måndag 25 april 2011

#12 Rosa kudde med ros

 
 Nu har min rosa kudde, som jag började sticka på när jag inte hade något att göra, blivit klar. När jag skulle fotografera den hoppade Takko upp i soffan och ville vara med. Kudden är stickad i ett raggsocksgarn som var mjukt och skönt att sticka i. Den ena sidan mönstrade jag genom att sticka rutor omväxlande i räta och aviga maskor. Baksidan gjorde jag mera randig med slätstickad botten och rätstickade ränder. Några romber fick också plats. Jag virkade ihop de båda sidorna. Sedan virkade jag en liten ros och sydde fast den på framsidan.
Rosen virkade jag så här:
Bottendelen:
  • Varv 1: Jag började med 2 lm och virkade 6 fm i den första lm, 1 sm
  • Varv 2: 5 lm, *2 st i nästa maska, 3 lm*, upprepa 5 ggr totalt, 1 st, 1 sm i 2:e lm
  • Varv 3: *5 st runt lm-bågen, 1 sm mellan stolparna på föregående varv* upprepa 6 ggr totalt
  • Varv 4: *1 fm, 1 hst, 3 st i nästa maska (mittersta st i det blombladet), 1 hst, 1 fm, 1 sm i föregående varv sm* upprepa 6 ggr, ta av garnet och fäst, spara en tråd att sy fast blomman med.
Mellandelen:
  • Virkas lika som bottendelen, men hoppa över varv 4
  • Fäst mellandelen på den bottendelen
Mittendelen:
  • Börja som i varv 1 på bottendelen
  • Varv 2: *2 st i samma m, 1 sm* upprepa 3 ggr totalt
  • Klipp av tråden och forma till blombladen  som en liten skål genom att sy ihop dem lite, fäst mittdelen på mellandelen.

lördag 16 april 2011

Cyklar på Vandalorum

 Stadens nya stolthet invigdes idag. Vandalorum ska bli ett konst- och designmuseum för hela Sverige är planerna. Chefen för Danmarks motsvarighet, Louisiana, var där och invigningstalade. Vissa jämförelser gjordes även om man inte ville det. Sune Nordgren, känd från bl a TV, är projektledare. Han ville inte kalla Vandalorum för Sveriges Louisiana utan Sveriges Vandalorum.
 Som medlem i Vandalorums vänner var jag förstås på plats vid invigningen. Många hade tagit sig dit. Den stora utställningshallen var ägnat åt en utställning om cyklar. Jag gick runt och undrade om det skulle finnas någon instickad modell. Visst gjorde det det.
Jag kommer garanterat att återvända till Vandalorum. Redan på måndag ska jag dit och fika med en bloggkompis. Då kanske man kan titta lite närmare på stället. Nu kryllade det av folk som skymde sikten. Mer bilder och prat kommer i min andra blogg.

Hos Skapa och inreda finns det nu en utlottning. Jag har anmält mig. Gör det du också!

tisdag 12 april 2011

Nya projekt

 Vissa projekt blir till av en slump. Det kan vara ett mönster som bara måste testas. Eller ett garn som lockar till att sätta igång. För några veckor sedan hade jag inget på gång, i varje fall inte något som involverade garn och stickor och virknålar. Då kan det klia i händer, som känns tomma utan något projekt som växer fram ur ett garnnystan. Då fanns det där sköna garnet som jag köpt i en lågprisaffär för ett tag sedan, ett bra-att-ha-garn. För att hå något att göra så lade jag upp ett antal maskor och började sticka rutor med omväxlande räta och aviga maskor, världens enklaste mönster. De skulle kunna bli ett stickat kuddfodral. Jag har några kuddar som skulle behöva nya "kläder". Vi får se när det blir färdigt. Jag har detta projekt som "nödprojekt", om jag inte av någon anledning har något annat att syssla med.
 Ett annat nystartat projekt är en väska, som jag ska valka i tvättmaskinen när den blir klar. För ett par år sedan stickade Jag flera väskor i en liknanade modell. Den här hittade jag beskriven på en japansk sida. Jag fattade inte texten alls, men som tur var förstod jag skisserna. Jag ritade av monteringsskisserna i min projektbok.
Väskan består av 22 rätstickade rutor, randade i två färger. jag använder en svart "bottenfärg" och en röd och en orange till ränderna. Det här är också ett bra projekt att ta till mellan andra projekt eller om man ska ut och resa. Varje ruta stickas i 21 maskor och 42 varv. Vi får se när väskan kan bli klar. Det är inte så att jag behöver den imorgon. jag är något av en "väskoman" och har en massa väskor som jag kan använda.

