olika sätt. De är sköna men man kan ju ha flera att välja mellan.


Det finns alltid något garn i mina gömmor som kan användas till små arbeten som ett par muddar. Först stickade jag i ett väldigt tunt garn, men det blev inte så bra. Så jag repade upp det och stickade i ett tvåtrådigt ullgarn. Ullgarnet sticks lite men man vänjer sig. Mönstret heter Annas muddar och det finns hos Stickfrossa. Man lärde sig det utantill ganska fort. jag gillar den fina spetskanten. Jag följde inte riktigt mönstret. I stället för en resårkant med två räta varv följda av två aviga varv ovanför spetsen valde jag att sticka rätstickning. Det funkade bra det också.

onsdag 5 januari 2011

#2 Shalom Cardigan

Arbete nr 2 är klart för i år. Det blev den mörkgröna västen som jag stickat efter ett mönster av Meghan McFarlane som hon kallat Shalom Cardigan. Jag stickade den i Pigans merinoull med stickor nr 6. Den finns bara i en storlek och jag tror jag egentligen skulle behöva göra modellen lite större och framför allt längre. Jag gillar tröjor som går ner över stussen. Den är i alla fall otroligt varm och skön. Oftast behöver man mest ha något varmt över axlarna. Den här modellen sitter bra upptill, men den är öppen fram och saknar ärmar. Den knäpps med en stor knapp. Jag kommer säkert att ha den på när jag sitter vid datorn eller när jag stickar.
Okets ribbmönster

tisdag 4 januari 2011

#1 Strumpor till gubben

Nu är äntligen makens strumpor klara. Han tog på sig dem direkt och är mycket nöjd med resultatet. Själv är jag nöjd mina. Jag har nu använt dem nästan dagligen i ett par månader. De är varma och sköna trots att de är ganska tunna. Resåren töjer sig så de sitter inte åt vilket maken inte gillar när strumpor gör. Jag tvättar dem för hand och hänger upp dem över natten. Sedan är de klara att ta på igen nästa dag.

Jag kommer säkert att sticka fler strumpor efter samma mönster och i samma garn. Man kan ganska lätt variera mönstret lite. Jag skulle gärna vilja sticka ett par med lite längre skaft. Vi får se. Det finns ju fler arbeten som är på gång och som behöver avslutas innan jag påbörjar något nytt.