söndag 29 januari 2012

Utlottning hos Fiff


Fina garnvinster hos Fiff! Det är klart jag vill vinna.

#1 Liftaren

  Min lilla sjal Liftaren är äntligen klar att använda. Den var rolig att sticka. Mönstret gjorde jag själv efterhand som jag stickade, men inspirationen kom från Hitchhiker. Namnet kommer från de 42 uddarna längs ena kanten.
Garnet i en härlig turkosblå nyans kommer från Tant Kofta. Jag stickade med två trådar på stickor nr 3. Modellen är trekantig med två långa sidor och en kort. Jag lade upp i spetsen och ökade tills bredden var lagom. Avmaskningskanten utgör den korta sidan.
Så här gjorde jag:

  • Jag lade upp 10 m och stickade hela tiden i rätstickning. 
  • På andra varvet ökade jag en maska i början av varvet genom att först sticka en maska i främre maskbågen och sedan en i den bakre. Detta upprepade jag vartannat varv.
  • På vart tionde varv miskade jag i andra kanten genom att avmaska 4 m i början. På så sätt bildas uddarna. 
  • Om man fortsätter så hela vägen tyckte jag att kortsidan skulle bli för kort. Därför ökade även på uddsidan. Detta började jag med efter 14 uddar. Mitt på den 15:e udden ökade jag i början av varvet på samma sätt som på den andra sidan.
  • Efter 28 uddar valde jag att öka ytterligare en maska på uddsidan. Jag ökade på 3:e och 7:e varvet. 
  • När 42 uddar var klara avmaskade jag alla maskor och fäste trådarna. 

onsdag 25 januari 2012

Makroner

Då var sista plåten med makronerna utplockad från ugnen. Jag har aldrig bakat makroner förut, men de är ju så goda till kaffet. Jag gjorde dubbel sats och färgade en halvan blå och andra rosa. Smörkrämen smaksatte jag med blåbär respektive lingon. Blåbärskrämen blev jättegod, men lingonen blev för tama i smaken. Jag hade tänkt använda hallon men upptäckte försent att det inte fanns några hallon kvar i frysen. Det får bli nästa gång. För det kommer säkert att bli en nästa gång. De var inte så svåra att göra bara lite kladdigt och lite pyssligt.  Imorgon ska mina kollegor få smaka på dem. På kvällen kommer några vänner. Då kan de passa till kaffet på maten.

söndag 22 januari 2012

Liftaren

Min kofta får vila lite. Den hade kunnat vara färdig nu, men då skulle den bli i kortaste laget. Jag vill gärna ha en längre modell. Ytterligare en garnhärva är beställd och kommer förhoppningsvis på posten någon av de närmaste dagarna.

Eftersom jag helst har något i händerna när jag sitter framför TV:n, plockade jag fram ett garn som jag köpt av Tant Kofta. Det skulle bli en sjal men det har inte känts rätt. Nu har jag äntligen hittat den rätta modellen. Den finns på Ravely. Där kostar den några euro, men jag är snål och gör en egen variant. Det är kul det också och den verkar bli riktigt bra. Modellen kallas Hitchiker så min får väl heta Liftaren. Anledningen är att ena kanten har 42 uddar. Det anspelar på talet 42 som ju är speciellt i boken Liftarens guide till galaxen.

När de båda projekten är färdiga får jag väl ladda upp några fler bilder. Det kanske kommer ett mönster till sjalen också så småningom. Den är modell mindre, lång och smal fast ändå trekantig och ska kunna viras några varv runt halsen.

måndag 2 januari 2012

Kofta i Manos Silk Blend

Årets första arbete började jag på redan i mellandagarna. Det är min uppifrånochnerkofta som jag stickar i garnet jag köpte hos Garnshopen Astrid i Jönköping. Garnet är MANOS Silk Blend med30% silke och 70% Merinoull extrafin. Det är ett fantastiskt skönt garn att sticka i och koftan blir mycket mjuk och skön. Det verkar vara ett drygt garn också. Jag använder rundsticka nr 4 och stickor nr 3 till halskanten som stickas i rätstickning. På oket stickar jag omväxlande 10 v slätstickning och 8 v rätstickning. Mitt i rättstickningspartier gör jag knapphålen. Ärmarna och nedre delen ska jag sticka i slätstickning med rätstickade hanter.