söndag 24 oktober 2010

Pumpaskörd

Det är pumpatider. Åtminstone i vissa delar av världen är det stort. Jag kan inte påstå att jag är så förtjust i pumpor. Inte att äta i alla fall. Jag är ingen stor vän av Halloween heller. Jag tycker det är bättre med Allahelgon och änglar och sånt. Men lite prydnadspumpor är roligt att ha. De brukar inte bli så bra när jag odlar dem. Så jag får väl virka några riktigt hållbara exemplar.

Sammy the Cat gillade dem också. Eller så var det kameran han gillade. Det kanske rent av var matte han ville gosa med. Han kommer in lite mer nu när det blivit kallare och regnigare ute. Annars gillar han att vara ute.

Så här gjorde jag:
Mönstret beskriver en vanlig pumpa som den orange på bilden.

Pumpakroppen:

 • Lägg upp 2 lm med orange garn och virka 6 fm i den första lm. (6 m)
 • På varv 2 virkas 2 fm i varje fm. (12 m)
 • Sedan ökas 6 m jämn fördelat på varje varv tills pumpan är lagom stor. Min orange pumpa hade 42 m på det sista varvet som ökningarna gjordes.
 • Därefter virkas 3-5 varv utan ökningar.
 • På de följande varven minskas 6 m varje varv. Stoppa pumpan innan hålet blir för litet. Virka tills hålet täppts igen. Ta av garnet men lämna en lång bit att sy med.
 • Fäst garnet och låt sedan tråden gå tvärs över pumpan. Stick in nålen i hålet på första varvet och ut genom hålet på andra sidan. Dra åt tråden lite så att det bildas åsar och dalar i pumpakroppen. Fäst tråden med några stygn. Gör 5-6 sådana trådar fördelade över hela pumpan.
Skaftet:
 • Lägg upp 2 lm med grått eller beige garn och virka 4 fm i den första lm.
 • På nästa varv ökas 2 m jämt fördelade.
 • Virka 2 varv utan utan ökningar.
 • Öka 2 m på nästa varv. Om man vill att skaftet ska böja sig göt man ökningarna intill varann.
 • Fortsätt med 2-3 varv utan ökningar. Om man vill ha ett längre skaft kan man öka en gång till.
 • Till slut virkas 2 varv med ökning i varannan fm. 
 • Ta av garnet, stoppa lite vadd i skaftet och sy fast det över hålet på pumpan. 
De andra pumporna gjordes lite annorlunda utom den gröna med ljusgröna ränder som är likadan som den orange. 

Den gröna med orange ränder har en mindre "bulle" som sticker ut. Jag började som de andra men efter några ökningar gjorde jag några varv utan ökningar. Sedan fortsatte jag att öka igen. Resten virkas på samma sätt som den första pumpan. Sedan syr man runt "bullen" och drar åt lite så att den blir lite bulligare. an syr trådar på samma sätt men åter dem sluta vid "bullen". 

Den vita UFO-squashen virkas i två delar. Ena delen börjas på samma sätt som ovan. När man kommer till mittenpå kroppen, virkas ett uddvarv, Virka *3 st, 1 sm* och upprepa detta varvet ut. Ta av garnet. Sedan börjar man på andra delen  från andra hållet. Virka skaftet och fortsätt att öka tills den är lika stor som första delen. Avsluta med ett likadant uddvarv. Se till så att det blir lika många uddar på båda delarna. Lägg dem mot varandra och sy ihop dem. Stoppa kroppen när det finns ett litet hål kvar. Sy ihop hålet. Om man vill arr kroppen ska vara lite ojämn och kantig, kan man sy genom dem och dra åt tråden. 

Den gula avlånga pumpan, virkas till att börja med som de andra. Gör ökningsvarven likadant. Fortsätt att virka varv utan ökningar tills den är lagom lång. Minska sedan 3 m jämnt fördelade på vartannat eller vart tredje varv tills maskantalet minskat till ca hälften. Fortsätt virka några varv utan minskningar. När pumpan är lagom lång, gör först ett varv där man hoppar över var tredje fm. Fortsätt sedan att virka i varannan maska tills hålet är igentäppt. Glöm inte stoppa pumpan innan hålet blir för litet. Gör ett skaft och sy fast.

Lägg pumporna i en vacker skål eller på ett vackert fat. Varför inte dekorera med löv eller nötter och ett ljus.

3 kommentarer:

 1. Höstigt och fint på bordet med stärkt, virkad skål och pumpor. Tack för mönster!

  SvaraRadera
 2. Nej pumpor är det ingen höjdare att stoppa i munnen. Det är bättre när det blir ögongodis som dina är.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 3. Men åh vad fina de blev! //Marie

  SvaraRadera