onsdag 3 februari 2010

Vänskapsband

Den här veckan pysslade vi på scouterna. Vi tillverkade en skinnpåse som innehöll ett luffarschack. Men på min station kunde scouterna tillverka vänskapsband. Det är en lagom svår sysselsättning som passar att ha med sig på läger och hajker. Ibland får man en stund över mellan programpunkterna. Då kan man plocka fram sitt lilla pyssel.


Vänskapsbanden lär komma från indianerna i Centralamerika. Man tillverkade ett band och sedan gav man det till en vän. Man knöt det runt handleden eller fotleden. Den som fick bandet fick utan att avslöja vad önska något. Vänskapsbandet fick sitta kvar tills det gick sönder. Man tog aldrig av sig det. När bandet blivit utnött och gick av skulle önskningen ha gått i uppfyllelse. Det kanske inte alltid blev så. Men tanken med vänskapsband mellan människor är väl god och presenter är alltid uppskattade.

Man kan använda vänskapsbandet som ett armband eller knyta det runt foten om det är tillräckligt långt. Det kan dekoreras med pärlor och knytas i invecklade mönster. Själv brukar jag använda mig av ett enkelt mönster. Om man inte vill knyta det på kroppen, kan man använda det som bokmärke.


Så här gör man:


 • Mät upp tre trådar bomullsgarn i olika färger. Jag brukar klippa till dem ca 60 cm långa. Vik dem på mitten och slå en knut på alla trådarna så att det bildas en ögla. Sätt fast arbetet med en säkerhetsnål på byxbenet eller häng öglan på en krok så att arbetet inte glider runt.
 • Sortera varje färg för sig. Det blir två trådar av varje färg. Man kan också knyta med en färg i taget, men det är lättare att se var man är med varje färg för sig.
 • Börja alltid knyta med den tråd som är längst till vänster. Knyt två halvslag runt var och en av de andra trådarna. Dra åt så att inte trådarna tittar fram. När man knutit färdigt med den första tråden har den flyttat över till högra sidan. 
 • Fortsätt med den tråd som nu är längst till vänster och knyt på samma sätt. Glöm inte knyta runt den sista tråden som man knöt med tidigare. Sedan är man klar med en färg och kan fortsätta med nästa på samma sätt. Om man gör rätt bildas två sneda rader av knutar av varje färg. Om ni inte fattar något, så kolla in filmen nedan, som jag hämtat från Teacher on demand.
 • Fortsätt att knyta tills trådarna blir för korta eller tills bandet blir lagom långt. Jag brukar avsluta med att göra två vanliga treflätor så att jag får två tåtar att knyta ihop vänskapsbandet med. Avsluta flätorna med att slå en knut på alla tre trådarna. Eventuellt kan man dekorera med en pärla innan knuten.
 • Vänskapsbandet knyts lättast genom att trä den ena tåten genom öglan i början av bandet. Sedan knyter man ihop de båda tåtarna med en vanlig råbandsknop.
Lycka till med vänskapsbanden!

2 kommentarer:

 1. Kul att du visar detta, har letat efter beskrivning men inte hittat någon!

  SvaraRadera
 2. Tack för beskrivningen! Dom påminner lite om något som vi knöt när vi gick i skolan. Vi hade plastband som man trädde på fingrarna och sedan så lade man banden i en speciell ordning tog loss det från handen och drog till. Tror dom användes till att hänga på väskor, jackor och till att ha i nyckelringar.

  SvaraRadera