onsdag 30 juni 2010

Lång scarf


Förra veckan snubblade jag över ett spännande garn i en affär som jag var inne i. jag vet inte om man kan kalla det garn. Det var inte spunnet utan tubvävt. Det var färgat i tre färger och hette Batiko Sun. På baksidan av banderollen skulle det finnas en beskrivning på en scarf. Den såg skön ut. jag köpte ett nystan och tänkte sticka mig en scarf i detta konstiga material.

Man skulle använda stickor nr 8 eller 9. Jag hittade nr 9 och började lägga upp och sticka. Man skulle i princip sticka resårstickning men göra två omslag mellan varje maska. Det var både otympligt och bökigt så jag repade upp det lilla jag hunnit sticka. Sedan lade jag upp och stickade efter eget huvud på stickor nr 7 i stället. Jag tycker att resultatet blev bra i alla fall.Så här gjorde jag:
 • Jag började med att lägga upp 15 m.
 • Första och sista maskan stickade jag alltid rät som kantmaskor.
 • Första varvet: 1 rm (kantmaskan), *1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 1 am* upprepa varvet ut förutom att sista blir 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 1 rm (kantmaskan).
 • Andra varvet: 1 rm (kantmaskan), *1 omslag, släpp omslaget på förra varvet, 1 am, 1 omslag, släpp omslaget på förra varvet, 1 rm* upprepa varvet ut förutom att sista blir 1 omslag, släpp omslaget på förra varvet, 1 am, 1 omslag, släpp omslaget på förra varvet, 1 rm (kantmaskan).
 • Tredje varvet: 1 rm (kantmaskan), *1 omslag, släpp omslaget på förra varvet, 1 rm, 1 omslag, släpp omslaget på förra varvet,  1 am* upprepa varvet ut förutom att sista blir 1 omslag, släpp omslaget på förra varvet, 1 rm, 1 omslag, släpp omslaget på förra varvet, 1 rm (kantmaskan).
 • Upprepa varv 2 och 3 tills garnet tar slut.
 • Fäst trådarna och prova scarfen.

Min scarf blev nog lite tätare än modellen på banderollen, men det tycker jag inte gör något. Den var skön att ha på sig och kommer säkert att användas när vädret är lämpligt. Just nu är det lite för varmt för halsdukar överhuvudtaget.


Här är en närbild på scarfen så att man kan se färgerna och resårstickningen.

söndag 27 juni 2010

Betongutställning

Min improviserade utställning
I morse knackade jag loss alla betongföremål som jag gjutit för några dagar sedan.  Det är alltid spännande att se hur det blev. Ibland blir det inte alls som jag tänkte. Ibland överträffar resultatet mina förväntningar. Dagens resultat var bra. Jag placerade alla föremålen i trappan som en liten improviserad utställning. Nu en liten presentation av utställningens föremål.


Först ut är två krukor. Den ovala är gjuten i en SIA-glassburk med en liten creme fraiche-hink som innerform.  Jag dekorerade den genom att trycka ner några vita och svarta mosaikbitar vid kanterna. Den har inget hål i botten och ska därför användas inomhus som ytterkruka till en liten växt. Den ska få filttassar under sig så att den inte repar möblerna.

Den vänstra krukan är inte slutbehandlad. Den är gjuten i två små hinkar av olika storlek. På insidan av den yttre hinken limmade jag fast spegelmosaikbitar med limpistolen. Det var första gången jag använde den metoden. Tidigare har jag klistrat fast dem med dubbelhäftande tejp. Det har fungerat sådär. En del bitar lossnar och ändrar position. Limpistolen fungerade bättre, men fortfarande är det en del bitar som delvis döljs av betong. Jag får ta fram en skrapa och försöka skrapa fram dem. Den har inte heller något hål i botten. Jag kanske kommer att pröva betongborret som jag fick av min man förra året och borra ett hål. Annars blir den också en ytterkruka.

Nästa föremål är någon sorts fat. Jag vet inte riktigt vad det ska bli. Jag var mest intresserad av den åttakantiga formen på glassburken som agerade innerform. Fatet gjorde jag lite djupare än jag brukar med mina fågelbad och ljusfat. Jag funderar på att klä botten med mosaik. Eventuellt kommer jag klistra någon dekoration i hörnen.


