söndag 2 oktober 2011

Höstlövspyssel

 För ett tag sedan såg jag ett roligt höstpyssel hos Rebecca. Hon i sin tur hade hittat pysslet hos några andra. Så det verkar väl beprövat. Idag tänkte jag att det kunde vara en trevlig eftermiddagssysselsättning.
 Först letade jag reda på en kaka bivax som jag hade i mitt pysselskåp. Den bröt jag i bitar och smälte i vattenbad. Detta ordnade jag med en liten rostfri bunke i en liten kastrull med lite vatten i. När allt vax var smält var det dags för nästa steg.
 Jag hämtade vackra asplöv i all världens färger som jag plockat på mina hundpromenader de senaste dagarna. Vi passerar en rad med aspar längs vägen. För varje dag blir dt fler och fler löv som hamnar på marken. De finns i alla färger från grönt via gult, orange, rött, brunt, vinrött till mörkt purpurfärgade.
 Löven doppade jag ner i det flytande bivaxet genom att hålla dem i skaften. Sedan lyfte jag upp dem och skakade av det överflödiga vaxet. Vaxet stelnar snabbt. Man ser när det övergår från att vara blankt till lite mattare.
 Löven fick vila på några tidningar medan jag fortsatte med resten av löven. Jag doppade nog ett femtiotal. Det fanns vax kvar med nu började det svalna så jag hade behövt värma på det lite. Det får bli en annan gång. Nu vet jag att det funkade bra.
Löven arrangerade jag till sist på ett fat tillsammans med några stenar och ett blockljus. Jag tycker det blev riktigt läckert med de färgglada löven mot det grå fatet. Så nu har köksbordet fått ett nytt höstarrangemang.

4 kommentarer:

 1. Via kringelikrokar kom jag till dig. Jag blev så glad när jag fick se dina blad och sugen på att göra detta med en gång. Men bivax...undrar om det finns i mina gömmor. Du verkar ha et "skafferi" av trevliga idéer så jag kikar väl runt lite. Välkommen in till mig du med. //Eva

  SvaraRadera
 2. Det här var ett väldigt trevligt pyssel och så fint det blev men jag säger som Eva, inte har jag något bivax hemma inte.. Synd det när det finns så mycket fina löv ute nu..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 3. Men, vilken rolig idé! Jag måste också testa. :) Roligt att hitta hit!

  SvaraRadera
 4. Läser detta när alla löv redan är begravda under snön,men jag ska gömma iden till nästa höst

  SvaraRadera