fredag 15 januari 2010

Från T-shirt till virkad skål


Det var ett tag sedan jag skrev något sist, men det har ju varit jul och ibland måste man även ta ledigt från pyssel. Det kan vara bra att göra en paus efter allt julpyssel.

Ett roligt projekt, som jag genomförde för ett tag sedan, är att virka skålar eller ytterkrukor till krukväxter. Det är betydligt trevligare än många fula krukor man kan se i sina gömmor. Det är ju inte vattentäta så man får fodra dem med en plastbehållare eller en glasburk. Jag använde gamla glassförpackningar. På så sätt kan man återanvända sådant som kanske skulle kastas, en förpackning och en gammal T-shirt.

Så här gör man:
 • "Garnet": Man börjar med att leta reda på en gammal T-shirt. Sedan klipper man sönder den i remsor som är ca 1 cm breda. Jag klippte runt hela tiden tills jag kom upp till ärmen. Därifrån klippte jag fram och tillbaka. I vändningen får man runda till remsan så att det inte blir för tjockt just där. Remsorna nystade jag upp så att de inte trasslade ihop sig. Det gick åt ungefär en T-shirt till mina skålar.
 • Virknålen: Nu är det dags att börja virka. Jag använde virknål 8 eller 10 beroende på hur tät jag ville att virkningen skulle bli.
 • Bottenplattan: Virka 6 lm och slut dem till en ring med en sm i den första lm. Virka sedan 8 fm runt ringen = 8 m. Avsluta med en sm eller fortsätt att virka runt i en spiral. På andra varvet virkar man 2 fm i varje fm = 16 m. På det tredje varvet ökar man en maska i varannan fm = 24 m. Fortsätt att öka på samma sätt tills bottenplattan är lagom stor. Om den inte blir platt, kan man öka fler eller färre maskor.
 • Sidan: När bottenplattan är lagom stor, slutar man att öka maskor och virkar rakt upp tills sidan är lagom hög. Man kan virka bara i den bakre lm-bågen om man vill ha en randig struktur på kanten. Om man vill ha ett hålvarv, virkar man * 1 st i första fm, 1 lm hoppa över nästa fm *. Upprepa hela varvet ut. På nästa varv virkar man * 1 fm i st, 1 fm runt lm-bågen *. Upprepa hela varvet ut.
 • Kanten: Alternativ 1: När sidan är lagom hög, kan man fästa med en sm. Alternativ 2: Annars kan man göra som en spetskant. Den gör jag genom att virka * 1 fm i den första fm, 3 lm, hoppa över nästa fm *. Upprepa runt hela kanten. Avsluta med en sm i första fm. Alternativ 3: man kan göra handtag genom att virka ett varv fm. På två ställen mittemot varandra hoppar man över ett lagom antal fm och virkar lm i stället. Virka något fler lm än överhoppade fm så blir handtaget som en båge. Avsluta med att virka ett varv fm till. Virka runt lm-bågen.
Jag hoppas att beskrivningen går att förstå. Fäst alla lösa ändar med hjälp av en grov nål. Om man vill kan man säkert stärka skålarna med stärkspray, men det har inte jag gjort. jag virkade så fast att de står bra ändå. Lycka till med virkningen!

6 kommentarer:

 1. Hej! Vilket bra tips! Ska genast gå in och kika i klädskåpet :)

  SvaraRadera
 2. Tack för att du delar med dej av beskrivningen,
  har flera T-shirtar som är kasserade men inte slängda. väldigt smart!!

  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 3. Dethär var en idé jag gillade! Har skrivit ut din beskrivning och tänkte dela ut den på en återanvändnings-pysselträff jag går på. Hoppas det är okej för dig!? Jag sätter naturligtvis med en källhänvisning till din blogg!

  Häls. F

  SvaraRadera
 4. Tick tack för tipset
  Nu blir min älskade lite ledsen då kasserade t-shirts inte hamnar i garaget utan i virkkorgen!

  Men det finns annat han kan putsa o torka med än kassa t-shirts det går nog över.

  Kan inte vänta på att sätta saxen i arbete och sedan virka!
  Kramis och grattis till en jättefin blogg

  SvaraRadera
 5. Gud vad bra mönster, nu måste jag rota lite i klädgömmorna och se om jag kan avvara några gamla t-shirts...
  Behöver ju korgar att lägga allt virkgarn i *haha* :)
  Tack så mycket!

  SvaraRadera
 6. Tack för att du delar med dig!!

  SvaraRadera