fredag 16 juli 2010

Virkade knapparmband


För ett tag sedan såg jag på en blogg, som jag inte kommer ihåg vilket det var, en utmärkt idé. Med lite garn och några knappar kan man göra de sötaste små armband som finns. Helt perfekt som presenter till småtjejer, eller varför inte till stora tjejer.

Fram med knapplådan. Garnkorgen stod redan framme. Här måste skapas. Det blev en hel hög med armband till slut. Jag kom inte heller ihåg beskrivningen, men som vanligt prövar jag helst själv. 


Grundmönstret är enkelt. Man virkar en luftmaskekedja lika lång som armbandet ska vara. Mät runt armen (eller varför inte foten). Lägg till en lm och börja virka fm i andra lm från nålen. När man kommer till sista lm, gör man 5 fm i denna för att få en rundad ände. Fortsätt sedan på andra sidan och virka fm längs sidan tillbaka till utgångspunkten. Där virkar man en ögla av lm och fäster i den första lm. Öglan ska vara knapphål. I andra änden syr man fast en knapp som både ska vara dekoration och låsanordning. Om man vill kan man sy fast fler knappar enbart som dekoration. Fäst trådarna. Armbandet är klart.

Om man vill  ha ett bredare armband, kan man virka stolpar i stället för fasta maskor. Det går att variera med olika sätt att virka eller olika färger. Bara den egna fantasin sätter gränserna.


När jag använde lite större knappar, märkte jag att låsöglan syntes lite för mycket. Det blev inte snyggt. Därför hittade jag på en annan variant som blev något bättre. Jag började med lm-kedjan, men i stället för att göra öglan sist gjorde jag den första och fäste den i en lm med en sm. Sedan virkade jag fm runt om som tidigare. När jag kom tillbaka till öglan fortsatte jag att virka runt den. man kan välja att virka antingen sm eller fm. Till sist fäste jag med en sm. Sedan var det bara att dekorera och prova armbandet.

Jag kommer säkert att virka många armband. De är bra att ha i en låda ifall man behöver en liten present att ta med. Med rätt färger och rätt dekorationer passar det vem som helst.

3 kommentarer:

 1. Vad roligt att du virkar armband! Dina blev så fina, kul att kunna göra många.
  Kram annika

  SvaraRadera
 2. Tack, Annika! Roligt att du skrev för då hittade jag ditt inlägg om virkade armband. Din virkskola är jättekul. Här är länken för er som vill kolla: http://svartahusets.blogspot.com/2010/07/virkade-armband.html

  SvaraRadera
 3. Det kanske jag kan klara av att göra!!! Bra tips och fina är de, så de passar nog både små och stora flickor =)

  SvaraRadera