fredag 29 oktober 2010

Julkrubba

Julkrubba
Snart är det jul igen. Nu är det mindre än 2 månader kvar. Min kollega kom för ett tag sedan och visade mig de nya numret av 101 idéer. Där fanns den mest bedårande julkrubba som amigurumi. Den bara måste jag virka. Jag fick låna tidningen över helgen, men det blev ett eget ex inhandlat också. Sedan har jag virkat de olika figurerna till julkrubban när jag har haft tid över. Veckan som gått har jag varit hemma. Krasslig men jag har kunnat vara uppe och virka emellanåt. Så nu är julkrubban klar.


Mönstret kommer från Janna Li Janke. Jag följde i stort sett hennes beskrivningar utom till krubban som jesusbarnet ligger i. Det gjorde jag efter eget huvud. För att figurerna ska kunna stå rekommenderas att man några stygn  och drar åt tråden så att bottenplattan blir plan. Det funkade ganska bra, men jag har ett annat förslag. När bottenplattan är klar virkar man ett enkelt varv bara i bakre maskbågen innan man fortsätter uppåt sidorna.  Jag använde den främre maskbågen, som syns som streck till att virka ett varv fasta maskor i. Det kan räcka med et varv, men man kan också göra ytterligare varv. På ängeln virkade jag ett uddvarv genom att i varje fm virka *3 lm, 1 sm*. Om man gör den här justeringen, står figurerna mycket stadigare.

På Jannas blogg hittar man dessutom en beskrivning till ett stall. Det har jag inte virkat än i alla fall. Det kanske blir ett annat stall i stället eller inget alls.Mina figurer blev ca 12 cm höga, när jag virkade dem med Schachenmayr Punto. Det är ett bra garn att göra amigurumi av. Jag använde virknål nr 3,5. Några färger hittade jag inte i detta garn så då tog jag restgarner i Cotton Linen också från Schachenmayr. De figurerna blev något mindre. Nu har jag börjat virka ytterligare en julkrubba, men i ett tunnare garn. Det är Schachenmayr Catania och virknål nr 3. Man kan nog använda virknål nr 2,5. Dessutom använder jag restgarner från olika garnnystan utan banderollerna kvar. Det som är bra med de här små figurerna är att det inte går åt så mycket så man kan göra slut på mindre nystan med restgarner. Om man virkar i det tunnare garnet, blir figurerna ca 8 cm höga.

När jag kollade på bilderna, upptäckte jag att jag glömt att ge herden en stav. Så det får jag väl fixa innan jag ger bort julkrubban. Det har jag nämligen tänk att göra, om jag nu inte ångrar mig i sista minuten. Den passar annars ganska bra uppe på mitt gamla piano. Men jag håller som sagt på med en lite mindre variant.

söndag 24 oktober 2010

Pumpaskörd

Det är pumpatider. Åtminstone i vissa delar av världen är det stort. Jag kan inte påstå att jag är så förtjust i pumpor. Inte att äta i alla fall. Jag är ingen stor vän av Halloween heller. Jag tycker det är bättre med Allahelgon och änglar och sånt. Men lite prydnadspumpor är roligt att ha. De brukar inte bli så bra när jag odlar dem. Så jag får väl virka några riktigt hållbara exemplar.

Sammy the Cat gillade dem också. Eller så var det kameran han gillade. Det kanske rent av var matte han ville gosa med. Han kommer in lite mer nu när det blivit kallare och regnigare ute. Annars gillar han att vara ute.

Så här gjorde jag:
Mönstret beskriver en vanlig pumpa som den orange på bilden.

Pumpakroppen:

 • Lägg upp 2 lm med orange garn och virka 6 fm i den första lm. (6 m)
 • På varv 2 virkas 2 fm i varje fm. (12 m)
 • Sedan ökas 6 m jämn fördelat på varje varv tills pumpan är lagom stor. Min orange pumpa hade 42 m på det sista varvet som ökningarna gjordes.
 • Därefter virkas 3-5 varv utan ökningar.
 • På de följande varven minskas 6 m varje varv. Stoppa pumpan innan hålet blir för litet. Virka tills hålet täppts igen. Ta av garnet men lämna en lång bit att sy med.
 • Fäst garnet och låt sedan tråden gå tvärs över pumpan. Stick in nålen i hålet på första varvet och ut genom hålet på andra sidan. Dra åt tråden lite så att det bildas åsar och dalar i pumpakroppen. Fäst tråden med några stygn. Gör 5-6 sådana trådar fördelade över hela pumpan.
Skaftet:
 • Lägg upp 2 lm med grått eller beige garn och virka 4 fm i den första lm.
 • På nästa varv ökas 2 m jämt fördelade.
 • Virka 2 varv utan utan ökningar.
 • Öka 2 m på nästa varv. Om man vill att skaftet ska böja sig göt man ökningarna intill varann.
 • Fortsätt med 2-3 varv utan ökningar. Om man vill ha ett längre skaft kan man öka en gång till.
 • Till slut virkas 2 varv med ökning i varannan fm. 
 • Ta av garnet, stoppa lite vadd i skaftet och sy fast det över hålet på pumpan. 
De andra pumporna gjordes lite annorlunda utom den gröna med ljusgröna ränder som är likadan som den orange. 

Den gröna med orange ränder har en mindre "bulle" som sticker ut. Jag började som de andra men efter några ökningar gjorde jag några varv utan ökningar. Sedan fortsatte jag att öka igen. Resten virkas på samma sätt som den första pumpan. Sedan syr man runt "bullen" och drar åt lite så att den blir lite bulligare. an syr trådar på samma sätt men åter dem sluta vid "bullen". 

Den vita UFO-squashen virkas i två delar. Ena delen börjas på samma sätt som ovan. När man kommer till mittenpå kroppen, virkas ett uddvarv, Virka *3 st, 1 sm* och upprepa detta varvet ut. Ta av garnet. Sedan börjar man på andra delen  från andra hållet. Virka skaftet och fortsätt att öka tills den är lika stor som första delen. Avsluta med ett likadant uddvarv. Se till så att det blir lika många uddar på båda delarna. Lägg dem mot varandra och sy ihop dem. Stoppa kroppen när det finns ett litet hål kvar. Sy ihop hålet. Om man vill arr kroppen ska vara lite ojämn och kantig, kan man sy genom dem och dra åt tråden. 

Den gula avlånga pumpan, virkas till att börja med som de andra. Gör ökningsvarven likadant. Fortsätt att virka varv utan ökningar tills den är lagom lång. Minska sedan 3 m jämnt fördelade på vartannat eller vart tredje varv tills maskantalet minskat till ca hälften. Fortsätt virka några varv utan minskningar. När pumpan är lagom lång, gör först ett varv där man hoppar över var tredje fm. Fortsätt sedan att virka i varannan maska tills hålet är igentäppt. Glöm inte stoppa pumpan innan hålet blir för litet. Gör ett skaft och sy fast.

Lägg pumporna i en vacker skål eller på ett vackert fat. Varför inte dekorera med löv eller nötter och ett ljus.

torsdag 21 oktober 2010

Virkcafé

Nu har vi varit på virkcafé i missionskyrkan. Det blev en härlig samling för alla åldrar. Den yngste var bara 8 veckor. Han sov nog mest. Sedan fanns det tjejer i alla åldrar från 10 år och uppåt till de pigga pensionärerna. Alla kom med sina virknålar och garner för att ha en trevlig stund av gemenskap med andra.

Först berättade jag lite om amigurumi och visade en del av mina virkalster. Jag hade gjort en liten utställning av olika figurer och böcker om amigurumi.  Sedan satte vi igång att virka. Samtidigt startade virkskolan för de som ville lära sig. Det blev lite hektiskt när många behövde hjälp samtidigt. Men de var duktiga. Jag hann inte inte fotografera själv så det fick tjejerna göra. Det var knappt jag hann fika.Efter ett tag tyckte vi att det var dags för en paus. Nettan sjöng några sånger för oss och jag höll en andakt. Sedan fortsatte vi att virka en stund till innan det var dags att gå hem. Det roligaste var att så många ville komma. Vi var drygt 30 personer. En del hade åkt lite längre. Men de flesta hade nära till kyrkan. Roligt har vi haft. Kanske kommer vi att bjuda in till virkcafé igen om ett tag.

tisdag 19 oktober 2010

Bukett med vackra lönnrosor

För någon vecka sedan hittade jag en så vacker bukett hos Villa Grönskog. Den var gjord av lönnlöv och såg ut som en brudbukett med rosor. Genast väcktes skaparlusten. En sådan bara måste jag göra.. Nu har jag prövat och det var ganska enkelt.

Man behöver faktiskt inte vara så petigt noga. Det blir vackert ändå. Kanske inte lika vackert som hos Villa Grönskog. Men jag blev väldigt nöjd med min bukett i alla fall. Man behöver vackra lönnlöv, grön blomstertråd och en tång att bita av tråden med.

Rosorna görs av några lönnlöv som viks och rullas. Jag använde fyra löv till varje ros. Sedan band jag åt den med tråden. Jag fick ihop nio rosor av de löv som jag plockade på hundrundan i eftermiddags. Några löv sparade jag och arrangerade runt om rosorna. Visst blev det fint!

söndag 17 oktober 2010

Virkcafé på gång

På torsdag är det dags. Då har vi bjudit in till virkcafé i missionskyrkan här i Forsheda. Det ska bli spännande. Vi vet inte riktigt hur många som kommer. Vi hoppas att många dyker upp till en kväll då vi virkar tillsammans. Fast vi har sagt att man inte måste. Man får komma och bara prata och fika. Det kommer både ungdomar och pensionärer. Det tycker jag är härligt att vi kan umgås över generationsgränserna.

Det är ett bra tag sedan de första tankar på ett handarbetscafé i kyrkan dök upp. Men tankar måste få mogna. Nu har vi kommit fram till den dagen då vi kan sjösätta projektet. Vi kommer att berätta lite om amigurumi och om virkbloggar. Vi ska ha en liten virkskola för de som vill lära sig eller fräscha upp de kunskaper man en gång haft. Det blir fika och en andakt. Vi är ju trots allt i en kyrka.

Välkomna alla som har möjlighet att komma!

lördag 16 oktober 2010

Fruktskål


En skål med virkade frukter passar väl att sätta på bordet. Det blev visst en morot också mitt bland äpplet, päronet, apelsinen och bananen.

Så här gör du:


Jag använde restgarner i bomull/akryl och en virknål som ger en tät och fast virkning. Färgerna jag hade på lager var rött, ljusgrönt, mörkgrönt, orange, gult och mörkbrunt. Det gula garnet var ett restnystan i lin/bomull. Men man tager vad man haver.

Äpple:
Lägg upp 2 lm.
  Varv 1: Virka 6 fm den första lm. (6m)
  Varv 2: Virka 2 fm i varje fm. (12 m)
  Varv 3: Virka *1 fm, 2 fm i en* upprepas 6 gånger. (18 m )
  Varv 4: Virka *2 fm, 2 fm i en* upprepas 6 gånger. (24 m)
  Varv 5: Virka *3 fm, 2 fm i en* upprepas 6 gånger. (30 m)
  Varv 6-9: Virka fm i fm. (30 m)
  Varv 10: Virka *3 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (24 m)
  Varv 11: Virka *2 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (18 m) Börja stoppa äpplet så hårt du vill ha det. Stoppa mer efter nästa varv.
  Varv 12:  Virka *1 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (12 m) Stoppa i mer fyllning.
  Varv 13:  *Hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (6 m) Ta av garnet.

  Till skaftet virkar man  med brunt garn en kedja med lm så lång man vill ha skaftet. Virka fm i lm. Ta av garnet och sy fast skaftet. Sy en liten "stjärna" med mörkbrunt garn i andra änden.

  För att få en liten grop vid båda ändarna kan man fästa en tråd med några stygn och sedan sticka den rakt igenom äpplet till andra sidan. Dra år lagom mycket och fäst tråden där.

  Om man vill ha ett blad, kan man virka det så här: Lägg upp en kedja med lm så lång som bladet ska vara. Virka några fm, esdan någa hst, fortsätt med st så att bladet blir bredare på mitten, återgå till några hst och några fm i andra änden. Virka 3 fm i sista lm och fortsätt på sama sätt på andra sidan. Om man vill att bladet ska vara lite bredare kan man göra ett varv till på samma sätt eller med bara fm. Ta av garnet och sy fast bladet vid skaftet.

  Päron:
  Päronet virkas till att börja med på samma sätt som äpplet.
  Varv 1-9: Samma som äpplet.
  Varv 10: Virka *8 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 3 gånger. (27 m)
  Varv 11: Virka *7 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 3 gånger. (24 m)
  Varv 12: Virka *6 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 3 gånger. (21 m)
  Varv 13: Virka *5 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 3 gånger. (18 m)
  Varv 14-18: Virka 1 fm i varje fm (18 m) Stoppa päronet så hårt du vill ha det.
  Varv 19: Virka *1 fm, hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (12 m)
  Varv 20: *Hoppa över en m och virka 1 fm* upprepas 6 gånger. (6 m). Ta av garnet.

  Skaft, blad m.m. görs på samma sätt som på äpplet.

  Apelsin:
  Apelsinen virkas på samma sätt som äpplet. Om man vill ha en större apelsin, kan man göra ett ökningsvarv till. Plussa på ett varv till utan ökningar på mitten och gör ett minskningsvarv till motsvarande det extra ökningsvarvet. Fäst trådarna och sys till en liten grop. Sy en "stjärna" i mörkbrunt.

  Banan:
  Bananen virkade jag på längden och sydde ihop. För att den ska bli bredare på mitten kan man vända innan man kommer ända ut till änden på några varv då och då. Jag har inget riktigt mönster eftersom jag improviserade mig fram.

  Morot:
  Det finns ett bra mönster på en morot i Mia Bengtssons bok Virka amigurumi. Jag virkade fritt genom att lägga upp 2 lm och virka 4 fm i den första. På nästa varv ökade jag till 6 fm. Sedan fortsatte jag att virka fm och öka lite då och då när jag tyckte att det behövdes. Sedan virkade jag ganska många varv utan ökningar innan jag började ta ihop. Innan minskningarn stoppade jag moroten. Först minskade jag genom att hoppa över 1 fm och virka 2 fm upprepande. Sedan virkade jag bara varannan fm tills hålet var igentäppt. Blasten gjorde jag av lm-kedjor som jag sydde fast över hålet.

  Så var det klart att plocka fram en skål att lägga frukterna i.

  Utlottning

  Nu har jag passerat 7000 besökare. Men det finns de som har haft ännu fler. Virka Amigurumi har haft 50 000 och firar detta med en utlottning. Kolla in hennes blogg om ni vill vinna ett hemligt paket.

  Vad kan det i paketet vara?
  På det vill jag inte svara.
  Men om virkning får dig att må bra
  är det just ett sånt här paket du vill ha!

  onsdag 13 oktober 2010

  Uppifrånochnerkofta

  Äntligen är koftan färdig och kan användas nu när dagarna blir kallare. Det blev knappar, men bara fyra på den övre halvan av framkanten. Jag plockade upp maskor längs framkanten och stickade mosstickning precis som vid de andra kanterna. Först plockade jag upp för få maskor så att framstycket bubblade sig mot framkanten. Det var inte bra, så det repade jag upp. Sedan lade jag upp lite fler maskor och då blev det bättre. Jag är inte helt nöjd med framkanten men nu får det vara "good enough". Knapparna är i trä. Jag ville ha dem i ett naturmaterial och inte i plast. Imorgon ska jag inviga koftan, som alldeles säkert kommer att bli en riktig favorit.

  Tack, Tant Kofta, för din underbara beskrivning! Garnet är Vålbergsgarn i färgerna Ljung och Akleja. Jag skickade efter det från KarMa.
  lördag 9 oktober 2010

  Hösthalsband

  Hösten glöder
  Det var alldeles för länge sedan jag skrev något här på bloggen. Det är inte så att att jag inte gjort något med mina händer. Men det har varit mycket annat på gång också både hemma och på jobbet. Då vill tiden inte räcka till för allt man vill.

  Idag rotade jag lite i mitt pysselskåp och hittade några tovade "pärlor", små bollar som jag tovat av kardad ull i olika färger. En dag tänkte jag göra ett halsband av dem. Varför inte idag? Därför letade jag fram en kraftig lintråd i svart, några bruna träpärlor, en lång nål med ganska stort öga som tråden gick igenom, en liten plattång, ja, det var nog allt för ullpärlorna var ju redan framme. Jag stack nålen genom ullpärlan och drog igenom tråden med hjälp av tången. En enkel överhandsknop på var sida om pärlan så stannar den på plats. Några ullpärlor foick en träpärla på var sida om sig. Jag knöt trådändarna och gömde dem inuti en ullpärla. Så var halsbandet klart. Snabbt och enkelt.

  Enkelt halsband i naturmaterial
  Annars stickar jag mest nu. Min uppifrånochnerkofta är så gott som klar. Ärmarna blev klara igår kväll, men jag var inte riktigt nöjd med kanten nertill. Därför repade jag upp den idag och håller på att sticka den med ännu tunnare stickor så att den ska bli lite fastare. Jag har ännu inte bestämt om det ska bli en dragkedja fram eller om jag ska plocka upp maskor och sticka framkanter. I så fall blir det nog bara en knapp upptill eller möjligen tre stycken. Resten får vara öppet. Vi får se. Jag tror jag ska blocka den innan jag gör något mer.