tisdag 25 oktober 2011

Jönköpingsfynd

 För 35 år sedan bodde jag i Jönköping. Idag besökte jag staden igen. Jag bodde på fyra olika ställen i stan. Idag besökte jag ett av områdena. Det var på Söder/Torpa. jag passade på att leta efter några geocacher också.

Första anledningen till resan var ett återbesök hos homeopaten. Han har verkligen lyckats hjälpa mig att bli av med min envisa hosta. Jag har gjort stora framsteg tycker han, men vi fortsätter käka piller ett tag till.  Andra anledningen till resan var ett besök hos goda vänner som flyttat till Norrahammar. Det var trevligt att träffa dem igen i sin nya miljö.
 I någon blogg jag läste nämndes för ett tag sedan Garnshopen Astrid på Klostergatan 64 i Jönköping. Det är klart jag måste ta mig dit när jag ändå är i stan. Min kollega skulle med till vännerna och hon blev också intresserad av att besöka garnshopen. Där fanns fantastiska garner rån hela världen i hela färgskalan och i alla möjliga utföranden och material. Det var en riktig kick att komma dit. Fina modeller och mönster fanns det också.
Mina fynd innehöll 3 nystan av det japanska ullgarnet Noro. Färgerna blev inte så bra på bilderna. Jag har tänkt att sticka en mössa och en assymetrisk liten trekantssjal. Det kanske kan räcka till något litet mer. Sedan köpte jag  en rundsticka och strumpstickor i trä. Jag blev mycket nöjd med mina fynd. Nu gäller det bara att hitta tid att sticka. Det blir nog ett nytt besök i shopen när jag ska tillbaka till homeopaten i december.

söndag 23 oktober 2011

Höstkransar

 Nu vill jag ha lite fint på vårt trädäck vid ingången till huset. Det blev så tomt där när maken bar in bordet och den gamla missionshusabänken i ladugården för vinterförvaring uppe på logen. Tujan behövde ansas till. Den växer in över räcket och skymmer rörelsedetektorn till lampan över dörren. Fram med sekatören och klipp, klipp. Klippet hamnade i en gammal trådkorg som under sommaren brukar få skydda kattmyntan från katternas alltför hårdhänta kärleksbetygelser.
Sommardahlian har fått flytta in i potatiskällaren och har blivit ersatt av en ljungplanta. Annars ser krukan vid trappan ut som tidigare. Där växer två olika sorters gräs och några silverfärgade revor. 
Två stycken höstkransar har jag bundit i helgen. Jag klippte ner några revor av humlen och snodde ihop dem till kransar. Det gick ganska enkelt trots att min vänsterhand inte har full rörlighet eller styrka än. En av kransarna ska få dekorerna någon kruka därute. Den andra ska få några dekorationer och ett fint band innan jag hänger upp den på dörren.  Det var ganska kul att fläta. Om jag hinner ska jag nog göra några fler kransar.

Frusna pingviner



I Nya Zeeland fryser pingvinerna. Det har tydligen varit ett oljeutsläpp vid Tauranga där de små blå pingvinerna lever. Många har skadats av oljan. En del har dött, andra som klarat sig fryser. Ett upprop om att sticka kläder till pingvinerna har gått ut. Det finns till och med en beskrivning på hemsidan. Kanske något som intresserar er. Jag lånade bilden där.

För en gångs skull var det inte jag som hittade denna länk. Det var maken som visade mig. Han brukar väl inte vara så intresserad av handarbete, men den här sidan tyckte han var cool.

måndag 17 oktober 2011

#32 Patentstickad babyfilt


 Äntligen är babyfilten färdigstickad. Jag började ju sticka på den i somras innan jag bröt armen. Då hann jag bara sticka en rand. Sedan fick den vila i lite över en månad medan armen var paketerad i gips.
 För ungefär en månad sedan återupptog jag arbetet som ett led i rehabiliteringen. I början stickade jag bara några varv åt gången. Sedan ökade jag på tiden men jag brukade sluta innan det började värka alltför mycket i handleden. Nu är filten klar till slut. Trådarna är fästa och den kan börja användas.
 Filten ska skickas till en insamling, men efter allt slit kommer det nog kännas svårt att lämna den vidare. Jag gillar hur färgerna blev. Jag valde att sticka en mörk sida och en ljus. Jag hoppas bebisarna i Afrika eller någon annanstans i världen ska känna all värme som finns i filten.
 Patentstickningen var kul, men idag prövade jag en annan rolig metod. Den kallas dubbelstickning. Man stickar med två färger och fram- och baksida samtidigt, varannan maska. Det låter lite krångligt men var ganska enkelt egentligen.
På den ena sidan blir det mörkblå botten och på den andra sidan citrongul. Jag har börjat på en provlapp som kanske kan bli en grytlapp eftersom den blir dubbel och därmed lite tjockare. Hittills har jag bara lagt in en rand i den andra färgen genom att byta sida på färgerna, men jag ska nog prova att sticka in motiv. Fortsättning följer.
Igår hjälpte sonen mig att gjuta några ljusstakar i betong. De står nu på mitt gamla piano för härdning. Om en månad ska vi ha julmarknad i kyrkan i stället för missionsauktion. Varje värdgrupp ska bidra med ett bord med prylar till försäljning. Vi har kommit överens om att ordna ljusstakar i olika modeller. Jag hoppas de här ska duga. Det blev fyra stora och fyra små. De större kan rymma ett blockljus medan de små är till för värmeljus.

