söndag 27 november 2011

Hyacintpyssel

Varje år brukar jag köpa några hyacinter till advent. De doftar gott och är ganska billiga. Men jag tycker det är fult och tråkigt när jorden och rötterna syns. Förra året svepte jag in mina hyacinter i mossa. Det blev väldigt lyckat. Så vi upprepar väl succén. Mossan håller jord och rötter på plats. Den suger åt sig vatten så att löken hålls lagom fuktig. Dekorativt blir det också.
 Jag passade på att gå ut med hunden när regnet och stormen Berit tog en liten paus. Några stenar fick dela med sig av sin mossa. Jag hittade några fina sjok. Hyacinterna fick komma fram ur sina plastkrukor och placerades mitt på baksidan av en bit mossa. Sedan behövde jag lite myrtentråd eller plastad tunn ståltråd. Jag tog en svart variant. Enklast är att lägga tråden ett varv runt löken och fästa tråden några varv runt sig själv. Därefter lindade jag tråden några varv så att mossan hölls på plats. Jag knipsade av tråden och fäste ihop den med den andra änden. Ändarna stoppade jag in i mossan och gömde dem där.
 Mosskloten kan sedan placeras i olika glasskålar och vaser. Det är fint när man kan se kloten genom glaset. Den blå hyacinten fick lagom plats i en enkel glasskål. Den har min man blåst när vi besökte ett av Smålands glasbruk. Ett litet rep av kardad ull och en pärlnål fick fullborda arrangemanget.
 Den rosa hyacinten fick en bädd av glaskross som liknar snö eller is. Den står i en lite större rund glasskål med raka väggar.
En lite högre fyrkantig vas blev hem åt den vita hyacinten. Jag bottnade med ett lager bruna småstenar som ser ut som en jordbädd. Några små dekorationsäpplen gjorde löken sällskap. En högre vas är bra för den fungerar även som blomstöd när stjälken växer.

Nu kan vi njuta av de vackra blommorna och den underbara doften. Det är bara att vattna lite försiktigt på mossan ibland så att den hålls fuktig. Glad advent på er!

söndag 20 november 2011

Japansk stjärna - tutorial

 Så här viker man en japansk stjärna. Du behöver kvadratiska papper. Vi pappret och vik ut igen så att du får ett kryss som markerar mitten. För barn kan det vara lättare att vika på diagonalen. Då är det bara ett hörn att passa mot. Men man kan också vika så att vecket blir mitt på sidan som jag gjort på bilden. Nu börjar själva vikningen av stjärnan. Vik in alla fyra hörnen mot mitten.
 Vik in två av sidorna mot mittlinjen så att det ser ut som en drake.
 Vik spetsen i toppen bakåt. Bilden visar baksidan som nu ska bli utsida.
 Vik på mitten så att du får en spetsig triangel. Den lilla triangeln öppnar sig nu så att man kan sticka in de andra spetsarna i öppningarna.
Sätt en liten klick lim på spetsarna som sticks in i den andra triangeln så att stjärnan inte ramlar isär. Fortsätt med fler trianglar. Det går åt ungefär tolv till en stjärna. Försök göra hålet i mitten cirkelrunt. Fäst en tråd i en av spetsarna och häng upp din stjärna.

lördag 19 november 2011

Lördagspyssel

Ny dörrkrans
Den här gråa dagen blev jag inspirerad att pynta lite utanför dörren. Jag snodde ihop några kransar av humle tidigare när jag röjde lite i trädgården. Nu fick en av dem flytta till ytterdörren och bli dekorerad med organzaband och ett hjärta med blad av grå metall. Hjärtat har hängt på dörren tidigare. Jag kommer väl att byta ut banden mot röda dito längre fram.
Pynt i hörnet
På trädäcket utanför har jag samlat endel fat och krukor som jag gjutit i betong. De har fått ett täcke av mossa och dekorerats med stenar, en gammal krans med tygblommor och andra dekorationer. Det blev en trevlig hörna som kan lysas upp av ljuslyktorna i mörkret.
Ljusens tid är här
Jag tjuvstartade med en liten ljusslinga i en trådkorg där jag samlat kvistar från olika buskar i trädgården. Den lyste så glatt och piggade verkligen upp i allt det gråa. Ängeln fick stå kvar bredvid. Jag älskar änglar och mina står framme året om inte bara till jul.
Japansk pappersstjärna
Igår visade en kollega mig hur man kan vika en japansk pappersblomma. Hon hade hittat beskrivningen i en jultidning. Det var inte så svårt. Så när jag kom hem, letade jag reda på mina origamipapper och satte igång att vika. Det blev en stjärna i röda nyanser som fick en "krage" till blomman. Det var inte svårt att vika, men det var svårare att få hålet i mitten riktigt runt. Den första blev inte helt perfekt. Jag prövade också att dela pappren i fyra mindre kvadrater. Det gick bra att vika små stjärnor också. Det får nog bli ett antal stjärnor som jag kan hänga upp i något fönster.
Blå stjärnor på gång

#33 Mössa

Mössan har varit färdig ett och jag har använt den nästan varje dag. Nu kom jag på att jag inte fotograferat den och visat den här. Den är stickad i det japanska ullgarnet från Noro. Var tolfte varv stickar man ihop några maskor med maskorna sex varv under. På så sätt bildas kullar eller vågor. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva dem. Skön blev mössan i alla fall. Jag har fodrat den genom att plocka upp maskor och sticka ett "pannband" i bomullsgarn. Detta fäste jag sedan på några ställen.