söndag 27 juni 2010

Betongljusstake


Nu har jag knackat ut ett av mina betongföremål ur formen. I det här fallet fick jag klippa upp den för att få ut ljusstaken som jag gjöt i en stor Pepsi Max-flaska. Det gick lättare än jag trodde. Ett litet klipp i kanten och sedan kunde jag dra av plastflaskan i en spiral. Ljusstaken blev mycket lyckad tycker jag. Nertill har den kvar ränderna efter flaskan. Jag tryckte ner en ljushållare av metall i den fuktiga betongen. Tyvärr hade den åkt upp lite. Egentligen kunde den ha fått stå några dagar till, men jag skulle ge bort den till en kompis. Jag putsade till ovansidan lite med en stålborste och ett sandpapper. Egentligen ska man olja in den med paraffinolja för att få en tålig yta.

Om man vill ha ett stramare intryck, kan man vira ett papperssnöre några varv runt ljusstaken och knyta ihop ändarna med en råbandsknop. En sådan knop kan alla vi som är scouter. Eftersom jag skulle ge bort denna ljusstake, piffade jag till den med en virkad brosch och en virkad ljusmanschett.

Broschen kan man ta loss och använda på en jacka eller varför inte på en hatt. Hur man virkar en ros berättade jag i mitt förra inlägg om blomsterkransen. Rosen sydde jag fast på en grön botten. Denna gjorde jag genom att börja med en magisk ring och sedan virka 6 fm runt denna. På nästa varv ökade jag till 12 fm genom att virka 2 fm i varje. Sedan virkade jag *8-10 lm, 1 fm, 1 hst och sedan stolpar i resten av lm, 1 sm i en fm*. Jag placerade 6 sådana blad på lämpliga ställen runt om plattan. Mellan dem virkade jag fm. På baksidan av plattan sydde jag fast en säkerhetsnål.

Ljusmanschetten gjorde jag genom att göra en ring av 20 lm. Runt ringen virkade jag 30 fm. På nästa varv virkade jag *5 lm, hoppade över 2 fm, 1 sm i nästa*. Jag upprepade mönstret så att jag hade 10 lm-bågar runt ringen. Sedan fortsatte jag med *3 fm runt bågen, 3 lm, 1 sm i första lm, 2 fm runt bågen*. Detta upprepade jag i varje lm-båge. Jag tog av och fäste garnet.

Imorgon ska jag knacka ut resten av mina alster i betong. Det ska bli spännande att se hur mina plattor och krukor blev. Sedan ska jag fortsätta att gjuta fler ljusstakar. Jag har några små Fanta-flaskor som väntar.


Detta betongtråg gjöt jag för några år sedan. Det står ute året om och nu blommar taklökarna som växer i det. Jag använde en plastdiskbalja att gjuta i och som innerform hade jag en plastdunk. Det finns två dräneringshål i botten. När jag gjöt hade jag två korkar i botten.  Jag har ett annat tråg där jag gjutit in ett metallnät som spaljé i ena kanten. Till veckan har jag tänkt att gjuta fler tråg och då blanda torv i betongen. Det kallas hypertufa och får lättare en gammal patina med mossa.

3 kommentarer:

  1. Så smart att gjuta i PET-flaskor, måste testas! Kransen ska jag också göra, lägger mönstret i min "att göra hög" :)

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren på min blogg! Det är kul med nya blogg-bekantskaper och vi har ju en del gemensamt ser jag. Du gör jättefina saker! Gjuta i betong har jag aldrig prövat på, men hoppas på att få testa det med.

    SvaraRadera
  3. Petflaskor kommer att användas hos mig i nästa vecka. tack för det nya tipset!! Så fin ljusstaken blev =)

    SvaraRadera