söndag 27 juni 2010

Betongutställning

Min improviserade utställning
I morse knackade jag loss alla betongföremål som jag gjutit för några dagar sedan.  Det är alltid spännande att se hur det blev. Ibland blir det inte alls som jag tänkte. Ibland överträffar resultatet mina förväntningar. Dagens resultat var bra. Jag placerade alla föremålen i trappan som en liten improviserad utställning. Nu en liten presentation av utställningens föremål.


Först ut är två krukor. Den ovala är gjuten i en SIA-glassburk med en liten creme fraiche-hink som innerform.  Jag dekorerade den genom att trycka ner några vita och svarta mosaikbitar vid kanterna. Den har inget hål i botten och ska därför användas inomhus som ytterkruka till en liten växt. Den ska få filttassar under sig så att den inte repar möblerna.

Den vänstra krukan är inte slutbehandlad. Den är gjuten i två små hinkar av olika storlek. På insidan av den yttre hinken limmade jag fast spegelmosaikbitar med limpistolen. Det var första gången jag använde den metoden. Tidigare har jag klistrat fast dem med dubbelhäftande tejp. Det har fungerat sådär. En del bitar lossnar och ändrar position. Limpistolen fungerade bättre, men fortfarande är det en del bitar som delvis döljs av betong. Jag får ta fram en skrapa och försöka skrapa fram dem. Den har inte heller något hål i botten. Jag kanske kommer att pröva betongborret som jag fick av min man förra året och borra ett hål. Annars blir den också en ytterkruka.

Nästa föremål är någon sorts fat. Jag vet inte riktigt vad det ska bli. Jag var mest intresserad av den åttakantiga formen på glassburken som agerade innerform. Fatet gjorde jag lite djupare än jag brukar med mina fågelbad och ljusfat. Jag funderar på att klä botten med mosaik. Eventuellt kommer jag klistra någon dekoration i hörnen.


Detta är en ganska stor platta som jag ska använda som gångplatta i trädgården. Jag använde en fyrkantig diskbalja och dekorerade med två blad från jättedaggkåpan. Dessa la jag på bottnen av baljan med nervsidan uppåt. Jag har läst att man ska spraylimma fast dem. Det gjorde jag på kanten av en av mina första krukor, men eftersom de skulle ligga i botten gick det lika bra att bara placera dem där jag ville ha dem och trycka fast dem med betongen. På bilden sitter bladen fortfarande kvar. De kommer att försvinna av sig själva så småningom, men jag ska nog försöka pilla bort det som går. Det ska bli fler plattor med andra motiv.


Så till det sista och enligt min mening det mest lyckade föremålet. Det är en ganska tjock platta gjuten i en plastlåda som innehållit kokosbollar. I betongen tryckte jag ner ett rosa hjärta som jag gjutit ett annat år. Hjärtat gjorde jag  i en hjärtform av plast avsedd för tvålgjutning. Jag stoppade ner lite ståltråd i hjärtat så att jag fick några öglor på baksidan ifall jag skulle hänga upp det. Nu blev det en bra armering så att plattan och hjärtat håller ihop. Den rosa färgen skapade jag genom att hälla vanlig mörkröd vattenlöslig väggfärg i vattnet som jag blandade ut betongpulvret i. Man måste göra blandningen mycket mörkare för färgen blir betydligt ljusare när föremålet härdat. Den här plattan ska få ersätta en trasig tegelpanna som nu skuggar rötterna på en klematis i min trädgård. Som bekant vill klematisen inte ha sina rötter i solen. Jag kanske återkommer med en bild när plattan är på plats.

Det blev en mycket lyckad gjutning den här gången. Nu återstår bara att putsa lite med stålborste och sandpapper, karva fram en del mosaikbitar, olja in föremålen med paraffinolja och sätta filttassar under en del. Nästa omgång ska jag producera fler plattor och gjuta ljusstakar i små Fantaflaskor. Nu har jag samlat ihop fyra stycken. Någon sorts adventsljusstake ska det också bli. Det gäller att ha framförhållning.

2 kommentarer:

  1. Så fina alla dina alster blir!!! jag måste nog putsa lite på mina med, det ser jag nu =)

    SvaraRadera
  2. Jag blir så otroligt avundsjuk på alla som håller på med betong, men jag har inte riktigt kommit till skott ännu. Är nog lite bekväm av mig för jag tycker det verkar lite besvärligt.
    Finfina grejer du gjort i alla fall.

    Kram Maidi

    SvaraRadera