söndag 28 februari 2010

OS-mössan i min version


Så här blev OS-mössan i min version. Jag virkade den i stort sett på samma sätt som mina andra mössor fast jag använde mig av halvstolpar i stället för fasta maskor. Jag ville ha den lite "baggy" så jag ökade maskantalet till lite fler maskor än de andra mössorna. Vid den sista blå randen minskade jag sedan så att den blev lagom vid. Bäst blir den nog om man fodrar den med något tyg i trikå.

Färgerna blev fina tycker jag. Nästan alla garner i affärerna är slutsålda för alla vill virka OS-mössor. Jag hittade mina färger i ett varuhus. När killen i kassan skulle slå in mina varor, sa han att trodde han visste vad jag skulle göra. jag kunde bara hålla med honom om att det var ganska uppenbart. Det blå garnet är babyullgarn som jag virkat med tre trådar. De andra färgerna hittade jag inte i ull så det fick bli två trådar i akryl.

Den här mössan ska bli ett pris i vår OS-tävling i klassen. Den kommande veckan ska vi avsluta vårt besök i Vancouver på vår resa jorden runt. Sista uppdragen för eleverna blir att klara av en femkamp i engelska.

söndag 21 februari 2010

Siameskatt


Min senaste amigurumi blev en siameskattunge. Jag gillar katter, men siameser hör väl inte vanligtvis till favoriterna. Jag tycker allra bäst om vanliga bonnkatter. Den här siamesen kunde jag inte motstå.

Mönstret hittade jag hos Irka. Bli inte förskräckta om det kommer upp på spanska. Det finns en fil på engelska att ladda ner.

Vem ska få min lilla kattunge? Den ska jag skicka till någon som gillar siameser och som kan behöva lite uppmuntran den här vintern.

söndag 14 februari 2010

Virkade hjärtan


Så här till Alla hjärtans dag passar det bra att virka ett hjärta. jag hittade mönstret till detta hjärta på Stjernfalls blogg. Det rosa hjärtat är virkat efter mönstret. De andra hjärtana har jag som vanligt virkat mera efter eget huvud. Jag utgick från mönstret men förändrade en del. Om man vill ha ett längre hjärta, ökar man antalet varv mellan minskningsvarven. Det gör inget om de båda "skålarna" som man gör först inte blir lika stora. Hjärtan behöver inte vara perfekta och symmetriska. Om man vill göra spetsen lite sned, kan man minska tätare på ena sidan. Det finns många sätt att variera hjärtana. Jag tycker att de blev fina i mitt tennfat.

Fler vänskapsband


För några veckor sedan gjorde vi vänskapsband på scouterna. I fredags fick mina elever i skolan pröva att göra vänskapsband om de ville. En del lärde sig snabbt. Andra gick det trögare för. För vissa ville inte trådarna lägga sig som de skulle. Men till slut hade vi rett ut de knutorna.

I ett tidigare inlägg har jag länkat till en liten instruktionsfilm på Teacher on demand. Om man söker på YouTube, hittar man många små filmer som visar hur man gör olika sorters vänskapsband. Bäst är att söka på "friendship bracelets". Då hittar man en hel del på engelska. Man behöver inte förstå så mycket för man kan titta på hur de gör. Ljudet är ändå ofta ganska dåligt. En del filmmakare är lite omständliga och röriga, men det finns några pärlor att hitta. Jag hittade bl a en film om hur man gör ett V-format mönster som kallas chevron och en annan om hur man gör ett mönster med hjärtan. Det senare var enklare än jag trodde efter att ha tittat på filmen. Det blev några band med hjärtan tillverkade lagom till Alla hjärtans dag.

fredag 5 februari 2010

Sköna tofflor

Fryser du också ofta om fötterna? Jag har konstant iskalla fötter. Därför behöver jag sköna innetofflor. Stickade och tovade tofflor är varma och sköna. Dessutom är de enkla att göra.


