måndag 12 november 2012

Grannaste granen i stan

 Okej, dags att avslöja vad pinnarna i gipsklumpen, som jag visade i mitt föra inlägg, skulle vara till. Det är några prototyper inför stora julpysseldagen i skolan. Då måste man ha några snygga men enkla pyssel att sätta i händerna på eleverna. Jag såg en lite större variant av detta i någon tidning för ett tag sedan och tänkte: Denna ska vi ha!
 Det ska förstås förställa en gran, men den första modellen fick lite spretiga grenar. Jag tänkte att en vit gran skulle bli fin. Det tror jag fortfarande. Det kommer jag också att göra.
 Men granmodell nummer 2 fick gröna grenar. För att tillverka en sådan gran behövs ett litet medicinmått att gjuta gips i. I gipset placerar man en cocktailpinne som ser ut som en lite längre tandpetare. Grenarna görs av papperskvadrater i olika storlekar. Först tog jag hela centimetrar från 1 cm till 5 cm. Då blev det lite spretigt.
 På nummer 2 använde jag även halvcentimetrar från 1 cm till 4,5 cm. Den granen blev grön. Pappret är ett vanligt kopieringspapper. Dessutom använde jag små bitar av ett grönt sugrör. Jag klippte 2-3 mm breda ringar av sugröret. Dessa använde jag som distanser mellan papperskvadraterna.
 Mellan de två första och största kvadraterna satte jag ingen distans. Den andra ska vridas så att spetsarna sticker ut. Sedan fyllde jag på med fler kvadrater i minskande storlekar. Det var lagom med tre av varje sort.  Man trycker bara på pappersbiten på pinnen med en bit sugrör emellan varje. Sedan vrider man dem lite snett så att grenarna spretar lagom mycket.
I toppen har jag tänkt att placera två guldstjärnor som klistras mot varandra med pinnen i mitten. Jag är ganska nöjd med gran nummer 2. Den var hyfsat enkel att göra. Samtidigt var det lite lagom pyssel för mellanstadieelever.

I tidningen hade man gjort större granar i muggar och med blompinnar i mitten. Distanserna var klippta bitar från en wellpappkartong. Deras kvadrater hade taggiga kanter eftersom man använt mönstersaxar. Det kanske passar bättre om man klipper större kvadrater. Jag funderade på fler varianter. Det kunde vara kul att testa en fyrkantig gran genom att placera kvadraterna rakt över varandra. En annan variant skulle kunna vara en rund gran gjort av cirklar. Mönstrat papper skulle nog ge yyterligare en variant, kanske origamipapper eller julpapper. Undrar hur många jag hinner göra innan jul? Det kanske kan bli en hel skog.
På lördag är det Höstmarknad i Missionskyrkan. Jag hoppas det kommer många och köper allt som vi knåpat ihop. Behållningen går till församlingens missionsverksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar