lördag 26 februari 2011

#10 Jakvärmare


Min jakvärmare har varit klar ett tag. Jag har bara inte hunnit fota och blogga om den. Det var inte hel lätt att fotografera sig själv.


Garnet och mönstret köpte jag av Tant Kofta. Det är ett mullvadsbrunt garn bestående av jakull och merinoull. Garnet var lite strävt och jättespännande att sticka med. Värmaren stickades i dubbelt garn på stickor 4,5. Det var både roligt och lätt att sticka axelvärmaren. Dessutom är den skön att ha över frusna axlar. Man behöver inte alltid en kofta. Man har mer rörelsefrihet med bara axelvärmaren på. När den var klar, tvättade jag den och då blev den mjukare. Jag kommer nog att använda den mycket, speciellt när jag sitter vid datorn eller när jag sitter i soffan och stickar.

måndag 21 februari 2011

Vårtävling


Lite vårglädje vill vi väl ha nu. Hos in-knit kan man vinna sådan. Det är klart man vill vara med och försöka vinna den.

torsdag 17 februari 2011

#9 Blomlåda


Ibland tar jag paus i stickandet och gör något annat. Den här veckan stylade jag om en blomlåda som jag fick av mina elever vid julavslutningen. Då innehöll den lite godsaker som en flaska glögg, en påse polkaskorpor och lite annat smått och gott. Jag gillar ju återbruk så det passade bra att göra om den så att den går att använda året om.


Från början stod det GOD JUL på lådan. Det är ju inte så kul så här års. Jag började med att skrapa bort klistermärkena med streckkoden. Sedan fortsatte jag med ett skrapa bort de svarta bokstäverna.


Sedan målade jag lådan med vit färg. Det blev inte helt slätt och fint, men det gör inget. Hela lådan är lite ojämn och det syns lite märken och knaggar i träet. Jag gillar det lite robusta. När färgen torkat, skrev jag på sidorna med en permanent tuschpenna. jag skissade först med blyerts innan jag fyllde i med tuschpennan.


Orden jag valde var Blommor på fyra olika språk. Förutom svenska blev det Fleurs på franska, Flores på spanska och det japanska tecknet för blommor. Jag har ingen aning om hur det ska uttalas. Jag får väl fråga sonen när han kommer hem. Orden hittade jag med hjälp av ett lexikon på nätet. Nu står blomlådan på mitt bord med en vit Saintpaulia i.

onsdag 16 februari 2011

Återbruk är kul!


Visst är det kul att återanvända saker som inte används längre. Det känns så bra att inte kasta utan låta saker komma till nytta igen. Får mig att tänka på att allt kan inte kastas ut bara för att det inte funkar som det borde - människor till exempel. De finns där vad vi än tycker om det och har samma rätt att leva sitt liv som vi har.

Det är Fiff med bloggen Fiffel och tråd som tagit fram skylten och uppmanar alla att återbruka. Hoppas många vill göra det. Själv återbrukar jag just nu en trälåda för blommor som jag fick av mina elever före jul. Den är vit med texten God Jul. Den känns inte up to date. Därför håller jag på att göra om den för vårbruket. Bild kommer senare när den är klar.

söndag 13 februari 2011

#8 Lila halstub


Årets åttonde verk blev en lila halstub. Har länge tänkt att sticka en sådan och nu blev det av. jag totade i mina gömmor och hittade ett garn som kunde passa. Det är mest akryl och polyamid och bara lite ull men det är ganska mjukt och lite luddigt i en lila färg som jag gillar. Namet på banderollen är Zafiro. Jag använde stickor nr 9 och lade upp 33 m. Den blev ganska bred så man kan nog minska antalet maskor om man vill ha en smalare halstub. Sedan stickade jag bara räta maskor fram och tillbaka tills nystanet tog slut. Den blev ca 160 cm. Det är lite svårt att mäta då den töjer sig när man mäter. Jag sydde ihop kortändarna och vips så var den färdig att använda. Det gällde nu att passa på medan det var ljust ute så att det gick att fotografera utomhus.

lördag 12 februari 2011

Ny stickning


Påbörjade ännu en stickning igår - den tredje. Den ska bli en halstub. Man kan inte få för många värmande accessoarer. Jag har länge funderat på att sticka en halstub. Nu satte jag bara igång. Garnet, som heter Zafiro,  fanns i mina förråd och har säkert funnits där15-20 år. Det är en lite luddig blandning av akryl, polyamid och lite ull i en lila färg. Mönstret är superenkelt. Jag lade upp 33 m på stickor nr 9 och stickar rätstickning fram och tillbaka. Det går ganska fort och halva halstuben är redan klar. Den ska bli ca 140 cm lång. När det hela är klart ska jag sy ihop ändarna. Sen är det bara att linda den ett par varv runt halsen och gå ut i kylan. Det är soligt idag men lite kallare med flera minusgrader.

torsdag 10 februari 2011

Jakvärmare på gång


Jag kunde inte låta bli. Det där spännande garnet med jakinslag från Tant Kofta lockade mig att påbörja axelvärmaren innan strumporna var klara. Så nu har jag två arbeten på gång. En av Riff-strumporna är klar. Den anda är påbörjad.


Axelvärmaren stickas i rätstickning med ett bladmönster i kanten. Mönster rapporten är på 18 varv. Det är lagom att sticka en rapport åt gången. Då är det lättare att hålla koll på var man är. Garnet känns lite strävt men det är mjukt att sticka med. jag hittade en liten lapp från Tant Kofta som sa att jag skulle tvätta det färdiga arbetet. Sedan blir det mjukt att använda. Så får det bli när värmaren är färdig.

söndag 6 februari 2011

Flera strumpor


Den första Riff-strumpan i blå nyanser är nästan klar. Det är bara lite kvar på skaftet. Skulle kunna bli klar ikväll - eller imorgon. Sedan är det bara en strumpa kvar. Det är roligt att sticka Riff med sina vridna maskor. Det händer lite mer än vid slätstickning. Jag håller samtidigt på att justera mönstret lite så att det ska passa mina fötter bättre.

onsdag 2 februari 2011

Litet paket på posten


Har ni sett vad som låg i min postlåda idag? Fast jag väntat på det och visste att det skulle komma vilken dag som helst, blev jag jätteglad när jag stannade bilen på hemvägen och öppnade postlådan. Där låg det, mitt efterlängtade paket från Tant Kofta.

Jag hade beställt två underbara härvor från hennes senaste färgning i medelhavsblått. Det var ett underbart garn, så mjukt och skönt. Det andra garnet är till en axelvärmare av jakull, lite strävt och jättespännande. Jag ser fram emot att få börja sticka på min jakvärmare. Men nu håller jag ju på med ett par strumpor. Det har förstås inte hindrat mig förr att starta nya projekt innan de gamla är avslutade. Vi får se vad som händer.

Just nu har jag mycket annat att göra dessutom. I skolan är det utvecklingsamtalsveckor så dagarna kan bli ganska långa. I kyrkan är det en hel att planera för resten av året. Men en liten stund då och då kan jag plocka fram stickpåsen. Vi har ju åtminstone en halvtimmas rast på jobbet. Hela går ju inte åt till att äta.