söndag 15 november 2009

Betonggrått är vackert

För några år sedan köpte jag en bok om betonggjutning, Betong som hobby av Malena Skote. Den läste jag med stort intresse ett bra tag innan jag gjorde slag i saken och köpte några säckar finbetong.

Mina första alster blev kanske inte så vackra, men övning ger färdighet. Min första krukor var lite mindre. Sedan har jag övergått till större modeller. Jag gjuter krukorna i alla möjliga olika platsbyttor. De bästa är de som är något större upptill än nertill och av lite mjukare plast. Den hårda plasten går lätt sönder och vill inte släppa så lätt även om man oljar in formen. Jag brukar använda vanlig matolja som jag oljar in formarna med. I botten sätter jag fast en vanlig vinkork. När krukan är färdig kan man peta ut den och då har man ett dräneringshål i botten. På en del av de större krukorna satte jag hålet i sidan.


När formarna är klara är det dags att blanda till betongen. Jag använder en vanlig plasthink och en gammal planteringsspade att röra med. På händerna har jag diskhandskar och det kan vara bra att använda munskydd. Man bör inte andas in dammet. Det brukar vara lagom med en liter vatten i hinken. Sedan häller jag ner lite finbetong i taget och rör så att allt blir fuktigt. Rör ordentligt i botten så att det inte finns någon torr betong där. När man kan krama ihop en boll och den håller ihop är konsistensen lagom.
Häll ner lite av betongen i botten på ytterformen upp till kanten på korken. Skaka lite så att luftbubblorna stiger. Placera sedan innerformen mitt i ytterformen. Fyll innerformen med grus eller stenar så att den hålls på plats och inte flyter upp. Ös i betonger mellan formarnas väggar med hjälp av spaden. Skaka formarna så att luftbubblornaförsvinner. Jag brukar klappa på ytterformens väggar. Sedan är det bara att ställa krukan på en plan plats så att den inte blir sned. Täck över den med plast så att ytan inte torkar ut. Efter ett dygn kan man lossa krukarn från formarna. Det kan ta lite tid att få ut den. Jag brukar låta den stå ytterligare några dagar innan jag tar den i bruk.

På samma sätt kan man gjuta lite grundare tråg. Då använder jag en gammal diskbalja som ytterform och en stor vattendunk fylld med vatten som innerform. I ett tråg gjöt jag in en bit armeringsnät som spaljé.

Fågelbad och ljusfat är också enkla att gjuta. Då behövs ju inget dräneringshål och väggarna gör man bara några centimeter höga. De är vackra att fylla med lite stenar och grus. Häll vatten i dem och dekorera med några blommor utan skaft. Eller använd dem som ljusfat. Man kan klistra filttassar under dem om man inte vill att de ska repa bordsskivan.


Ett lite knepigare projekt var mitt betongklot. Jag fyllde en plastboll med betong. Först klippte jag ett runt hål i bollen. Jag hade tänkt att trycka ner den i en hink med sand innan jag klippte hålet så att den skulle behålla den runda fina formen. Men min hund fick tag i bollen och punkterade den innan jag hann gjuta i den. Så den blev inte helt rund, men den blev fin ändå.


Ett spännande projekt var att gjuta en bordsskiva i betong. Jag började med en liten fyrkantig skiva 40x40 cm. Jag byggde en ram i trä och som botten hade jag en glasskiva. Ramen spände jag fast på glasskivan med hjälpav tvingar. Det blev en slät och vacker yta på betongskivan. Underredet till bordet byggde jag av trä och målade rött. Bordet sdtår ute hela sommaren men på vintern får det flytta inomhus.


Mitt nästa projekt är att gjuta plattor och kantstenar. Jag började gjuta några i somras, men jag blev inte färdig med alla innan jag opererades i foten. Sedan blev det inte fler. Till våren räknar jag med att fortsätta. Kantstenarna gjuter jag i urdiskade mjölkkartonger. Mindre plattor gör jag i plastlådor som det varit lösgodis i. Man kan ofta få sådana i affärer som säljer lösgodis. I mjölkkartonger kan man också gjuta snygga ljusstakar för värmeljus. Häll betong till lagom höjs och tryck ner ett värmeljus. Jag brukar linda lite kartong runt värmeljuset så att gropen blir något större.

Nu har jag lagt undan betonggrejorna för det här året. Till våren kommer de säkert fram igen. Då har jag nog kommit på nya projekt. Jag skulle vilja gjuta en lykta till min japanska trädgård.

5 kommentarer:

  1. Vet du vad? jag skulle vilja ha en dag med betonggjutning med dig! kan vi inte ordna till det till våren. har länge tänkt komma igång, men saknat sparken i baken...nu fick jag den, genom att titta på allt fint du gjort =))

    SvaraRadera
  2. Självklart! Vi tar en dag för betonggjutning till våren. Helst en solig.

    SvaraRadera
  3. Hej har tittat in på din kreativa sida igen....mycket fina saker du tillverkar! En av mina favoriter är änglen av nät....jättefin!

    SvaraRadera
  4. Hej Inga, åh vilka fina betongsaker du har gjort. Jag gjuter också i betong och ska försöka mig på en bordsskiva nu i vår. Började också med plattor i höstas och ska fortsätta bara värmen kommer. Gjuter du fortfarande, ser att det är ett tag sedan?
    Jättefin sida, mvh Ninna

    SvaraRadera
  5. Hej har just börjat med att gjuta betongblad. Tog lönnlöv i början och sedan har jag gjort ett större blad. En kruka gav jag mig oxå på men det gick inte så bra. men jag ska testa igen :) Boken du pratar om har jag intresse för- den ska jag nog skaffa mig! Hälsning Joa

    SvaraRadera