fredag 29 oktober 2010

Julkrubba

Julkrubba
Snart är det jul igen. Nu är det mindre än 2 månader kvar. Min kollega kom för ett tag sedan och visade mig de nya numret av 101 idéer. Där fanns den mest bedårande julkrubba som amigurumi. Den bara måste jag virka. Jag fick låna tidningen över helgen, men det blev ett eget ex inhandlat också. Sedan har jag virkat de olika figurerna till julkrubban när jag har haft tid över. Veckan som gått har jag varit hemma. Krasslig men jag har kunnat vara uppe och virka emellanåt. Så nu är julkrubban klar.


Mönstret kommer från Janna Li Janke. Jag följde i stort sett hennes beskrivningar utom till krubban som jesusbarnet ligger i. Det gjorde jag efter eget huvud. För att figurerna ska kunna stå rekommenderas att man några stygn  och drar åt tråden så att bottenplattan blir plan. Det funkade ganska bra, men jag har ett annat förslag. När bottenplattan är klar virkar man ett enkelt varv bara i bakre maskbågen innan man fortsätter uppåt sidorna.  Jag använde den främre maskbågen, som syns som streck till att virka ett varv fasta maskor i. Det kan räcka med et varv, men man kan också göra ytterligare varv. På ängeln virkade jag ett uddvarv genom att i varje fm virka *3 lm, 1 sm*. Om man gör den här justeringen, står figurerna mycket stadigare.

På Jannas blogg hittar man dessutom en beskrivning till ett stall. Det har jag inte virkat än i alla fall. Det kanske blir ett annat stall i stället eller inget alls.Mina figurer blev ca 12 cm höga, när jag virkade dem med Schachenmayr Punto. Det är ett bra garn att göra amigurumi av. Jag använde virknål nr 3,5. Några färger hittade jag inte i detta garn så då tog jag restgarner i Cotton Linen också från Schachenmayr. De figurerna blev något mindre. Nu har jag börjat virka ytterligare en julkrubba, men i ett tunnare garn. Det är Schachenmayr Catania och virknål nr 3. Man kan nog använda virknål nr 2,5. Dessutom använder jag restgarner från olika garnnystan utan banderollerna kvar. Det som är bra med de här små figurerna är att det inte går åt så mycket så man kan göra slut på mindre nystan med restgarner. Om man virkar i det tunnare garnet, blir figurerna ca 8 cm höga.

När jag kollade på bilderna, upptäckte jag att jag glömt att ge herden en stav. Så det får jag väl fixa innan jag ger bort julkrubban. Det har jag nämligen tänk att göra, om jag nu inte ångrar mig i sista minuten. Den passar annars ganska bra uppe på mitt gamla piano. Men jag håller som sagt på med en lite mindre variant.

5 kommentarer:

 1. Det är kul med lite nya ideér till julkrubbor. Och fint blev det! Mycket roligare än plastfigurer också :-)

  SvaraRadera
 2. Villken fin bloggsida du har. Julkrubban var riktig härlig. Nu måste jag det också ;-)

  SvaraRadera
 3. Hej !
  Jag virkar åxå julkrubban.
  Det är så roligt att se att alla figurerna blir olika eftersom vi som virkar ändrar lite här o där efter eget huvud.
  jag har lagt en tunn kartongbit i botten på varje figur ...

  Hälsningar Titti i Östersund

  SvaraRadera
 4. Fint! Jag har sytt en krubba, vore kul att virka en också men jag måste bli bättre på att förstå amigurumi mönster bara :-)

  SvaraRadera