Dammsugare, chokladboll och rulltårtor |
Dammsugare
- Börja med mörkbrunt garn och virka 6 fm i en magisk ring
- På nästa varv virkas 2 fm i varje fm (=12 m)
- Sedan virkas *1 fm, 2 fm i nästa fm*, upprepas fem gånger till (=18 m)
- Virka fm i bakre maskbågen på nästa varv (=18 m)
- Fortsätt med 18 fm i ytterligare 2 varv men nu i båda maskbågarna, byt färg till grön i sista maskans sista omtag
- Gör 1 sm så att övergången mellan färgerna blir så jämn som möjligt, 17 fm varvet ut
- Virka sedan 8 varv med 18 fm i varje, byt tillbaka till mörkbrunt garn i sista maskan
- På nästa varv virkas 1 sm, 17 fm
- Gör sedan 2 varv med 18 fm
- Nästa varv virkas i bakre maskbågarna, *1 fm, 2 fm tillsammans*, upprepa fem gånger till
- Fyll kakan med vad,
- Avsluta med att virka 2 fm tillsammans sex gånger, klipp av garnet och sy ihop, fäst trådarna
Chokladboll
- Virka 8 fm i en magisk ring
- På nästa varv virkas *1 fm, 2 fm i nästa* hela varvet ut (=12 m)
- Öka på samma sätt nästa varv, *1 fm, 2 fm i nästa* (=18 m)
- Virka 3 varv utan ökningar
- Minska på nästa varv genom att virka *1 fm, 2 fm tillsammans* sex gånger (=12 m)
- Fyll bollen med vadd
- Virka ytterligare ett varv med minskningar *1 fm, 2 fm tillsammans* (=8 m)
- Tag av garnet och sy ihop öppningen
- Brodera fast vita pärlor som pärlsocker eller gör cocos med vitt garn
Om man vill ha en större boll kan man göra ytterligare ett varv med ökningar, därefter 4 varv utan ökningar och ett extra minskningsvarv. Hur stor bollen blir beror på garnets tjocklek och vilken virknål man använder. jag brukar hellre använda en tunnare nål för att få en tätare struktur.
Rulltårta och drömtårta
- Lägg upp 75 lm med mörkbrunt garn till drömtårtan eller ljusbrunt garn till vanlig rulltårta
- Virka 3-4 varv fm fram och tillbaka, börja vaje varv med 1 lm
- Fortsätt sedan att virka fm på kortändan av remsan, 1 fm i varje varv
- Virka fm i uppläggningsvarvet så blir båda sidorna likadana, ta av garnet och spara en lång tråd att sy med
- Gör på samma sätt med fyllningen, vitt garn till smörkrämsfyllning och rött till sylt, men lägg bara upp 60 lm
- När båda remsorna är klara lägg de på varandra, börja snurra ihop dem från den ände där man avslutade virkningen, sy ihop rulltårtan genom att sy stygn kors och tvärs genom alla lagren
Nu börjar kakfatet fyllas. Sju sorter har jag beskrivit hittills, men det kommer fler. Jag har dessutom syltmunk, ballerinakex, chokladkex och maräng på kakfatet. Det kanske finns tid att beskriva dem imorgon.
Tack snälla för alla virkbeskrivningar!
SvaraRaderaHär ska virkas:)
Vilken virknål och garn har du använt t chokladbollen? Fina bakverk!
SvaraRadera/Kristina