torsdag 13 oktober 2011

Virkcafé nr 2

 Igår var det virkcafé igen. Tänk att det är ett helt år sedan sist. Vi hade tänkt att ordna ett till under våren, men det orkade vi inte med. Höstens höll också på att gå i stöpet. Flera som hjälpt till anmälde att de inte kunde. Till slut ordnade jag i stort sett allt själv. Jag handlade fika och dukade upp i serveringsluckan. Min amn tittade in på vägen hem från jobbet. Han fick koka kaffet och servera. Innan han åkte hem diskade han.
Eftersom vi inte gjort så mycket reklam för virkcaféet räknade jag inte med så många.  Vi blev väl 12 till slut. Vi som var där hade i alla fall trevligt. Alla åldrar var med, från 11 till 65++. En kille och resten damer. Det fanns en man till i ett annat rum. Han målade och fick lite fika han också.
En del stickade, andra virkade. Mormorsrutor var inne. Jag hade med lite restgarner och virknålar till dem som ville pröva på.
Kvällen avslutades med en liten andakt. Jag läste en dikt av årets nobelpristagare i litteratur Tomas Tranströmer som heter Romanska bågar. Dessutom påminde jag om Paulus ord i korintierbrevet. Han skriver att vi är ett tempel där den helige Ande bor.

tisdag 4 oktober 2011

Ljuspyssel

 Vad är nu detta? Björkved och glasfat inhandlade för 5 kr/st på Erikshjälpen! Jo, det är delar till mitt nästa pyssel.

I vår församling har haft vi missionsauktion en lördag i november ända sedan urminnes tider. Syföreningen har haft hand om denna, men nu känner de att de inte orkar med det längre. Dags för nya krafter att rycka in. Kanske dags för lite förnyelse.Pengar behövs ju till vårt missionsarbete. En kommitté tillsattes, som kom på den briljanta idén att låta varje värdgrupp i kyrkan ansvara för ett bord vid en basar. Då gällde det för vår värdgrupp att tänka ut vad vi ville knåpa ihop. Vi träffades och bestämde oss för att göra ljusstakar i olika modeller och tekniker. Några betongljusstakar tänkte vi gjuta och lite andra modeller kan också passa bra lagom till advent.

Förra veckan köpte jag en ny inredningsbilaga till Aftonbladet som hette Lantligt. I den hittade jag idén som snart ska förverkligas. Maken har fått såga ner några björkar och kapa bitar till ljusstakarnas "fötter". Själv åkte jag idag till Erikshjälpen för att komplettera med nästa detalj. Det passade bra just idag för när jag kom dit bjöd de på kanelbullar till kaffet i caféet. Det är klart man köper kaffe för 5 kr om man får en kanelbulle till. Det råkar visst vara kanelbullens dag idag.
Så här ska ljusstakarna se ut när vi är klara med dem. Björkbitarna ska kapas i lagom stora längder. Sedan ska vi limma glasfaten uppepå. På dem ska blockljusen placeras. Vips så har vi en vacker ljusstake. Nu får vi hoppas att det är lika enkelt som det ser ut. Det kanske kommer en liten rapport med bilder senare.

söndag 2 oktober 2011

Höstlövspyssel

 För ett tag sedan såg jag ett roligt höstpyssel hos Rebecca. Hon i sin tur hade hittat pysslet hos några andra. Så det verkar väl beprövat. Idag tänkte jag att det kunde vara en trevlig eftermiddagssysselsättning.
 Först letade jag reda på en kaka bivax som jag hade i mitt pysselskåp. Den bröt jag i bitar och smälte i vattenbad. Detta ordnade jag med en liten rostfri bunke i en liten kastrull med lite vatten i. När allt vax var smält var det dags för nästa steg.
 Jag hämtade vackra asplöv i all världens färger som jag plockat på mina hundpromenader de senaste dagarna. Vi passerar en rad med aspar längs vägen. För varje dag blir dt fler och fler löv som hamnar på marken. De finns i alla färger från grönt via gult, orange, rött, brunt, vinrött till mörkt purpurfärgade.
 Löven doppade jag ner i det flytande bivaxet genom att hålla dem i skaften. Sedan lyfte jag upp dem och skakade av det överflödiga vaxet. Vaxet stelnar snabbt. Man ser när det övergår från att vara blankt till lite mattare.
 Löven fick vila på några tidningar medan jag fortsatte med resten av löven. Jag doppade nog ett femtiotal. Det fanns vax kvar med nu började det svalna så jag hade behövt värma på det lite. Det får bli en annan gång. Nu vet jag att det funkade bra.
Löven arrangerade jag till sist på ett fat tillsammans med några stenar och ett blockljus. Jag tycker det blev riktigt läckert med de färgglada löven mot det grå fatet. Så nu har köksbordet fått ett nytt höstarrangemang.