lördag 17 september 2011

På gång igen

 Det är längesen nu, men det har sina randiga orsaker. Pysslandet har fått läggas på hyllan ett tag. i slutet av juli halkade jag och landade på armen som bröts. Fyra veckor gick jag gipsad och kunde inte pyssla alls egentligen. När gipset togs av, var vänsterarmen stel och kraftlös. Allt gjorde ont, när jag använde den. Nu har jag tränat upp den en hel del. Rörligheten är delvis tillbaka, men styrkan är det sämre med.

Någon berättade då för mig att hon hade tränat upp rörligheten i armen genom att sticka. Det passade ju utmärkt för mig. När olyckan hände, hade jag precis börjat på en stickad filt till nyfödda i Afrika. Nu satte jag igång igen. Första passet blev två varv. Sen värkte det för mycket. Men för varje dag har det gått bättre och bättre. Nu kan jag sitta i soffan igen och samtidigt titta på TV och sticka. Med lite avbrott för tedrickande kan jag hålla på några timmar.
 Filten stickas av restgarner i Punto, som är en blandning av bomull och akryl. Rundsticka är skonsammare för axlarna. Tekniken är patentstickning med två färger. Den tekniken ville jag lära mig för det blir så häftigt med de två färgerna som dominerar varsin sida. Först stickar jag den ena färgen. Sedan skjuter jag tillbaka arbetet och sticka från samma sida med den andra färgen. Därefter vänder jag arbetet och stickar på samma sätt där. När jag stickar med den ena färgen lyfter jag den andra färgens maskor med ett omslag. Den egna färgens maskor stickas antingen räta eller aviga beroende på vilken sida de befinner sig på. Det låter lite krångligt, men det är ganska enkelt och givet när man är inne i det.
Den ena sidan av filten låter jag de ljusa färgerna dominera. Den andra sidan får de mörkare färgerna råda. Jag tycker det blir ganska läckert så. Några färger har jag kompletterat med, men de flesta hade jag i mina gömmor. Några varv i början och slutet stickar jag i slätstickning i en färg. Jag börjar och slutar varje varv med 3 räta maskor. De utgör en liten kant som blir lätt bubblig som en volang. Det beror nog på att patentstickningen inte växer lika fort som rätstickningen.

Nu har jag kommit en bit längre och då kan man se lättare se hur slutresultatet kan bli. Resten av växer sakta men säkert, men den får ta den tid den tar. Jag stickar när jag är ledig och har orken.