söndag 4 april 2010

Liten virkad korg

Virkad korg
Virkade korgar kan man hitta i heminredningsaffärerna. De är säkert gjorda av någon i ett land där lönerna inte är så höga. Jag virkade en egen korg av bomullsgarn. Den blev randig med en liten stropp att hänga den i.

Så här virkade jag korgen:

  • Jag började som en amigurumi, alltså 4 lm som sluts till en ring med 1 sm
  • Sedan virkade jag 7 fm runt ringen
  • På andra varvet virkade jag 2 fm i varje fm (14 m)
  • Tredje varvet virkade jag *1 fm, 2 fm i nästa m*, upprepa totalt 7 ggr (21 m)
  • Fjärde varvet fortsatte jag med *2 fm, 2 fm i nästa m*, upprepa totalt 7 ggr (28 m)
  • Sedan fortsatte jag att öka med en fm mer mellan ökningarna tills botten på korgen blivit lagom stor. Jag gjorde ökningar tills jag hade 10 fm mellan ökningarna (84 m)
  • På nästa varv bytte jag färg och virkade bara i bakre maskbågen. Jag lät bottenfärgtråden vara kvar för när jag virkat runt ett varv med den nya färgen, virkade jag en kant genom att vända arbetet och virka ett varv fm med bottenfärgen i den maskbåge som jag inte virkat i. Sedan tog jag av bottenfärgstråden.
  • Sedan återvände jag till den nya färgen och fortsatte att virka 84 m per varv. Eftersom jag ville göra ränder avslutade jag varven med 1 sm och började nästa varv med 1 lm. Jag började med den nya färgen i smygmaskan. Annars kan man bara virka rakt upp i en spiral.
  • När korgen var nästan så hög som jag ville ha den (ca 18 v), virkade jag en stropp av 15 lm som jag fäste med 1 sm.
  • Därpå bytte jag färg och vände arbetet. jag virkade 84 fm per varv åt andra hållet. man kan fortsätta åt samma håll, men jag tycker att rätsida och avigsida inte blir exakt likadana. Eftersom jag ville vika en kant utåt av den övre delen av korgen, ville jag få rätsidan utåt. Jag fortsatte att virka tills kanten blivit lagom hög (ca 10 v).
  • Jag avslutade kanten med att virka fm baklänges. Då bildas en uddkant som blir vacker. I filmen nedan visas hur man gör. Jag har haft den med i ett tidigare inlägg, men visar den gärna igen. 
  • Sedan fäste jag alla trådar och korgen var klar att använda.

3 kommentarer:

  1. Ja, varför ska man köpa när man kan göra själv?
    Fin korg och fina färger. Tack för att du delar med dig av mönstret. Ha en fortsatt glad påsk!

    SvaraRadera
  2. Tack för att du delar med dig av mönstret! Jag skall absolut ta och testa att göra en korg, den var jättefin =)

    SvaraRadera
  3. Jag gjorde en korg till men med lite mindre diameter. Den fick en dubbel botten. Först virkade jag en botten. Sedan en till. Därefter virkade jag ihop de båda bottnarna med ett varv fm. På nästa varv virkade jag bara i bakre maskbågen. Jag fortsatte uppåt som på den första korgen. Efteråt virkade jag ett varv fm i en annan färg i den maskbågen som jag inte virkade i tidigare. Dessutom virkade jag ett varv fm baklänges. Då blev kanten lite större och matchar den övre kanten. Hoppas ni förstår vad jag menar. Kanske lägger in en bild senare.

    SvaraRadera