lördag 6 november 2010

Hantverksmässa på Tallebo

Så här års avlöser julmarknaderna och hantverksmässorna varandra. Vi missade julmarknaden på Åminne bruk. Men den här helgen är det hantverksmässa på Tallebo i Horda. Så vi tog svärfar med oss och åkte dit.

Horda är ju förknippat med min barndom eftersom det var där jag gick i skolan. Jag började första klass 1959 och gick där till och med sexan innan jag började på Högre Allmänna Läroverket i Värnamo. Det var en B-skola så vi var två årskurser i varje klass. I 3-4:an hade vi Hanna-Greta som lärare. Hon bor fortfarande kvar i Horda. Jag hälsade på henne idag på mässan.

Här sommarjobbade jag
Tallebo var förr ett vårdhem för utvecklingsstörda män. I samhället fanns ett hem för kvinnor också, Majgården. En del av dem som bodde på vårdhemmen såg vi på samhället. Vi blev vana vid att se människor som kanske var lite annorlunda än vi vanliga. Jag tror att det var bra för oss. Tidigare gömde man undan dem. Numera är vårdhemmen nedlagda och deras invånare bor i egna lägenheter. Under tidigt sjuttiotal sommarjobbade jag på Tallebo. Min mamma och jag delade på ett semestervikariat. Jag fick mest skala potatis och bre mackor, men när mamma jobbade så fick hon baka och laga mat. Undrar varför inte jag fick göra det? Jag kikade in i köket idag. Lite annorlunda var det mot då. I matsalen kunde man köpa fika idag.

Maken studerade betongbänkarna
I tre av villorna höll hantverkarna hus. Där fanns allt möjligt att titta på. Det som ar bra var att det inte fanns så många hantverkare av varje sort. Där fanns en smed, en ljusstöpare, en keramiker, en betonggjutare, en chokladkonditor, en silversmed och en hattmakare. Det såldes hantverk av glas, läder, trä, näver. Det fanns sydda, stickade, virkade och tovade alster. Utanför mellan byggnaderna hade Rydaholms trädgårdsförening placerat installationer.

Ann-Britt sålde god sylt och saft
Vi köpte en burk blåbärssylt, som var jättegod till glass. Vi testade den i eftermiddag. Det var en gammal klasskamrat till min syster som tillverkar och säljer sylt och saft. Några chokladkakor fick också följa med hem. Dessutom inhandlade jag en temugg i keramik. Den har en liten katt uppe på kanten och vid handtaget sitter en liten mus. Färgen är en fantastisk blå nyans. Den var perfekt att dricka te ur. Jag ska prova i kväll.

Min mugg är den till höger i bakre raden
I fabriken alldeles bredvid Tallebo gavs det konserter med olika medverkande. När vi kom dit spelade Vladis Ruzmanov. Han kommer från Kirgisistan men bor nu i Växjö. Vi fick njuta av underbar musik på violin och saxofon. Där stötte vi också på min syster, som ju bor kvar hemma på gården. Min hemby ligger ca 3 km utanför samhället. När vi var så nära kunde vi inte annat än åka och hälsa på mamma. Jag var där i onsdag, men hon blir alltid glad när någon kommer och hälsar på. Sen åkte vi hem och lagade middag.

1 kommentar:

  1. Trevligt att läsa om "gamla" tider; sockar, pall och annat!

    SvaraRadera