Detta är en ganska stor platta som jag ska använda som gångplatta i trädgården. Jag använde en fyrkantig diskbalja och dekorerade med två blad från jättedaggkåpan. Dessa la jag på bottnen av baljan med nervsidan uppåt. Jag har läst att man ska spraylimma fast dem. Det gjorde jag på kanten av en av mina första krukor, men eftersom de skulle ligga i botten gick det lika bra att bara placera dem där jag ville ha dem och trycka fast dem med betongen. På bilden sitter bladen fortfarande kvar. De kommer att försvinna av sig själva så småningom, men jag ska nog försöka pilla bort det som går. Det ska bli fler plattor med andra motiv.


Så till det sista och enligt min mening det mest lyckade föremålet. Det är en ganska tjock platta gjuten i en plastlåda som innehållit kokosbollar. I betongen tryckte jag ner ett rosa hjärta som jag gjutit ett annat år. Hjärtat gjorde jag  i en hjärtform av plast avsedd för tvålgjutning. Jag stoppade ner lite ståltråd i hjärtat så att jag fick några öglor på baksidan ifall jag skulle hänga upp det. Nu blev det en bra armering så att plattan och hjärtat håller ihop. Den rosa färgen skapade jag genom att hälla vanlig mörkröd vattenlöslig väggfärg i vattnet som jag blandade ut betongpulvret i. Man måste göra blandningen mycket mörkare för färgen blir betydligt ljusare när föremålet härdat. Den här plattan ska få ersätta en trasig tegelpanna som nu skuggar rötterna på en klematis i min trädgård. Som bekant vill klematisen inte ha sina rötter i solen. Jag kanske återkommer med en bild när plattan är på plats.

Det blev en mycket lyckad gjutning den här gången. Nu återstår bara att putsa lite med stålborste och sandpapper, karva fram en del mosaikbitar, olja in föremålen med paraffinolja och sätta filttassar under en del. Nästa omgång ska jag producera fler plattor och gjuta ljusstakar i små Fantaflaskor. Nu har jag samlat ihop fyra stycken. Någon sorts adventsljusstake ska det också bli. Det gäller att ha framförhållning.

Betongljusstake


Nu har jag knackat ut ett av mina betongföremål ur formen. I det här fallet fick jag klippa upp den för att få ut ljusstaken som jag gjöt i en stor Pepsi Max-flaska. Det gick lättare än jag trodde. Ett litet klipp i kanten och sedan kunde jag dra av plastflaskan i en spiral. Ljusstaken blev mycket lyckad tycker jag. Nertill har den kvar ränderna efter flaskan. Jag tryckte ner en ljushållare av metall i den fuktiga betongen. Tyvärr hade den åkt upp lite. Egentligen kunde den ha fått stå några dagar till, men jag skulle ge bort den till en kompis. Jag putsade till ovansidan lite med en stålborste och ett sandpapper. Egentligen ska man olja in den med paraffinolja för att få en tålig yta.

Om man vill ha ett stramare intryck, kan man vira ett papperssnöre några varv runt ljusstaken och knyta ihop ändarna med en råbandsknop. En sådan knop kan alla vi som är scouter. Eftersom jag skulle ge bort denna ljusstake, piffade jag till den med en virkad brosch och en virkad ljusmanschett.

Broschen kan man ta loss och använda på en jacka eller varför inte på en hatt. Hur man virkar en ros berättade jag i mitt förra inlägg om blomsterkransen. Rosen sydde jag fast på en grön botten. Denna gjorde jag genom att börja med en magisk ring och sedan virka 6 fm runt denna. På nästa varv ökade jag till 12 fm genom att virka 2 fm i varje. Sedan virkade jag *8-10 lm, 1 fm, 1 hst och sedan stolpar i resten av lm, 1 sm i en fm*. Jag placerade 6 sådana blad på lämpliga ställen runt om plattan. Mellan dem virkade jag fm. På baksidan av plattan sydde jag fast en säkerhetsnål.

Ljusmanschetten gjorde jag genom att göra en ring av 20 lm. Runt ringen virkade jag 30 fm. På nästa varv virkade jag *5 lm, hoppade över 2 fm, 1 sm i nästa*. Jag upprepade mönstret så att jag hade 10 lm-bågar runt ringen. Sedan fortsatte jag med *3 fm runt bågen, 3 lm, 1 sm i första lm, 2 fm runt bågen*. Detta upprepade jag i varje lm-båge. Jag tog av och fäste garnet.

Imorgon ska jag knacka ut resten av mina alster i betong. Det ska bli spännande att se hur mina plattor och krukor blev. Sedan ska jag fortsätta att gjuta fler ljusstakar. Jag har några små Fanta-flaskor som väntar.


Detta betongtråg gjöt jag för några år sedan. Det står ute året om och nu blommar taklökarna som växer i det. Jag använde en plastdiskbalja att gjuta i och som innerform hade jag en plastdunk. Det finns två dräneringshål i botten. När jag gjöt hade jag två korkar i botten.  Jag har ett annat tråg där jag gjutit in ett metallnät som spaljé i ena kanten. Till veckan har jag tänkt att gjuta fler tråg och då blanda torv i betongen. Det kallas hypertufa och får lättare en gammal patina med mossa.

lördag 26 juni 2010

Blomsterkrans till midsommar

Midsommarkrans
Så här till midsommar brukar jag ibland binda en blomsterkrans. Det är många som gör det. Man kan ha den i håret eller lägga den på bordet som dekoration. Man kan hänga den på dörren. I år virkade jag en i stället.

Så här gjorde jag:
 • Först virkade jag stommen i grönt garn. jag lade upp 15 lm och slöt dem till en ring. Sedan virkade jag fm runt om i en spiral tills kransen var lagom lång. Jag stoppade den med vadd allteftersom. När den kändes lagom stor, när jag provade den på huvudet, sydde jag ihop de båda ändarna.
 • Sedan virkade jag olika blommor och blad, som jag sydde fast på stommen. 
 • Blad i mörkgrönt: Jag lade upp 10 lm och virkade med början i andra m från virknålen 1 sm, 2 fm, 1 hst, 3 st, 1 dst. I sista lm virkade jag 7 dst. Sedan fortsatte jag på andra sidan i uppläggningen med 1 dst, 3 st, 1 hst, 2 fm, 1 sm. Jag tog av garnet och sparade en lång bit att sy med. Jag varierade bladen lite genom att öka eller minska antalet fm och st.
 • Flikigt blad i ljusgrönt: Jag virkade 9 lm, fortsatte i andra lm från virknålen med 1 fm, 1 hst, 5 st, 1 hst. Sedan lade jag direkt upp 9 nya lm och fortsatte på samma sätt i en ny flik. jag avslutade den med 1 sm i den första fliken. Sedan virkade jag ytterligare en flik på samma sätt innan jag tog av garnet.
 • Prästkrage: Jag började med att göra en magisk ring med gult garn. Runt ringen virkade jag 6 fm. På nästa varv ökade jag i varannan fm så att jag fick 9 fm. Jag bytte till vitt garn och virkade 5 lm. Med början i den andra lm virkade jag 4 fm. Sedan fäste jag kronbladet i nästa gula fm. Jag lade upp 5 nya lm och gjorde ett kronblad till. Totalt blev det 9 kronblad runt den gula mitten.
 • Blåklint: Jag virkade på samma sätt som prästkragen fast jag hoppade över ökningsvarvet och virkade bara sex kronblad. Dessa gjorde jag av 6 lm och 5 fm. Jag virkade två sådana delar till varje blomma. Dessa lade jag på varandra och sydde ihop.  
 • Nyponros: Jag började med en magisk ring i rosa garn. Runt denna virkade jag 5 fm. På nästa varv ökade jag i varje fm så att det blev 10 fm. Sedan virkade jag först bara i den främre maskbågen *1 sm, 5 st i samma m*. Jag upprepade detta totalt fem gånger till jag var tillbaka till början av varvet. Sedan fortsatte jag direkt att virka i de bakre maskbågarna, alltså bakom det förra varvet, *5 st i samma m, 1 sm* Jag upprepade totalt fem gånger innan jag tog av garnet. Smygmaskan på det sista varvet ska hamna mitt bakom de fem stolparna på det förra varvet. Därefter sydde jag franska knutar med gult garn mitt i blomman. Dessa gjorde jag genom att trä upp tråden på rätsidan, linda garnet tre varv runt nålen och stick ner denna intill där tråden kommer upp. 


tisdag 22 juni 2010

Betonggjutarträff

Det var roligt att plocka fram betonggjutarprylarna igen. De har varit undanstuvade i potatiskällaren sedan förra sommaren. Nu kom de fram igen inför vår bloggträff med betonggjutning på programmet.


Själv gjöt jag bara två små ljusstakar i muffinsformar av silikon. Eftersom jag gjutit förut fick jag agera instruktör. Det kommer säkert fler bilder på betongföremål som jag gjutit längre fram. 


Om ni vill veta mer om man vi gjorde på träffen, kan ni kolla på min andra blogg.

fredag 18 juni 2010

Somrig dörrkrans

Det gamla mosshjärtan som satt på dörren hela vintern fick sitta kvar alldeles för länge. Sedan har det varit tomt ett tag. Nu har jag tagit tag i det problemet. Jag hittade ett bra förslag på dörrkrans när jag kollade in några andra pysselbloggar. I eftermiddag skred jag till verket.

Kransen har en gammal halmkrans till stomme. Jag lindade med tygtrasor. För övrigt består kransen av liljekonvaljeblad och gräslöksblommor. Båda finns i rikliga mängder häromkring. Beskrivningen hittade jag här. Jag  gjorde lite annorlunda med bladen. I stället för att skära vek jag bladet och klippte två jack. Det gick lika bra tror jag. Nu sitter kransen på dörren. Vi får se hur länge den varar.

söndag 13 juni 2010

Jag har fått en Award


Det trodde jag aldrig att jag skulle få - en award. Hos många andra bloggare har jag sett olika sådana. Men inte trodde jag att jag skulle bli utvald. Tack Virkhörnan! Man blir glad när någon uppskattar det man gör.

Med awarden följer förstås några regler.

* Kopiera in awardbilden i sin blogg för att visa att man fått den.
* Tacka och länka den som nominerade en - nominera sju andra bloggare och länka till dem för att sprida lite glädje.
* berätta sju intressanta saker om dig själv.


Bilden har jag med och tackat Virkhörnan har jag gjort. Då ska jag nominera 7 andra. Det är inte lätt att välja ut bara 7. Det finns så många bra. Här kommer de jag valt:


Då återstår bara att berätta 7 intessanta saker om mig själv. Här är vad jag väljer att berätta. Hoppas ni tycker de är intressanta.
 1. Jag kör motorcykel ibland. Har en röd gammal Honda CB40N från 1982. Den har varit min sedan 1985 då jag fick den av min man.
 2. Jag bor på landet och gillar att gå i skogen med min hund, en Parson Russell-terrier som är 5 år gammal.
 3. Jag gillar att påta i trädgården och har en stor sådan här på landet. har alltid olika trädgårdsprojekt på gång.
 4. Jag är mellanstadielärare och utbildad montessorilärare. Undervisar just nu mest i matte, NO och engelska.
 5. Jag är kristen och tillhör Forsheda Missionskyrka. Skriver ibland om min tro på min andra blogg, Ingas Tankställe.
 6. Jag har 2,5 barn och är alltså helt normal enligt statistiken. Två egna pojkar, 19 och 24 år gamla, och en fosterpojke, som bodde hos oss några år när han kom till Sverige som flykting från Eritrea.
 7. Jag gillar att sjunga och sjunger i kör ibland. Senast sjöng jag tillsammans med mina kollegor på skolavslutningen. Vi sjöng "Det gåtfulla folket".
Nu vet ni något mer om mig. Att jag gillar att pyssla med många olika saker skrev jag inte. Det tog jag för självklart att ni förstår om ni läser min blogg.

Ha en bra sommardag!

lördag 5 juni 2010

Mitt pysselskåp är på plats

Mitt pysselskåp har kommit på plats
Äntligen är mitt pysselskåp på plats. Jag köpte det för flera veckor sedan, men inte förrän idag kunde vi sätta ihop det. Jag har städat mitt arbetsrum och röjt en del. Jag har bl a bytt gardiner och matta. Röda rummet har blivit  mindre färgglatt . Det är bara fåtöljen som fortfarande är röd. Efter röjningen kunde skåpet få plats.

Jag köpte skåpet när vi var nere i Malmö och hälsade på sonen och systern med make. Det visade sig att vi inte fick in det i bilen. Jo, skåpet fick plats, men inte vi. Åtminstone inte bekvämt nog så vi kunde köra 25 mil. Vad göra? Jo, skåpet fick stanna hos syrran  och svågern fick låna vår bil med släp när han åkte hem till Malmö. Han veckopendlar nämligen mellan Habo och Malmö. När han sedan åkte till jobbet i Habo bytte vi bil igen. På så sätt kom skåpet hem till oss. Sen blev det stående i sina tre kartonger tills idag.

En liten skavank finns det. Jag hittade nämligen kartongerna i fyndhörnan på Ikea. Det är en skada längst upp på ena sidostycket. Tyvärr är det den sidan som syns mest. Jag får väl hitta på något sätt att dölja det. priset var  trots allt kanonbra. Normalpriset var 2500 kr. Jag gav bara 750 kr. Det kallar jag fynd.

Nu ska jag bara fylla det med alla mina pysselgrejor som ligger och dräller överallt i huset. Lite har fått in i det, men det återstår en hel del. Fint kommer det att bli i alla fall när det är klart. Det blir lätt att hitta saker också när man blir sugen på att göra något.