lördag 16 oktober 2010

Fruktskål


En skål med virkade frukter passar väl att sätta på bordet. Det blev visst en morot också mitt bland äpplet, päronet, apelsinen och bananen.

Så här gör du:


Jag använde restgarner i bomull/akryl och en virknål som ger en tät och fast virkning. Färgerna jag hade på lager var rött, ljusgrönt, mörkgrönt, orange, gult och mörkbrunt. Det gula garnet var ett restnystan i lin/bomull. Men man tager vad man haver.

Äpple:
Lägg upp 2 lm.
  Varv 1: Virka 6 fm den första lm. (6m)
  Varv 2: Virka 2 fm i varje fm. (12 m)
  Varv 3: Virka *1 fm, 2 fm i en* upprepas 6 gånger. (18 m )
  Varv 4: Virka *2 fm, 2 fm i en* upprepas 6 gånger. (24 m)
  Varv 5: Virka *3 fm, 2 fm i en* upprepas 6 gånger. (30 m)
  Varv 6-9: Virka fm i fm. (30 m)
  Varv 10: Virka *3 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (24 m)
  Varv 11: Virka *2 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (18 m) Börja stoppa äpplet så hårt du vill ha det. Stoppa mer efter nästa varv.
  Varv 12:  Virka *1 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (12 m) Stoppa i mer fyllning.
  Varv 13:  *Hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (6 m) Ta av garnet.

  Till skaftet virkar man  med brunt garn en kedja med lm så lång man vill ha skaftet. Virka fm i lm. Ta av garnet och sy fast skaftet. Sy en liten "stjärna" med mörkbrunt garn i andra änden.

  För att få en liten grop vid båda ändarna kan man fästa en tråd med några stygn och sedan sticka den rakt igenom äpplet till andra sidan. Dra år lagom mycket och fäst tråden där.

  Om man vill ha ett blad, kan man virka det så här: Lägg upp en kedja med lm så lång som bladet ska vara. Virka några fm, esdan någa hst, fortsätt med st så att bladet blir bredare på mitten, återgå till några hst och några fm i andra änden. Virka 3 fm i sista lm och fortsätt på sama sätt på andra sidan. Om man vill att bladet ska vara lite bredare kan man göra ett varv till på samma sätt eller med bara fm. Ta av garnet och sy fast bladet vid skaftet.

  Päron:
  Päronet virkas till att börja med på samma sätt som äpplet.
  Varv 1-9: Samma som äpplet.
  Varv 10: Virka *8 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 3 gånger. (27 m)
  Varv 11: Virka *7 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 3 gånger. (24 m)
  Varv 12: Virka *6 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 3 gånger. (21 m)
  Varv 13: Virka *5 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 3 gånger. (18 m)
  Varv 14-18: Virka 1 fm i varje fm (18 m) Stoppa päronet så hårt du vill ha det.
  Varv 19: Virka *1 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (12 m)
  Varv 20: *Hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (6 m). Ta av garnet.

  Skaft, blad m.m. görs på samma sätt som på äpplet.

  Apelsin:
  Apelsinen virkas på samma sätt som äpplet. Om man vill ha en större apelsin, kan man göra ett ökningsvarv till. Plussa på ett varv till utan ökningar på mitten och gör ett minskningsvarv till motsvarande det extra ökningsvarvet. Fäst trådarna och sys till en liten grop. Sy en "stjärna" i mörkbrunt.

  Banan:
  Bananen virkade jag på längden och sydde ihop. För att den ska bli bredare på mitten kan man vända innan man kommer ända ut till änden på några varv då och då. Jag har inget riktigt mönster eftersom jag improviserade mig fram.

  Morot:
  Det finns ett bra mönster på en morot i Mia Bengtssons bok Virka amigurumi. Jag virkade fritt genom att lägga upp 2 lm och virka 4 fm i den första. På nästa varv ökade jag till 6 fm. Sedan fortsatte jag att virka fm och öka lite då och då när jag tyckte att det behövdes. Sedan virkade jag ganska många varv utan ökningar innan jag började ta ihop. Innan minskningarn stoppade jag moroten. Först minskade jag genom att hoppa över 1 fm och virka 2 fm upprepande. Sedan virkade jag bara varannan fm tills hålet var igentäppt. Blasten gjorde jag av lm-kedjor som jag sydde fast över hålet.

  Så var det klart att plocka fram en skål att lägga frukterna i.

  4 kommentarer: