lördag 26 juni 2010

Blomsterkrans till midsommar

Midsommarkrans
Så här till midsommar brukar jag ibland binda en blomsterkrans. Det är många som gör det. Man kan ha den i håret eller lägga den på bordet som dekoration. Man kan hänga den på dörren. I år virkade jag en i stället.

Så här gjorde jag:
 • Först virkade jag stommen i grönt garn. jag lade upp 15 lm och slöt dem till en ring. Sedan virkade jag fm runt om i en spiral tills kransen var lagom lång. Jag stoppade den med vadd allteftersom. När den kändes lagom stor, när jag provade den på huvudet, sydde jag ihop de båda ändarna.
 • Sedan virkade jag olika blommor och blad, som jag sydde fast på stommen. 
 • Blad i mörkgrönt: Jag lade upp 10 lm och virkade med början i andra m från virknålen 1 sm, 2 fm, 1 hst, 3 st, 1 dst. I sista lm virkade jag 7 dst. Sedan fortsatte jag på andra sidan i uppläggningen med 1 dst, 3 st, 1 hst, 2 fm, 1 sm. Jag tog av garnet och sparade en lång bit att sy med. Jag varierade bladen lite genom att öka eller minska antalet fm och st.
 • Flikigt blad i ljusgrönt: Jag virkade 9 lm, fortsatte i andra lm från virknålen med 1 fm, 1 hst, 5 st, 1 hst. Sedan lade jag direkt upp 9 nya lm och fortsatte på samma sätt i en ny flik. jag avslutade den med 1 sm i den första fliken. Sedan virkade jag ytterligare en flik på samma sätt innan jag tog av garnet.
 • Prästkrage: Jag började med att göra en magisk ring med gult garn. Runt ringen virkade jag 6 fm. På nästa varv ökade jag i varannan fm så att jag fick 9 fm. Jag bytte till vitt garn och virkade 5 lm. Med början i den andra lm virkade jag 4 fm. Sedan fäste jag kronbladet i nästa gula fm. Jag lade upp 5 nya lm och gjorde ett kronblad till. Totalt blev det 9 kronblad runt den gula mitten.
 • Blåklint: Jag virkade på samma sätt som prästkragen fast jag hoppade över ökningsvarvet och virkade bara sex kronblad. Dessa gjorde jag av 6 lm och 5 fm. Jag virkade två sådana delar till varje blomma. Dessa lade jag på varandra och sydde ihop.  
 • Nyponros: Jag började med en magisk ring i rosa garn. Runt denna virkade jag 5 fm. På nästa varv ökade jag i varje fm så att det blev 10 fm. Sedan virkade jag först bara i den främre maskbågen *1 sm, 5 st i samma m*. Jag upprepade detta totalt fem gånger till jag var tillbaka till början av varvet. Sedan fortsatte jag direkt att virka i de bakre maskbågarna, alltså bakom det förra varvet, *5 st i samma m, 1 sm* Jag upprepade totalt fem gånger innan jag tog av garnet. Smygmaskan på det sista varvet ska hamna mitt bakom de fem stolparna på det förra varvet. Därefter sydde jag franska knutar med gult garn mitt i blomman. Dessa gjorde jag genom att trä upp tråden på rätsidan, linda garnet tre varv runt nålen och stick ner denna intill där tråden kommer upp. 


3 kommentarer:

 1. Fin krans! Kul att du delar med av ditt mönster.

  SvaraRadera
 2. Så fin krans du virkat. Man kan spara den länge =)

  SvaraRadera
 3. Härligt med blommor i alla former. ;)

  SvaraRadera