tisdag 27 december 2011

#44 Stickad halstub

Stickad halstub
 Under julhelgen har jag mest latat mig eller umgåtts med familj och släktingar. Men lite tid fanns ju också till att koppla av med en stickning. För ett tag sedan stickade jag en mössa i det japanska ullgarnet från Noro som jag köpte hos Astrid i garnshopen i Jönköping. Nu var det dags att sticka en halstub i samma garn. Först hade jag tänkt göra en sjal, men jag ångrade mig.

Halstuben stickade jag efter eget huvud. Jag lade upp ett antal maskor som jag trodde skulle bli lagom för tubens bredd. Sedan stickade slätstickning men växlade rätsida och avigsida var femte varv. Då blev tuben lite ribbad. Så höll jag på tills längden blev lagom. När jag maskade av gjorde jag det efter en rätsida eftersom jag tänkte vrida tuben ett halvt varv när jag sydde ihop den. På så sätt stämde mönstret och jag fick en möbiussjal av den. Den satt väldigt bra på om man virade den två varv runt halsen. Jag tror jag ska pressa till den lite innan jag använder den.
Dags att ta fram vindan igen
Idag plockade jag fram garnvindan igen för att nysta upp härvorna som jag köpte vid andra besöken hos Astrid. Det ska bli en uppifrånochnerkofta av dem är det tänkt. Men jag får börja med att provsticka en lapp.

torsdag 22 december 2011

#43 Julängel

Virkad ängel
I en tidning hittade jag mönstret till denna ängel som jag virkade i vitt bomullsgarn. Huvud och kropp virkades i ett och vingarna för sig. Sedan stärkte jag vingarna lite och sydde fast dem på kroppen. Den blev kanske lite stor att ha hängande i granen, men den passar säkert på andra platser också. Jag gav bort min virkade ängel, så jag får väl testa att virka en ny, kanske lite mindre.
PS. Mönstret fanns i Hemmets Veckotidning nr 51 DS

lördag 10 december 2011

Pumlor

 För ett tag sedan fick jag lära mig att i Norrland heter julkulor pumlor. Vackert namn tycker jag. Pumlor kan kanske användas året om och inte bara till jul. Den här modellen har jag tänkt göra av gamla julkort i flera år. Nu blev jag påmind om det när jag såg ett bidrag till Pysselstafetten från Helens pyssel och papp. Det var bara att sätta igång. Beskrivningen finns hos henne.
 Jag använde en tunnare ståltråd, men jag tror man kan använda sytråd. Om man knyter fast en pärla på mitten och sedan trär på remsorna går det säkert lika bra. jag använde håltången att göra i båda ändar på remsorna  med måtten 1,5x10 cm. I mitten trädde jag på lite fler pärlor. Det kanske inte behövs med det var fint när de skymtar mellan remsorna. Man kan nog använda en bit sugrör som är lättare för barn. I andra änden trär man på remsorna i samma ordning, avslutar med en pärla och en ögla för upphängning. Min kula fick hänga i aloeveran medan jag fotade för julgranen kommer inte in förrän tidigast några dagar före jul.
Visst blev den fin! Leta reda på några gamla julkort så bidrar ni till återbruket. I beskrivningen visas en dubbelkula med en lite mindre under en lite större. Det blir också fint. Lycka till

onsdag 7 december 2011

#34-42 Julkulor

 Stickade julkulor har jag hittat i flera tidningar, ibland med beskrivningar. Jag prövade att sticka några, men jag tyckte de blev för stora. Det kanske skulle varit tunnare stickor till det garnet. Jag använde restgarner ur mitt förråd. Sen provade jag lite tunnare stickor och tunnare garn. Det blev bättre tror jag. Jag har inte stoppat dem än. Men roligt är det att sticka.