Så här gör man:
  • Använd ett ullgarn och stickor som passar till garngrovleken. Sticka en provlapp för att se masktätheten.
  • Man börjar att sticka toffeln vid hälen. Mät hälens höjd och dubblera den (toffeln viks och sys ihop i hälen när den är klar). Lägg upp det antal maskor som behövs till hälen plus halva antalet (behövs för att toffeln krymper med en tredjedel när man tovar den).
  • Mät fotens längd fram till tilltåns slut. Lägg till halva längden för krympningens skull. Sticka rätstickning tills toffeln är så lång som den uppmätta längden.
  • Dela antalet maskor med fyra. Sätt en markör innanför det antalet maskor på båda sidorna. Markören visar var man ska göra minskningarna. Minska en maska på båda sidor om markören vartannat eller vart fjärde varv beroende på hur tjockt garnet är. Det ska bli en lagom rundad tådel på toffeln. Maska av resten av maskorna när toffeln är tillräckligt lång (glöm inte räkna med krympmånen).
  • Vik toffeln på längden. Sy ihop hälen. Sy sedan ihop tådelen och fortsätt uppåt längs kanten som blir överdelen på toffeln så långt ni vill ha den. Man ska lätt kunna ta på sig toffeln.
  • Plocka upp längs den del av kanten som inte är ihopsydd. Börja mitt fram på toffeln och fortsätt runt hälen över till andra sidan. Sticka resårstickning så högt som ni vill ha "kragen" (plus krympmån).
  • Nu är den ena toffeln klar och ni har en jättestor sådan. Sticka en likadan.
  • Sedan är det dags att tova ihop tofflorna. Lägg dem i tvättmaskinen och kör dem på 40 grader vanlig tvätt med bara lite tvättmedel. Förhoppningsvis har de tovat ihop sig lagom mycket. Ta ut dem och sätt dem på fötterna så kan ni forma till dem efter foten. Låt dem sedan torka innan ni tar dem i bruk.
  • Mina tofflor här ovan har jag dekorerat med ett motiv av nålfiltad ull i olika färger. Dessutom bytte jag färg de sista varven på kragen. Nedan syns ett par enfärgade tofflor i grått med kragen uppvikt. Mina tofflor är väl använda. De kan bli lite noppiga med tiden.

Under toffeln ovan ligger några sittunderlag som jag stickat av växtfärgat garn och sedan tovat i maskinen på samma sätt som tofflorna. De är sköna att sitta på och lätta att knöla ner i en väska. Jag satt på ett sådant på den senaste studiedagen i en iskall aula.

Kolla in stickmammans blogg. Där kan man vinna hemstickade raggsockor. Ett bra alternativ till tofflorna.


Annars har vi de klassiska mormorsrutorna som min mamma brukade virka. Hon gjorde plädar och mycket annat bl a tofflor. Det går åt 6 rutor till varje toffel. Jag har fått ett helt gäng tofflor som jag har i en korg till mina gäster eftersom vi har kalla golv utom i köket där vi numera har golvvärme.

onsdag 3 februari 2010

Vänskapsband

Den här veckan pysslade vi på scouterna. Vi tillverkade en skinnpåse som innehöll ett luffarschack. Men på min station kunde scouterna tillverka vänskapsband. Det är en lagom svår sysselsättning som passar att ha med sig på läger och hajker. Ibland får man en stund över mellan programpunkterna. Då kan man plocka fram sitt lilla pyssel.


Vänskapsbanden lär komma från indianerna i Centralamerika. Man tillverkade ett band och sedan gav man det till en vän. Man knöt det runt handleden eller fotleden. Den som fick bandet fick utan att avslöja vad önska något. Vänskapsbandet fick sitta kvar tills det gick sönder. Man tog aldrig av sig det. När bandet blivit utnött och gick av skulle önskningen ha gått i uppfyllelse. Det kanske inte alltid blev så. Men tanken med vänskapsband mellan människor är väl god och presenter är alltid uppskattade.

Man kan använda vänskapsbandet som ett armband eller knyta det runt foten om det är tillräckligt långt. Det kan dekoreras med pärlor och knytas i invecklade mönster. Själv brukar jag använda mig av ett enkelt mönster. Om man inte vill knyta det på kroppen, kan man använda det som bokmärke.


Så här gör man:


  • Mät upp tre trådar bomullsgarn i olika färger. Jag brukar klippa till dem ca 60 cm långa. Vik dem på mitten och slå en knut på alla trådarna så att det bildas en ögla. Sätt fast arbetet med en säkerhetsnål på byxbenet eller häng öglan på en krok så att arbetet inte glider runt.
  • Sortera varje färg för sig. Det blir två trådar av varje färg. Man kan också knyta med en färg i taget, men det är lättare att se var man är med varje färg för sig.
  • Börja alltid knyta med den tråd som är längst till vänster. Knyt två halvslag runt var och en av de andra trådarna. Dra åt så att inte trådarna tittar fram. När man knutit färdigt med den första tråden har den flyttat över till högra sidan. 
  • Fortsätt med den tråd som nu är längst till vänster och knyt på samma sätt. Glöm inte knyta runt den sista tråden som man knöt med tidigare. Sedan är man klar med en färg och kan fortsätta med nästa på samma sätt. Om man gör rätt bildas två sneda rader av knutar av varje färg. Om ni inte fattar något, så kolla in filmen nedan, som jag hämtat från Teacher on demand.
  • Fortsätt att knyta tills trådarna blir för korta eller tills bandet blir lagom långt. Jag brukar avsluta med att göra två vanliga treflätor så att jag får två tåtar att knyta ihop vänskapsbandet med. Avsluta flätorna med att slå en knut på alla tre trådarna. Eventuellt kan man dekorera med en pärla innan knuten.
  • Vänskapsbandet knyts lättast genom att trä den ena tåten genom öglan i början av bandet. Sedan knyter man ihop de båda tåtarna med en vanlig råbandsknop.
Lycka till med vänskapsbanden!