måndag 20 december 2010

Julens gotter

Så var årets julgodis klart. Nu fattas bara skumtomtarna och Never stop, men de inhandlas på tisdag. Knäcken kokade jag tidigare  veckan. Snickersbitarna likaså. Nu i helgen har jag tillverkat lakritstryffel, mozartkulor, chokladknappar och praliner med nougat eller mandelmassa. Mozartkulor är ett måste ända sedan jag bodde i Österrike i några år på 70-talet. I år gjorde jag mozartkulorna en modell större än jag brukar. Tro nu inte att vi bara är godisnissar. Godisbordet kommer även att innehålla frukt och nötter.

Burkarna jag förvarar godiset i är gamla plåtburkar som innehållit både godis och lite av varje. jag har en hel del gamla ärvda kakburkar i plåt. De är slitna av tidigare generationers användning, men just därför är de så underbara. Jag har bakat knäckebröd och nötkakor. I frusen vilar saffransbrödet och drömtårtan. Jag har ett gammaldags skafferi som är ganska kallt just nu. Där vilar fruktkakan för att mogna. Mer kakor gör jag inte. Så mycket kakor äter vi inte och jag vill inte ha en massa kakor över efter jul.

Brukar ni få kakor över efter jul som ni blivit trötta på. Ett litet tips är att ordna en kakbuffé på jobbet eller i kyrkan. Alla tar med sig sina överblivna kakor. Sedan kan man frossa i varandras sorter. Alla hittar säkert någon favorit bland alla. Det är ju tråkigt att behöva slänga riktiga kakor. Libris kommer snart med en ny bok i Kyrkkaffeserien. Den kommer visst att heta Förresten och handlar om att ta vara på resterna. Mer finns att läsa på Kyrkkaffebloggen.

2 kommentarer:

  1. Ditt julgodis ser jättegott och proffigt ut! *mums* =o)

    SvaraRadera