torsdag 31 juli 2014

Sommarkjol



Nu är sommarens mest lyckades projekt klart. Det är en kjol till mig själv. jag utgick ifrån ett par gamla byxor, som hade fått hål på knäna, men de satt bra i midjan och var hela upptill. Först mätte jag ca 20 cm från linningens överkant och markerade med nålar. Sen klippte jag av övre delen runtom. Nederdelen på byxbenen ska jag använda i ett annat projekt, har jag tänkt. Jag zigzagade kanten. På baksidan klippte jag runt fickorna så att jag kunde ha dem kvar hela.

Sen behövde jag lägga upp maskor så att jag kunde sticka nederdelen. Det gjorde jag genom att virka en lång kedja av luftmaskor. Dessa sydde jag fast för hand ovanför den zigzagade kanten. Först hade jag tänkt sy på maskin, men min maskin har strulat lite och så tänkte jag att det skulle bli mer osynligt om man sydde för hand. Vid fickorna på baksidan lade jag en bit luftmaskekedja bakom och fortsatte att sy fast på andra sidan. Jag plockade därefter upp en maska i varje luftmaska och satte den på en rundsticka.

Jag stickade i ett restgarn som jag hade i mina gömmor. Det var ett bomullsgarn. jag använde rundsticka 3,5 mm.


Inspirationen till den stickade delen fick jag av Olgasockarna. Jag använde samma princip, men först gjorde jag en liten del i rätstickning. Jag satte en markör där varvet började och stickade runt.

Rätstickad kant

Varv1: am varvet ut
Varv 2: rm varvet ut
Varv 3: som varv 1
Varv 4: *8 rm, öka en maska genom att sticka både i främre och bakre maskbågen på nästa m* upprepa varvet ut. Detta för att zigzagmönstret drar ihop stickningen på bredden och då behöver man öka för att kompensera detta. Räkna maskorna på nästa varv och dela dem med 16. Om det fattas maskor, kan man öka motsvarande antal jämnt fördelat på varv 6. Om det är bara några maskor för mycket kan man minska genom att sticka ihop lika många maskor jämnt fördelat på varvet så att maskantalet blir delbart med 16. Jag hade tur och fick exakt rätt antal maskor direkt.
Varv 5: som varv 1
Varv 6: som varv 2

Zigzagmönstret

Varv 1: *2 rm tills i bakre mb, 5 rm, 1 omsl, 2 rm, 1 omsl, 5 rm, 2rm tills i främre mb* upprepa varvet ut. Om man vill ha flikarna på ett speciellt ställe t ex mitt fram, får man räkna maskorna och se till så man börjar varvet med mönstret på rätt ställe. Jag valde att börja i vänstra sidan, men jag fick flytta bak starten 4 m. övergången mellan varven kommer inte att synas. Mönstret gör att den inte syns.
Varv 2: *1 vriden rm (=sticka i bakre mb), 15 rm* upprepa varvet ut. 
Jag stickade först alla rm maskor i främre mb, men jag kom efterhand på att det blev snyggare att vrida den första för det gör man ju på varv 1. 
Upprepa varv 1 och varv 2 till lagom längd. Byt färg på lämpliga ställen. 
Efter ca 20 varv ökade jag 2 m genom att hoppa över hoptagningarna på varv 1. Då fick jag i fortsättningen 6 rm mellan hoptagningarna och omslagen. På så sätt blir kjolen lite utställd i stället för helt rak. detta upprepade jag två gånger till så att jag till sist hade 8 m mellan. 
Avsluta den här delen med varv 1.

Rätstickad avslutningskant

Nedtill avslutade jag sedan på samma sätt som början med ett rätstickat parti. 
Varv 1: am varvet ut
Varv 2: *2 rm tills i bakre mb, 8 rm, 1 omsl, 2 rm, 1 omsl, 8 rm, 2 rm tills i främre mb* upprepa varvet ut. 
Varv 3: som varv 1
Varv 4: som varv 2
Här slutade jag och maskade av löst i rätstickning. Mitt garn började ta slut. Om man vill kan man ju fortsätta några varv till innan avmaskning. 

Jag fäste trådarna och sydde fast fickornas flikar mot den stickade delen. På baksidan sydde jag fast den stickade kanten mot fickans baksida. Sen pressade jag kjolen med strykjärnet under en fuktig handduk. Det var lättare än att blocka, tyckte jag. Jag sträckte ut flikarna lite så att de blev spetsiga. 

Det blir lite hål i mönstret vid omslagen så jag funderar på om det blir finast att sy ett foder till kjolen. jag får se hur det blir med det. Oftast använder jag leggings under och då kanske det inte behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar