söndag 8 augusti 2010

UFO-sjal i skuggstickning

Äntligen är mitt UFO färdigt, sommarens stora göraklartarbete. Det är minst två år sedan jag började på denna sjal. I mina gömmor fanns en massa växtfärgat garn som jag färgade för 20-25 år sedan. Jag ville göra något av det och när jag hittade mönstret till den här sjalen, visste jag att det var den jag skulle göra. Mönstret finns i en bok av Vivian Högsbro som heter Sticka skuggmönster. Sjalen kallas där för vingsjal och finns i tre storlekar. Jag valde förstås den största. Det var kanske därför det tog sådan tid.

Skuggstickad sjal i växtfärgat garn
Skuggmönstret lite i detalj
Vingsjalarna stickas från sida till sida. Man kan säga att den består av två parallellogrammer i skuggstickat mönster med en mittrand och enfärgade ränder i varje sida. I originalet är skuggmönstret bara stickat i två färger. Det är jag som gjort de partierna randiga. Så mycket växtfärgat garn hade jag inte i bara två färger. När man har en vingsjal över axlarna märker man att den faller väldigt fint. Jag bad min man fotografera mig med sjalen på, men den här datorn vill inte ladda in de bilderna. Jag får väl återkomma med fler bilder när jag lagat min rätta dator.

Skuggmönstret är enkelt att sticka men blir väldigt effektfullt. Jag lät mönstret gå diagonalt, men man kan göra andra mönster. Jag provade först att sticka en kudde för att se hur det funkade, men det garnet var inte så lämpligt för skuggmönster. Det 2-trådiga växtfärgade ullgarnet gick alldeles utmärkt att använda. Det kommer säkert att bli fler saker stickade i skuggmönster.

Skuggeffekten får man fram genom att sticka omväxlande räta och aviga maskor. Man sticka två varv med varje färg. Alla varv på rätsidan stickas med räta maskor. Det är på avigsidan skuggmönstret stickas. De maskor som ska framträda stickas räta medan de som ska bilda botten stickas aviga. det låter kanske lite kryptiskt men man ser ganska snart hur det kommer att bli om man prövar.

Ullgarnet är lite stickigt och sjalen är ganska tung. Jag kanske kommer att använda den mer som en pläd när jag sitter i soffan och stickar framåt vintern. Detta var den tredje sjalen som blev klar i sommar. Det är inte omöjligt att jag börjar på fler. När man väl börjat hittar man fler och fler roliga mönster.

4 kommentarer:

 1. Oj, vad duktig du varit som tagit tag i dina UFO och fått dem färdiga också =)
  Väldigt fin sjal tycker jag. den kommer att värma gott antingen det blir över axlarna eller benen.

  SvaraRadera
 2. Tänk om man någon gång skulle bli färdig med sina UFO:s. Jättefin sjal som legat i gömmorna alldeles för länge.
  Innan jag tar tag i mina UFO:s måste jag städa och sortera bland allt pysselmaterial så jag får någorlunda uppsikt över allt jag samlar på mig.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 3. Tänk att man kan göra en så vacker sjal av det växtfärgade garnet! Ursnygg! Det ska bli kul att se den på. Jag har bara gjort muddar i skuggstickning, men nu blev jag riktigt sugen på att göra något större.

  SvaraRadera
 4. Ooooo, vilken underbar sjal!! Så himla fin!! Och hej på dig förresten. =)
  MVH
  Disa

  SvaraRadera