söndag 8 maj 2011

Hanging baskets

 Nu blir det inte lika mycket stickat eller virkat som tidigare. Nu är det utearbete som gäller, framför allt i trädgården. Den här helgen har ju varit underbar och jag kan känna mig riktigt nöjd. Trots att jag varit på scouthajk en del av den har jag ändå hunnit att rensa rabatter, så och plantera.

På min veranda har det varje år sedan ett stort antal år tillbaka hängt två "hanging baskets". Varje år har jag hämtat mossa i skogen och fodrat korgarna med den innan jag planterade min växter däri. Idag tänkte jag fixa mossan samtidigt som jag tog min promenad med hunden. En stor plastkasse i fickan och så gav vi oss iväg. Hunden skuttade glatt framför mig.

Det blir nog svårare i år att hitta fin mossa, tänkte jag. Det har inte regnat något nämnvärt  så det är torrt i markerna. Då blir mossan torr och smulig. När jag går där på vägen får jag en idé. Det finns säkert andra saker man kan använda i stället för mossa. Varför inte ett tyg, en gammal urtvättad T-shirt eller en gammal gardin eller vad som helst som annars skulle kastats eller använts som putstrasa till motorcykeln.
Jag återvände hem tomhänt från skogen. När jag rotade bland mina förråd, hittade jag några gamla kökshanddukar som kanske kunde passa. Jag har hur många som helst. Ett år räknade jag alla handdukar när jag manglade dem. Jag hade 85 stycken, de flesta ärvda från olika håll. Då kan man offra ett par som foder i blomsterkorgarna.

Så här gör jag, när jag planterar i hängande korgar. Först brukar jag lägga ett lager mossa med det gröna utåt och rötterna inåt. Nu blev det en kökshandduk i stället. På botten av korgen ställer jag ett litet plastfat med lecakulor. Sedan placerar jag en rund bit svart fiberduk av den lite kraftigare sorten i korgen. Då är väggarna klara och jag kan fylla korgen med jord. Jag blandar jorden med kogödsel och Algomin så att växter har gott om näring ett bra tag. I jorden planterar jag de inhandlade växterna. I år blev det en röd småblommig petunia, en vitblommande bacopa, blå hänglobelia och en liten murgröna som jag redan hade i mitt fönster sedan i vintras. Jag tyckte det blev fint så. Lite vatten och därefter kunde jag hänga upp mina korgar. Det ska bli spännande att se hur handdukarna klarar sig. Det gör inget om de blir förstörda. Då får jag kasta dem. Jag har ju fler i linneskåpet.

1 kommentar:

  1. Men så jätte-fiffigt och så himla fint det blev också.
    85 handdukar,,, ja då kan du ju offra ett par utan att ens märka av det..

    Kram Maidi

    SvaraRadera