fredag 5 februari 2010

Sköna tofflor

Fryser du också ofta om fötterna? Jag har konstant iskalla fötter. Därför behöver jag sköna innetofflor. Stickade och tovade tofflor är varma och sköna. Dessutom är de enkla att göra.


Så här gör man:
  • Använd ett ullgarn och stickor som passar till garngrovleken. Sticka en provlapp för att se masktätheten.
  • Man börjar att sticka toffeln vid hälen. Mät hälens höjd och dubblera den (toffeln viks och sys ihop i hälen när den är klar). Lägg upp det antal maskor som behövs till hälen plus halva antalet (behövs för att toffeln krymper med en tredjedel när man tovar den).
  • Mät fotens längd fram till tilltåns slut. Lägg till halva längden för krympningens skull. Sticka rätstickning tills toffeln är så lång som den uppmätta längden.
  • Dela antalet maskor med fyra. Sätt en markör innanför det antalet maskor på båda sidorna. Markören visar var man ska göra minskningarna. Minska en maska på båda sidor om markören vartannat eller vart fjärde varv beroende på hur tjockt garnet är. Det ska bli en lagom rundad tådel på toffeln. Maska av resten av maskorna när toffeln är tillräckligt lång (glöm inte räkna med krympmånen).
  • Vik toffeln på längden. Sy ihop hälen. Sy sedan ihop tådelen och fortsätt uppåt längs kanten som blir överdelen på toffeln så långt ni vill ha den. Man ska lätt kunna ta på sig toffeln.
  • Plocka upp längs den del av kanten som inte är ihopsydd. Börja mitt fram på toffeln och fortsätt runt hälen över till andra sidan. Sticka resårstickning så högt som ni vill ha "kragen" (plus krympmån).
  • Nu är den ena toffeln klar och ni har en jättestor sådan. Sticka en likadan.
  • Sedan är det dags att tova ihop tofflorna. Lägg dem i tvättmaskinen och kör dem på 40 grader vanlig tvätt med bara lite tvättmedel. Förhoppningsvis har de tovat ihop sig lagom mycket. Ta ut dem och sätt dem på fötterna så kan ni forma till dem efter foten. Låt dem sedan torka innan ni tar dem i bruk.
  • Mina tofflor här ovan har jag dekorerat med ett motiv av nålfiltad ull i olika färger. Dessutom bytte jag färg de sista varven på kragen. Nedan syns ett par enfärgade tofflor i grått med kragen uppvikt. Mina tofflor är väl använda. De kan bli lite noppiga med tiden.

Under toffeln ovan ligger några sittunderlag som jag stickat av växtfärgat garn och sedan tovat i maskinen på samma sätt som tofflorna. De är sköna att sitta på och lätta att knöla ner i en väska. Jag satt på ett sådant på den senaste studiedagen i en iskall aula.

Kolla in stickmammans blogg. Där kan man vinna hemstickade raggsockor. Ett bra alternativ till tofflorna.


Annars har vi de klassiska mormorsrutorna som min mamma brukade virka. Hon gjorde plädar och mycket annat bl a tofflor. Det går åt 6 rutor till varje toffel. Jag har fått ett helt gäng tofflor som jag har i en korg till mina gäster eftersom vi har kalla golv utom i köket där vi numera har golvvärme.

1 kommentar: