lördag 18 september 2010

Pysselstafett: Betongtavlor med hjärtan och rosor


Så var det dags för mitt lilla bidrag till pysselstafetten. Det blir en tutorial om hur man gjuter tavlor i betong med ingjutna hjärtan eller rosor. Tavlorna kan användas både utomhus i trädgården och inomhus. Om man gjuter in en ståltråd kan man hänga dem på väggen. Tyvärr har inte min tavla med rosorna blivit klar i tid så jag har ingen bild på den färdiga tavlan. Det har regnat för mycket när jag har varit ledig. Men jag lägger in en bild när den blir klar. Hjärttavlan gjorde jag tidigare så den finns avbildad.

Betongtavla med rosa hjärta
Detta behöver man:
Nu är det dags att sätta igång och då behöver man

  • en säck finbetong
  • vatten
  • mörkröd vattenlöslig färg typ väggfärg
  • en hink att blanda betongen i
  • en gammal spade eller en kraftig pinne att röra med
  • plasthandskar och ev. munskydd eller snusnäsduk
  • en gjutform i plast i tavlans storlek (jag använde en plastlåda som har innehållit cocosbollar)
  • en hjärtform (jag använde en plastform som är avsedd för tvålgjutning) eller en silikonform för muffins i form av rosor eller någon annan lämplig form
  • matolja eller vaselin
  • en liten bit ståltråd för ev. upphängning
  • lite silvertejp
  • sandpapper
  • ev. paraffinolja
Så här gör man:
Gjutningen sker i två steg. Det är alltså inget man gör på några minuter, men man har ju roligt i flera dagar. 

Steg 1:
Första steget är att gjuta ett hjärta eller rosor. Man börjar med att olja in plastformarna. Man kan också använda vaselin. Silikonformar behöver man egentligen inte olja in. De släpper ändå. Det gör de flesta mjuka plastsorter också. Hårda plastformar kan vara svårare att lossa föremålen ur utan att formen bryts sönder. På bilden har jag också metallformar som jag oljade in. De fungerade också bra. Alla formar måste vara raka eller vidare upptill om man ska kunna få ur föremålet utan att ta sönder formen.

Formarna är klara för gjutning
Betongen är färdigblandad
Sedan blandar man till betongen. För att den ska bli rosa blandar man finbetongpulvret inte enbart i vatten. Man gör en blandning av en mörkröd väggfärg och vatten. Färgen ska vara riktigt mörkröd. Då blir den rosa när den är klar. Som regel använder jag en tioliterhink och en gammal planteringsspade att röra med. Använd handskar för det är inte bra att få betong på huden. Det är inte heller bra att andas in dammet som yr när man häller så använd munskydd eller bind en snusnäsduk framför näsa och mun. Jag brukar göra en sats på en liter vatten. Jag mäter upp vattnet i hinken, häller sedan i lite pulver åt gången och rör om så att allt pulvret blir blandat med vattnet. Det får inte finnas klumpar eller torrt pulver kvar. Jag fortsätter tills betongen blir lagom fast. Det är den när man kan ta lite i handen och forma till en boll som inte smulas sönder eller flyter ut. Då öser jag över blandningen i formarna.

Klara för härdning några dygn
Det är viktigt att få bort alla luftbubblor ur betongen om man vill ha en slät och fin yta. Det får man genom att skaka på formarna eller klappa sidorna. Man kan lyfta formen och slå den lätt mot underlaget. Då ser man hur luftbubblorna stiger till utan och spricker. Det kan vara svårt att få ur alla bubblor. När man tycker man är klar, bör man hålla på lika länge till. 

Sedan ställer man formen på ett skyddat ställe. Jag är för det mesta utomhus när jag gjuter. Då gäller det att hitta ett plant underlag i skuggan. Så här på hösten kan det vara bättre att ta in formarna så att de skyddas för regnet. Täck formen så att betongen inte torkar för snabbt. På stora föremål kan man behöva fukta ytan genom att spraya vatten på dem då och då. Efter ett dygn kan man slå ur föremålen ur formarna, men jag låter de ofta sitta i 2-4 dagar innan jag lossar dem. 
Rosor och hjärtan i rosa betong

Steg 2:
Så kommer vi till andra steget då tavlan ska gjutas klart. Hjärtat eller rosorna ska gjutas in i grå betong. 

Upphängningsöglan på plats
Om man vill kunna hänga tavlan behöver man gjuta in en ståltråd. Jag böjer till en lite kraftigare ståltråd till ett U som jag tejpar fast i botten på formen med silvertejp. De båda ändarna ska sticka ut. Dessa böjer jag upp lite så att de gjuts in i betongen. U-böjen däremot ska skyddas av tejpen från att hamna i betongen. Den ska i alla fall kunna pillas ur betongplattan. Formen oljas in på samma sätt som i steg 1. 

Klart för gjutning, Katten Grålle hjälper gärna till
Betongen görs också på samma sätt som tidigare fast utan färg, bara vatten. Sedan häller man den i formen till den tjocklek man vill ha på tavlan. Två cm kan vara lagom. Tunnare plattor kan behöva armeras så att de håller. Då klipper man till kycklingnät och petar ner det i betongen så att det hamnar mitt i plattan. Skaka sedan formen så att alla luftbubblor försvinner. Det kan se ut som att vattnet och en del skräp flyter upp och gör ytan ful men det är ingen fara. Till sist trycker man ner det rosa hjärtat eller rosorna där man vill ha dem. Tryck ner dem några mm så de fastnar. Därefter ställer man tavlan att härda under plast. Jag brukar vänta några dagar innan jag tar loss den ur formen. 
Rosorna på plats
Efterarbetet:
Nu är tavlan klar, men den kan behöva lite finputsning. Ytan kan se ful ut med beläggningar. De är lätta att putsa bort med fint sandpapper. Man kan också putsa till kanterna och göra dem släta med sandpappret. Till sist kan man olja in tavlorna med paraffinolja eller någon annan olja för att skydda ytan. Det är inte nödvändigt men gör så att ytan stöter bort smuts bättre. På baksidan kan man klistra fast några möbeltassar i filt så att inte betongen repar tapeterna när man hänger upp tavlan på väggen. Jag har flera tavlor utomhus i trädgården. Där lutar jag dem bara mot något eller lägger dem på marken. Då behövs ingen upphängningsanordning. 
Trädgårdstavla

Bonuspyssel:
När jag gjorde min rosentavla, som inte har hunnit härda klart än, fick jag lite betong över. Det regnade ute så jag fick hålla till inomhus på köksbordet. Då passade jag på att gjuta några små ljusstakar. Jag hittade några engångsglas i plast med en trevlig trekantig form. Jag oljade in dem och hällde betongresterna i dem. Sedan tryckte jag ner en ljushållare i mitten. Den hade ett litet hål botten så jag tryckte i en bit av ett stearinljus i hållaren. Annars kan det tränga upp betong i hållaren. Det ska bli spännande att se resultatet om några dagar. Ljusstakar kan man gjuta i nästan vad som helst, muffinsformar i silikon, mjölkkartonger och PET-flaskor har jag prövat att använda. Det går också bra att gjuta ner en värmeljushållare om man hellre vill använda den till värmeljus.
Ljusstakar på gång

Det är alltid bra att ha några små formar i beredskap ifall man får betong över. Det kan vara svårt att beräkna rät åtgång. Ljusstakar i betong är en trevlig present att ta med när man är bortbjuden. Klistra fast några filttassar under så repar de inte bordet de står på. Sätt i i ett ljus och slå in i cellofan och knyt om ett band med en rosett. Presenten är klar!
PET-flasksljusstake på betongbord
Lycka till!
Jag hoppas ni blivit inspirerade att gjuta lite i betong. Om ni vill pröva att gjuta andra saker i betong, finns det fler beskrivningar i andra inlägg i min blogg. Klicka på etiketten betong så kommer ni till alla inlägg som handlar om det.


Nu lämnar jag stafettpinnen vidare till Åsas pysseldjungel, som ska inspirera oss till fler pyssel. Hela pysselschemat för stafetten finns här. Än är det många dagar kvar med lika många roliga pysselidéer, om inte fler.

Till slut blev tavlan klar. Jag tycker själv att den blev bra. Det finns lite fler bilder i nästa inlägg. Där kan ni läsa om hur jag fick fram den mjuka grå betongytan. Klicka på bilden så kommer ni till det inlägget.

7 kommentarer:

  1. Tack för en bra tutorial. :-) Hur funkar det att gjuta nu under hösten? Går det bra bara man ställer grejerna inne när de ska torka?
    Hoppas du får en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Jättefina betongarbeten du gjort. Jag blir sugen att prova på.
    //Anne-Lie

    SvaraRadera
  3. Hmmm.. nu vet jag inte om min kommentar kom med, provar igen! Vilken superbra tutorial! Jättefina tavlor! Har länge varit sugen på att leka med betong, men undrar, vart slänger man det som blir över? Och hur gör man rent eventuella redskap?

    SvaraRadera
  4. Det går bra att ha arbetena ute så länge det är plusgrader. Man behöver förstås täcka över dem.

    SvaraRadera
  5. Gör en ljusstake eller något annat litet föremål av resterna. Jag har tomma mjölkkartonger som jag häller slattarna i. De använder jag sedan som kantstenar i trädgården.

    Man rengör redskapen med mycket vatten. Jag håller till utomhus och häller det smutsiga vattnet där det inte gör någon skada t ex på grusvägen. Använd bara redskap som du inte är rädd om. De blir aldrig desamma och rester kan sitta kvar. Mina redskap använder jag bara till betonggjutning.

    SvaraRadera
  6. Det är häftigt så mycket fint man kan göra av betong! Du är en hejare på det :-)

    SvaraRadera
  7. Jösses vad du håller på.
    Det här med betong har jag sagt så många gånger att jag vill prova på men varken tid, plats eller tillfälle har funnits.
    Kommer kanske med någon gång i Pysselstafetten.

    Kram Maidi

    SvaraRadera