söndag 16 maj 2010

Kumihimo

För ett tag sedan råkade jag titta på ett YouTube-klipp som handlade om att fläta band med en japansk metod. Man använde en s k Kumihimo-skiva. Det såg spännande ut och inte särskilt svårt. Alltså måste jag bara prova.

Man kan säkert göra skivan själv av kartong. Jag testade lite, men insåg att en riktig skiva vore nog att föredra. Efter lite sökande hittade en sådan hos Creativ. Nu har jag fått hem den och kan testa. Jag fick också några satinsnören som man kunde använda för att fläta armband eller nyckelringar med.

Här kommer bandet ut på undersidan av skivan

Så här ser skivan ut med trådarna uppträdda för flätning
Principen var mycket enkel. Det går snabbt att fläta om man följer de tre stegen. Man börjar med att klippa till fyra trådar och knyta ihop dem på mitten med en hjälptråd. Sedan stoppar man ner änden med hjälptråden i mitthålet på kumihimoskivan. Nu har man åtta trådar som sätts fast i de små skåror som finns i skivans kant  med två åt varje håll i ett kors. Man flätar genom att flytta trådarna rakt över skivan. De tre stegen är 1. höger - ner 2. vänster - upp 3. vrid vänster. Dessa steg upprepas tills flätningen är klar. Enklast är att titta på filmen.

Här är instruktionsfilmen som jag hittade på YouTube:Det blev en kraftig snodd av den här flätningen. Det finns flera olika metoder som man kan prova. Jag kommer säkert att fortsätta med andra sorters garn också.

Om ni är sugna på att vinna en finfin tavla med röda plommon på, kan ni hitta utlottningen här.

3 kommentarer:

 1. Vad roligt!!!
  Jag kommer ihåg från skolan att vi gjorde nyckelband på ett liknande sätt. Det var tunna plastband av nåt slag som man flätade men jag har glömt hur.

  Maidi

  SvaraRadera
 2. Det här verkar roligt. Påminner lite om påtning, ser ut att bli fina band.
  kram Annika

  SvaraRadera
 3. det är precis så man gjorde som barn fast i handflatan istället för o köpa en dyr plastbricka

  SvaraRadera