Hur gick det då med sjalprojektet? jag frågade ju er läsare vilket mönster ni gillade bäst. Seascape var det som fick flest röster om man räknar ihop kommentarerna och rösterna i enkäten. Jag har ju inte lovat att följa valresultatet, men jag lutar åt att det hållet. Än har jag inte satt igång. Det enda som oroar mig är att inte garnet räcker. Det är inte alltid garnmängden som är angiven i beskrivningen stämmer när jag stickar. Det brukar nästan alltid gå åt mer än vads om står. Är det fler som har samma problem? Jag försöker läsa hur många meter man behöver i stället för antal gram. Det kanske kan hjälpa till. Annars brukar jag köpa på mig lite extra nystan som sedan hamnar i garnförrådet till restgarnsprojekt.

Det finns ett projekt till som jag är riktigt sugen på. Pinnstolar har vi väl några var och en, en del gamla, andra lite nyare. Pinnstol Tur & Retur är ett projekt som går ut på att inspirera till återbruk och kreativitet, helt i min linje. Om man vill kan man till och med få ställa ut sitt alster. Några sådana planer har inte jag. Utställningen ska bli i Örebro och jag har en bra bit dit. Men jag har en pinnstol som jag gärna skulle pimpa genom att sticka in den. Det finns andra som gjort det förut, så det är inte helt nytt, men kul. Om den någon gång blir klar, tänker jag ha den här vid skrivbordet och datorn i mitt arbetsrum. Kolla också in denna läckra instickade stupränna som finns hos Skapa och inreda. Jag gillar sådana uppkäftiga projekt.

Dessutom har jag en beställning på en luva till. Min hundvakt blev så glad i sin luva hon fick av mig sist att hon lagt in en beställning på en till i andra färger. Problemet är att jag hittills inte hittat de rätta färgerna. jg får fortsätta att leta.

fredag 1 april 2011

Min knitbag

 Det låg en avi i postlådan idag. Jag hade ett "skrymmande brev" att hämta ut på ICA i Forsheda. Ja, tänkte jag, det måste vara min efterlängtade beställning.
 I det stora vita plastkuvertet låg den, min knitbag, som jag beställt på nätet. jag har varit inne på Knitbags hemsida flera gånger och tittat på den. Nu hade de ett erbjudande och då slog jag till.
 Knitbags Organisatör ska hålla ordning på mina stick- och virkprojekt och göra det lätt att ta med dem när jag åker iväg. Ett litet gult garnhus följde också med. I paketerbjudandet fick man dessutom två projektpåsar i valfria färger. Jag valde en turkos och en lila.

Om man har en blogg och länkar till Knitbags hemsida, kan man vinna ett presentkort på 300 kr. Dragning sker den sista dagen i varje månad. Jag hoppas jag vinner den här månaden. Fast det dröjer ju ett tag innan dragningen är.
 Det har inte blivit så mycket stickat eller virkat den senaste månaden. Jag har inte orkat lika mycket. Dessutom har jag varit rejält förkyld. Jag hoppas komma igång igen den här månaden. Min nya knitbag inspirerade förstås och jag var tvungen att plocka fram garnvindan så att jag kunde nysta upp en härva garn som jag köpte av Tant Kofta.
Det ska bli en mjuk och skön sjal har jag tänkt, men jag har inte riktigt bestämt mig för vilket mönster jag ska använda. Jag funderar på några olika:
Seascape Lace Shawl
Cold Mountain Stole
Juno Regina
Waves of Grain
Ja, vad tycker ni? Skriv gärna en kommentar eller lämna din röst här till höger.