torsdag 4 november 2010

Sagan om strumpstickerskan del 1

Det var en gång för länge sen när stickerskan fortfarande var ung och oerfaren inom stickkonsten. Då stickade hon strumpor i raggsocksgarn. Det var inget hon tyckte om att göra. Strumpstickorna var otympliga. Dessutom tillhörde stickerskan dem som inte gärna gjorde två exemplar av samma sort. Hon ville hela tiden variera sig. Därför var det mycket roligare att sticka mössor, halsdukar och sjalar. Strumpor och vantar tråkade ut henne. Det gick väl an med den första i paret, men den andra var så seg att fullfölja. Det var då för längesen.

Igår plockade stickerskan fram garnet hon köpte vid syfestivalen i Borås, ett grönmelerat garn av märket Opal. Till detta garn behövdes strumpstickor nr 2½ för garnet var väldigt tunt. Hur skulle detta gå? Ett antal maskor lades upp och fördelades på fyra av stickorna. Sedan började det till synes tröstlösa stickandet runt runt först i resårstickning *1 rm, 1 am* sedan slätstickning. Eftersom garnet var färgat i olika toner av grönt, lite blått och brunt också, bildades ränder allt eftersom arbetet växte fram. 


Garnet förvarade stickerskan i sin gamla slöjdpåse, som hon sydde i tredje klass i Horda skola för så där 49 år sedan. Det är en blå- och vitrutig påse broderad med bårder i stjälkstygn, kedjestygn och kråkspark. Ett monogram med initialerna från stickerskans flicknamn broderades också dit innan hon fick sy ihop påsen för hand och trä i banden i dragskon. Året därpå blev stickerskan och hennes klasskamrater mycket upprörda därför att nästa årskurs fick sy sina påsar på maskin och dessutom utan broderier. Livet var så orättvist tyckte de då. 


Trots det tunna garnet växte strumpan ganska fort och stickerskan började tycka att det var riktigt roligt att sticka strumpor. Fast än har hon ju inte kommit till strumpa nr 2. Hon har hittills bara precis passerat hälen och har en bra bit kvar på den första strumpan i paret. 


Kommer stickerskan att fullfölja projektet? Kommer hon att även sticka ett par till maken? Eller kommer strumpan att ligga kvar i påsen som ett UFO i hundra år tills den upptäcks av en stickande prins? Fortsättning följer...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar