fredag 30 juli 2010

Haruni

Haruni-sjalen
Att sticka sjalar verkar vara populärt. Det finns mönster i nästan varenda veckotidning och på många bloggar också. För ett tag sedan blev min Annis klar. Det var en lite mindre sjal i bomullsgarn. Nu har även min Haruni blivit färdig. Det var lite svårt att fotografera den så att man kan se mönstret.

Utspänd för blockning

Den här sjalen blev lite större men inte jättestor. Den blir skön att ha över axlarna när kylan kommer. garnet är alpacka i mörkt blågrönt. Beskrivningen hämtade jag på Ravelry. Jag gjorde som flera andra jag sett. jag hoppade över spetsmönstret i första delen och stickade slätstickning i stället. Det räckte med bladmönstret i kanten.

Bladmönstret i kanten
Jag blev nyfiken på sjalen för att den hade ett sådant vackert namn. "Haruni" betyder mormor eller farmor på alviska. Emily Ross, som gjort mönstret, stickade sjalen till sin "Granny", därav namnet.  Det är J R R Tolkien som ligger bakom det alviska språket. Alviskan är ju det språk som talas av alverna i Sagan om Ringen-trilogin. Eftersom jag älskar böckerna och även filmerna, var det roligt att sticka sjalen. Att den dessutom blev vacker att se på och skön att bära är ju inget negativt.

Detta var inte den sista sjalen jag stickar i sommar. Jag har vissa planer på att sticka en Citron, men först ska jag göra klart ett UFO. För ca två år sedan började jag på en riktigt stor sjal. Jag blev inte klar med den då. Det blev för mycket annat att göra på jobbet och hemma. Sedan tog det emot att börja igen. Men i sommar ska den bli klar har jag bestämt. Nu har jag kommit igång igen. Förhoppningsvis kan jag snart visa bilder på den färdiga modellen.

6 kommentarer:

 1. Så fin den blev. Alldeles lagom med mönster i kanten, det syns så fint där.
  Du är så flitig med allt du gör.
  Tack för att vi får se det här på bloggen =)))

  SvaraRadera
 2. Superfin sjal. Är det inte svårt? Skulle gärna sticka en citron också men eftersom jag inte har stickat så mycket är jag rädd att jag inte klarar av det...

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är så roligt att många här på bloggarna tar till sig namnen på de alster de gör och att det kanske finns en historia bakom också.
  Tidigare när jag handarbetat har jag bara gjort saken enligt mönstret och sedan inte alls tänkt mer på just mönstret.
  Sjalen är jättefin och blir på något sätt ännu finare när du berättar om det alviska språket m.m.
  Jag älskar också Sagan om ringen och vet inte hur många gånger jag läst dem genom åren. Själv har jag ju "Enter" uppe i torpet vilket du kan se på högerflanken hos mig.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 4. Så vacker den är! Önskar jag kunde sticka sådär jag med =))

  SvaraRadera
 5. Det var faktiskt lite knepigt med bladmönstret i kanten. Jag repade upp några varv, men sedan fick jag kläm på hur det skulle vara. Om man tittar riktigt noga finns det förstås några fel.

  Maidi: Gillar dina Enter. Undrar om maken skulle gå med på att ha några här.

  SvaraRadera
 6. Jättefin!! Härlig färg är det också.
  Trevlig helg.
  Annika

  SvaraRadera